Scaunul de masă - Ghid complet pentru părinți
13 februarie 2023 in Alimentatie si DiversificareÎn apropierea vârstei de șase luni, iar uneori chiar și mai devreme de acest moment, majoritatea părinților se pregătesc pentru momentul diversificării. Diversificarea presupune o serie de reguli care trebuie urmate, iar cea mai importantă dintre acestea este alegerea unui scaun de masă eficient.
Pentru a veni în ajutorul tău și pentru a alege cât mai corect scaunul de masă pentru copilul tău, am pregătit un ghid complet pentru tine, în care vei găsi informații importante despre diversificare, despre caracteristicile scaunelor de masă, dar și recomandări de produse care să te ajute să alegi.
Ce este diversificarea?
Diversificarea este procesul de introducere a alimentelor în alimentația bebelușilor, treptat, pentru ca aceștia să se obișnuiască și cu hrană solidă. Pe de o parte diversificarea poate fi clasică, autodiversificare sau diversificare mixtă. Fiecare procedeu presupune introducerea alimentelor sub o anumită formă, pentru a-i permite copilului să se obișnuiască cu mirosul, gustul și textura acesteia.
De la începutul diversificării și până spre vârsta de 1 an jumătate este necesară utilizarea unui scaun de masă. acesta este un scaun complex, cu șezut, spătar și cu picioare supraînălțate, care permite scaunului să poată fi așezat și la o masă normală. Dincolo de acest aspect, scaunul de masă este prevăzut cu o tăviță. Această tăviță are rolul de a permite pe aceasta servirea alimentelor.
În cazul în care optezi pentru diversificare clasică, tăvița va fi de ajutor pentru a putea pune pe ea farfuriile sau bolurile cu mâncare pasată. În cazul în care optezi pentru autodiversificare, mâncarea poate fi pusă pe tăviță sub formă de finger food.
Când se poate folosi scaunul de masă?
Folosirea scaunului de masă este permisă începând cu vârsta de șase luni a copilului, însă numai dacă acesta stă destul de bine așezat în șezut. |
Nu trebuie să forțezi copilul dacă acesta nu se simte pregătit, ci va trebui să aștepți până când copilul reușește să stea în această poziție. Practic nici diversificarea nu începe dacă copilul nu stă în șezut din cauza riscului de înec. Copilul trebuie să aibă o poziție corectă în scaun, pentru a permite procesul de masticație și înghițire.
Un aspect important este să nu obligi copilul să stea în scaunul de masă. Ritualul mesei și implicit folosirea scaunului de masă trebuie să fie asociate cu un moment plăcut, așadar decât să forțezi copilul mai bine aștepți momentul potrivit pentru a-i prezenta locul în care își va servi masa.
Prezintă-i scaunul ca pe un loc de cinste, care îi va permite să stea la masă cu adulții, iar în acest fel copilul va asocia în mod corect momentul și nu va mai avea probleme în a-l utiliza.
Cum se alege scaunul de masă?
Alegerea scaunului de masă trebuie să aibă în vedere câteva aspecte importante, atât pentru părinte cât și pentru copil. Există câteva criterii pe care ar trebui să le ai în vedere, iar despre acestea discutăm în cele ce urmează.
Siguranța
Primul și cel mai important criteriu de alegere este siguranța, deoarece un copil trebuie să fie protejat atunci când utilizează scaunul de masă. din acest motiv este recomandat să urmărești sistemele de prindere ale centurilor, dar și facilitățile de siguranță pe care le oferă anumite modele de scaune de masă.
Un exemplu în acest sens este scaunul de masă Appetito, care are centuri de siguranţă cu prindere ȋn 5 puncte şi reglabile ȋn 2 poziţii de ȋnalţime, un separator anatomic pentru picioare, dar și un sistem de blocare sub tavița scaunului, pentru a evita alunecarea bebeluşului.
Funcționalitatea
Un scaun de masă trebuie în mod cert să răspundă cerințelor în ceea ce privește servirea mesei, însă există și modele de scaune de masă care pot oferi și alte facilități. Scaunul de masă cu funcție de leagăn electric Camminando poate fi alegerea perfectă atunci când cauți un produs care să satisfacă concomitent și alte cerințe. Acest scaun poate fi folosit și ca spațiu de servire a mesei, dar și ca spațiu de relaxare, iar el dispune de un șezut comod și un spătar care susține foarte eficient spatele bebelușului. Inovator la acest produs este faptul că poate fi setat prin bluetooth astfel încât să funcționeze ca leagăn/ balansoar, permițând astfel copilului să se bucure de momente de relaxare.
Aspectul
Desigur, pe lângă criteriile de siguranță și funcționalitate ne interesează ca scaunul de masă să fie și estetic. Există mai multe modele din care poți alege astfel încât să simți că scaunul ales este cel potrivit. Poți alege scaunul în funcție de culoare (pentru fetițe, pentru băieți sau unisex) sau în funcție de imprimeu. De asemenea te poți orienta către modele de scaune de masă slim sau poți opta pentru scaune de masă robuste, în funcție de spațiul de care dispui.
Opțiuni
Unele scaune pot oferi și posibilitatea rotirii sau configurării în funcție de propriile nevoi. Spre exemplu, scaunul de masă rotativ Napoli oferă posibilitatea utilizării în trei moduri distincte:
- modul clasic, cu scaun de masă înalt, potrivit pentru a menține copilul la nivelul mesei;
- montaj pe scaun normal cu detașarea șezutului- acest sistem este deosebit de util, deoarece poți lua doar elementul de susținere (șezut și spătar) și îl poți așeza pe un scaun normal, destinat adulților;
- scăunel, prin înlocuirea picioarelor mari (ca scaun clasic) cu picioarele mici.
Vorbim așadar de un scaun de masă care oferă simultan trei opțiuni distincte, fiecare având avantaje notabile în ceea ce privește utilizarea. Pe lângă aceste opțiuni, scaunul mai oferă și un şezut lat şi confortabil, rotativ la 360 grade și o măsuță frontală, reglabilă. Șezutul este realizat din piele sintetică, astfel că nici la nivel estetic acest scaun de masă nu stă deloc rău, iar din punct de vedere al siguranței vorbim despre centuri de siguranţă cu prindere ȋn 5 puncte şi reglabile ȋn 2 poziţii de ȋnalţime cu bureței pentru umeri și cataramă.
Fiecare opțiune modernă este menită să ofere confort atât copilului, cât și părinților, care în acest fel sunt siguri că bebelușul este în siguranță și că acesta se simte fericit.
Confortul
Este important ca bebelușul să se simtă confortabil în scaunul de masă, mai ales dacă alegi varianta de diversificare mixtă sau autodiversificarea. Copilul trebuie să aibă posibilitatea de a se bucura de spațiu de mișcare, iar acest lucru se referă la întreg corpul.
De aceea este recomandat să alegi un scaun de masă reglabil, cu centuri care de asemenea se pot regla. Permite-i copilului să se bucure de libertate la nivelul mâinilor pentru ca acesta să exploreze în voie și vei vedea că momentul mesei se va transforma în unul cu adevărat distractiv.
Curățare facilă
Alegerea unui scaun de masă are în vedere și aspectul curățării, deoarece scaunul de masă se va murdări frecvent. Va fi o provocare să îl menții curat, așadar vei avea nevoie de un scaun de masă cu husă detașabilă și reglabilă, dar și cu tăviță pe care să o poți scoate. Unele scaune de masă nu sunt dotate cu elemente textile sau au aceste elemente detașabile. Astfel, dacă dispui de spațiu, poți scoate scaunul de masă afară pe o terasă, pentru a-l spăla cu ajutorul unui furtun sau cu un aparat de spălat cu presiune.
Din aspectul curățării derivă și igienizarea, deoarece vei avea nevoie de un scaun de masă care să permită igienizarea facilă. Este suficient să citești așadar eticheta produsului, pentru a vedea care sunt condițiile la care este permisă igienizarea huselor și a suprafețelor.
O recomandare în acest sens este scaunul de masă Bonbon, un scaun de masă care oferă o husă din PVC detașabilă, care permite o curățare ușoară, centuri de siguranță cu prindere în 5 puncte și două tăvițe, dintre care cea superioară fiind detașabilă pentru curățare.
Pliere
Atunci când dispui de un spațiu mic, capacitatea scaunului de a se plia devine foarte importantă. Cele mai multe scaune de masă sunt robuste și ocupă foarte mult loc, însă există și modele care pot respecta această cerință. Tot ce trebuie să faci este să cauți acele modele care se pot plia, pentru a ocupa cât mai puțin spațiul în locuința ta. astfel, după utilizarea produsului și după curățare îl vei putea strânge cu ușurință fără a mai fi nevoie să suferi din cauza lipsei de spațiu.
Accesorii
Atunci când alegi scaunul de masă nu uita să ai în vedere și accesoriile necesare. Husele separate, saltelele suplimentare universale, centurile de rezervă sau tăvițele devin importante de-a lungul perioadei în care îți vei hrăni bebelușul în scaun de masă.
Care sunt regulile de utilizare a scaunului de masă?
Înainte de orice este important să îi prezinți copilului scaunul de masă pentru utilitatea sa și nu ca pe o jucărie. În consecință, scaunul de masă nu este loc de joacă, ci este asociat cu rutina mesei.
Copiii nu ar trebui niciodată lăsați nesupravegheați în scaunul de masă. Pentru că este înălțat, riscul căderii din scaunul de masă este destul de mare. Chiar și în ipoteza prinderii centurilor de siguranță nu uita că un copil este suficient de inteligent încât să le desfacă. În plus, copilul se poate întinde după anumite lucruri și poate dezechilibra scaunulul, angajându-l în cădere.
Copilul nu se așază în scaunul de masă fără prindere centurilor. Centurile au rolul de a ține copilul într-o poziție confortabilă, dar în același timp sigură. Este important ca toate centurile să fie prinse, deoarece poate exista riscul căderii pe sub tăviță, mai ales dacă modelele au prevăzute centuri la nivelul pelvisului, care nu sunt prinse corect.
Scaunul de masă trebuie igienizat frecvent. Mâncarea și resturile favorizează dezvoltarea microbilor, așa că pentru a putea servi întotdeauna mese curate bebelușului tău este nevoie de curățarea frecventă a scaunului. Cele mai multe dintre scaunele de masă au huse detașabile și lavabile, dar și tăvițe care se curăță ușor. Nu folosi clor sau alte produse chimice pe suprafața tăviței, ci curăță cu un detergent blând și clătește foarte bine ulterior.
Poziționează corect copilul în scaun. Pentru a fi sigur de confortul copilului, atunci când îl așezi este bine să verifici ca picioarele să stea corect, să fie prinse centurile la nivelul pelvisului, dar și cele din zona pieptului, pentru a permite mâinilor să se miște liber.
Verifică scaunul înainte de orice utilizare. Oricât de rezistente ar fi, scaunele de masă se pot deteriora. Verifică întotdeauna centurile să nu fie rupte sau roase și de asemenea verifică suprafețele să nu permită accidentarea copilului.
Alte aspecte la care trebuie să fii atent:
Pentru ca un scaun de masă să răspundă cât mai bine cerințelor este important să verifici și sistemul de blocare al roților. Normativele actuale prevăd ca sistemul de roți să fie dotat cu elemente de blocare, care să împiedice deplasarea scaunului de masă.
Prețul este și el un aspect pe care ar trebui să îl ai în vedere. Pe piață vei găsi atât modele de scaune de masă simple, mai puțin costisitoare, dar și scaune de masă complexe, cu diferite sisteme și elemente de siguranță, în care s-ar putea să fie nevoie să investești mai mult. Este important să te documentezi înainte de a face alegerea potrivită, pentru a fi sigur că optezi pentru un produs care să îți satisfacă nevoile.
Nu în ultimul rând, va fi nevoie să te documentezi cu privire la posibilitatea de transport a produsului. Dacă acesta poate fi transportat cu ușurință, cu sau fără mașină, acestea sunt detaliile pe care le poți afla dacă te documentezi cu privire la modele.
Stabilitatea scaunului trebuie să fie perfectă, orice abatere putând fi periculoasă pentru copil.
Un scaun reglabil este opțiunea perfectă pentru un copil în creștere. Alege așadar un scaun reglabil și pe înălțime, însă în același timp verifică și gradul de înclinare al spătarului. Aici discuția capătă o ramificație, deoarece posibilitatea de reglare a spătarului este utilă mai ales în cazul bebelușilor foarte mici, care nu pot sta încă în șezut.
De ce nu ar trebui să utilizezi un scaun de masă second hand?
De cele mai multe ori, din dorința de a economisi, suntem tentați să facem compromisuri, cumpărând produse la mâna a doua. Ca și scaunele de mașină, scaunele de masă implică o răspundere mare. Un scaun de masă depozitat în condiții necunoscute poate aduce probleme destul de mari, atât în ceea ce privește rezistența, cât și sănătatea copilului.
Spre exemplu, dacă un scaun second hand a fost depozitat într-o zonă cu umiditate mare, există posibilitatea ca husa să capete miros de mucegai și să permită formarea sporilor. Aceștia pot influența starea de sănătate a copilului și din acest motiv este recomandat să eviți să folosește produse de la alte persoane, mai ales dacă acestea nu au fost igienizate.
Alegerea unui scaun de hrănire sau a unui scaun de masă are la bază o multitudine de factori. Este important să îi ai în vedere pentru a-i putea oferi copilului un start bun în ceea ce privește diversificarea. De asemenea, scaunul de masă te scutește de griji și te ajută să ai grijă de copilul tău, putând fi alături de acesta. Cu ajutorul scaunelor de tip 3 în 1 poți chiar să folosești produsul în diferite configurații, astfel încât și tu și copilul să fiți mulțumiți.
Top 3 scaune de masă în 2023
Scaun de masa si leagan electric
Sistem SMART 2 in 1 Lorelli Caminando este un scaun reglabil pentru servirea mesei și leagan electric reglabil.
Scaun de masa cu sezut rotativ
Scaunul de masă rotativ pentru bebeluşi este unul dintre cele mai utilizate echipamente pentru copii
Scaun de masa reglabil
Alegerea scaunului de masă potrivit pentru bebe este o decizie importanta avand în vedere că acesta reprezintă locul unde își va lua masa în fiecare zi și nu numai.
Întrebări frecvente:
Când se recomandă să se folosească un scaun de masă?
Scaunul de masă poate fi folosit la începutul diversificării sau la vârsta de 6 luni a copilului. Este important ca bebelușul să fie capabil să stea în șezut, pentru a preîntâmpina riscul de înec accidental.
Cât de ușor se curăță scaunul de masă?
Scaunele de masă moderne sunt prevăzute cu huse lavabile și tăvițe detașabile care eficientizează procesele de curățare și igienizare a scaunului de masă.
Pot pune mâncarea direct pe tăviță?
Dacă optezi pentru autodiversificare poți așeza bucăți de fructe sau legume (finger food) pe suprafața tăviței. Atenție însă, aceasta trebuie să fie igienizată înainte și după folosirea acesteia.
Până la ce vârstă pot folosi scaunul de masă?
Scaunul de masă este o investiție pe termen mediu. El poate fi folosit de la vârsta de șase luni și până la circa 2 ani, în funcție de gradul de dezvoltare al copilului.
Cum să aleg scaunul de masă potrivit?
Ia în calcul în momentul alegerii siguranța, funcționalitatea, aspectul și confortul pentru a-i oferi copilului tău o experiență plăcută în timpul meselor.
Este periculos scaunul de masă?
Nu, un scaun de masă este dotat cu sisteme speciale de prindere, așa cum sunt centurile. Acestea au rolul de a ține copilul în scaun, în deplină siguranță. În plus, multe dintre modelele de scaune de masă sunt dotate cu suporturi anatomice între picioarele copiilor, pentru a-i proteja pe aceștia de mici accidente.
Cât costă un scaun de masă?
Prețul scaunelor de masă diferă în funcție de tipul acestora și de opțiunile disponibile. Prețurile pot pleca de la circa 200-300 de lei și pot depăși 500-600 de lei.
Citește și articolul: „Distragerile la masa - cum să avem mese fără urlete”
De ce nu este bine să apelăm la distrageri în timpul mesei ⭐ și ce să faci dacă ecranele sunt singura modalitate prin care copilul mănâncă