Despre co-sleeping și co-bedding
09 februarie 2023 in Camera bebelusuluiCo-sleepingul este un subiect despre care se vorbește la nivel mondial. Mamele sunt în general împărțite în două tabere și anume că unele dintre acestea militează pentru dormitul cu bebelușul, în timp ce altele nu doresc să facă acest lucru. Multe mame nu pot dormi bine știind că bebelușul lor se află în altă camera, de aceea ele optează de multe ori pentru co-sleeping sau co-bedding.
Ce este co-sleepingul?
Deși co-sleepingul înseamnă pentru multe mame doar dormitul în același pat cu bebelușul, acesta mai poate semnifica și alte lucruri. Co-sleepingul mai poate însemna și bed-sharingul și anume bebelușul doarme în același pat cu părinții, room-sharingul și anume bebelușul doarme în aceeași camera cu părinții, el având patul separat de patul acestora, precum și dormitul „by your side” și anume bebelușul doarme într-un pat atașat de patul părinților.
Multe studii au început să arate faptul că mamele aleg de cele mai multe ori varianta co-sleepingului. Un număr mare de mame preferă co-sleepingul, iar medicii pediatri recomandă și ei din ce în ce mai mult această modalitate de somn alături de cel mic.
De ce este avantajos co-sleepingul?
Primul și cel mai important avantaj în ceea ce privește co-sleepingul este că se dezvoltă și se întărește în același timp legătura dintre părinți și copii. Atunci când copiii dorm alături de cei dragi, ei se simt mult mai în siguranță, bucurându-se de îmbrățișarea acestora. Pe lângă îmbrățișări părinții pot vorbi cu ei, le pot cânta și îi pot mângâia, aceste interacțiuni realizate înainte de somn oferindu-le o mulțime de beneficii atât pentru sănătate, cât și pentru dezvoltare.
Un alt avantaj al co-sleepingului este că acesta oferă copilului posibilitatea de a dormi mult mai bine. Bebelușii care obișnuiesc să doarmă alături de părinți adorm mai repede și dorm mult mai bine, ei adoptând o atitudine pozitivă în ceea ce privește mersul la somn. Bebelușii mai obișnuiesc și să se trezească în toiul nopții, iar când fac acest lucru și văd părinții lângă ei, anxietatea le scade și nu mai consideră că somnul este ceva înfricoșător. În acest fel, au parte de un somn mult mai liniștit și se bucură de prezența părinților în aceeași încăpere.
Mama doarme și ea mai bine dacă are bebelușul lângă ea pe timp de noapte, ea sincronizându-și ciclul de somn cu cel al bebelușului. Atunci când bebelușul se trezește, mama poate reacționa rapid la nevoile celui mic, iar în acest fel se evita timpul îndelungat de reacție. Mama evita în acest fel să se mai ducă în camera bebelușului și astfel evita să se mai irite suplimentar. Dacă trebuie să aibă de-a face cu drumurile nocturne, mama poate ajunge să se confrunte cu lipsa somnului, dar și cu oboseala cronică, de aceea este important ca aceasta să țină cont de un astfel de avantaj al co-sleepingului.
Alăptatul este și el mult mai ușor dacă mama dorește să doarmă alături de bebelușul său. Toate mamele care dorm alături de bebelușul lor sunt de părere că alăptatul este unul mult mai ușor în această situație. De cele mai multe ori, mama simte și se trezește puțin înainte ca bebelușul să fie alăptat. Multe studii au și arătat faptul că hormonii care produc laptele lucrează mai bine în timpul somnului, bebelușul simțind și el că mama sa este mai relaxată, lucru care îi face și să doarmă mult mai ușor.
Părinții pot fi și ei mult mai apropiați de copii lor dacă aleg să doarmă alături de aceștia. Copiii care dorm în prima parte a vieții alături de părinți se dezvoltă mult mai bine, devenind în același timp și mult mai apropiați de aceștia.
Unul dintre avantajele majore ale dormitului alături de părinți este că bebelușii cresc mult mai repede, ei atingându-și potențialul maxim atât la nivel intelectual, cât și la nivel emoțional și fizic. Aceștia se dezvoltă mult mai bine dacă în primele luni de viață dorm alături de mamă. E posibil ca acest lucru să fie influențat de faptul că se apropie mai mult de părinți, iar legătură dintre ei și părinți este una mult mai strânsă.
Co-sleepingul este o formă contemporană de parenting, acesta devenind destul de relevant în ziua de azi, mai ales din cauza vieții stresante cu care au de-a face mamele în ziua de azi. Multe mame sunt separate de copiii lor pe timpul zilei, iar somnul alături de aceștia le ajută să se reconecteze, câștigându-le în acest fel timpul pierdut departe de bebeluș. Un alt avantaj al faptului că mama practică co-sleepingul este că hormonii de relaxare declanșați atunci când ea alăptează o ajută să scape de toată tensiunea acumulată pe timpul zilei.
Pericolul de SIDS este și el unul mai mare atunci când copilul doarme singur, iar dacă părinții iau decizia de a dormi alături de bebeluș, acest risc este redus semnificativ [Academia Americană de Pediatrie susține că riscul în cazul co-sleepingului poate scădea cu până la 50% riscul de SIDS]. Cazurile acestui sindrom sunt însă foarte rare, dar cu toate acestea este bine să se aibă în vedere co-sleepingul și din acest punct de vedere.
Există și unele dezavantaje ale co-sleepingului?
Unii părinți nu vor să doarmă alături de bebeluși pentru că nu se pot odihni liniștiți știind că îl au pe cel mic lângă ei. Ei nu se pot relaxa din cauza faptului că le este frică de faptul că ar putea strivi copilul în timpul somnului. Acesta este motivul pentru care ei nu vor avea un somn odihnitor, de aceea preferă să nu opteze pentru co-sleeping.
Un alt dezavantaj al co-sleepingului este că de obicei tatăl nu doarme în aceeași încăpere cu mama și copilul, lucru care ar putea să-l facă pe acesta să se simtă mai singur. Intimitatea cuplului are și ea de suferit dacă se practică co-sleepingul. Un alt lucru dezavantajos al dormitului alături de copil în pat este că dacă sunt probleme în cuplu, atunci părinții le dezbat în pat. Acest lucru este dezavantajos pentru că bebelușul aude și simte vibrațiile negative, fapt care duce la o destabilizare emoțională a acestuia.
Cum dormi în siguranță alături de bebeluș?
Deși în unele zone ale lumii dormitul alături de bebeluș este unul destul de condamnat, el oferă totuși o mulțime de avantaje care nu ar trebui omise. Părinții trebuie însă să aibă grijă cum dorm alături de bebeluș și să ia toate măsurile de precauție astfel încât să evite pe cât posibil riscul ca accidentele să apară. Un prim sfat în ceea ce privește siguranță celui mic este să-l puneți să doarmă pe spate și nu cu capul pe pernă sau pe burtă pentru că se poate sufoca.
Un alt sfat de care orice mama trebuie să țină cont este atenția la alăptare. Cel mai bine este să vă folosiți de o pernă atunci când alăptați. Aveți grijă ca atunci când înveliți copilul să nu-i acoperiți și fața acestuia. Este de preferat că el să aibă propria sa păturică. Mediul pentru somn al bebelușului trebuie să fie cât mai sigur și nu uități să setați un program de somn al vostru evitând pe cât posibil să ieșiți din acest tipar.
Locul în care doarme copilul nu trebuie să fie periculos pentru că acesta să nu se poată lovi de bara patului sau de perete. Un alt lucru pe care trebuie să-l facă părinții este să evite să doarmă în același pat cu copilul dacă au băut alcool sau au luat anumite medicamente mai puternice.
Temperatura camerei trebuie păstrată în jur de 22 de grade Celsius, iar bebelușul nu trebuie îmbrăcat prea gros. Fiți atenți și la hainele cu care sunteți îmbrăcați, indicat fiind să nu aveți șnururi sau alte elemente în care copilul s-ar putea încurca. De asemenea, ar trebui să luăm în considerare și umiditatea aerului care ar trebui să fie în jur de 40-60%.
Alte sfaturi în ceea ce privește siguranță
Atunci când dormiți alături de cel mic, aveți în vedere ca bebelușul să nu cadă între pat și perete. De asemenea, este foarte important să aveți la îndemână pernele, cearceaful și pătura, astfel încât să le puteți pune cât mai bine pentru a evita orice fel de accident. Se mai pot folosi și unele cleme dacă sunteți de părere că acestea pot ajuta, astfel încât să-i oferiți celui mic un plus de securitate.
Ideal ar fi că animalele de companie să nu fie prezente în spațiul unde se află cel mic și nu uități să poziționați copilul cât mai bine în pat, astfel încât să se evite posibilitatea apariției accidentelor.
Este așadar co-sleepingul o idee bună?
Mai multe studii au arătat faptul că mamele care nu aleg co-sleepingul pun copilul în pat între orele 18 și 20, acestea obișnuind să se trezească mult mai des. De asemenea ele mai obișnuiesc și să doarmă doar câteva ore pe noapte făcând schimbul cu tatăl atunci când cel mic se trezește în toiul nopții. Aceste mame își educă de două ori mai mult copilul să doarmă și stabilesc ore clare pentru ca acesta să doarmă.
Pe de altă parte însă, studiile au arătat faptul că mamele care aleg co-sleepingul își pun copilul în pat între orele 20 și 22. Copilul nu se trezește foarte des, bebelușul reușind să adoarmă mai liniștit. Mamele dorm în acest fel minim 6 ore pe noapte și se trezesc doar ele în timpul nopții. Reușesc în acest fel să stabilească o conexiune mult mai bună cu bebelușul, dar și cu partenerul lor. Co-sleepingul este mult mai ușor pentru mamele care au născut prin cezariană.
Dormitul alături de bebeluș este așadar o idee foarte bună, somnul fiind o oportunitate excelentă de a întări legătură dintre mamă și copil. Această experiență poate fi una profundă și te poate apropia mai mult de copilul tău. Este așadar o idee foarte bună să împarți patul alături de cel mic.
Cu toate că împărțirea patului este o idee foarte bună pentru unele persoane, altele sunt de părere că această idee nu este una potrivită pentru ele. Acest lucru este însă unul care depinde foarte mult de la persoană la persoană, de aceea va trebui să te gândești dacă această idee este una pe care o poți include și tu în viața ta.
Țineți cont mereu de toate avantajele pe care co-sleepingul le oferă și nu uitați de dezavantajele acestuia înainte de a vă decide dacă acest mod de a dormi este sau nu o soluție bună pentru voi. Avantajele co-sleepingului sunt însă unele destul de mari, de aceea le puteți avea în vedere și le puteți încerca astfel să vă faceți o părere despre dormitul alături de bebeluș și dacă acesta este sau nu o opțiune pentru voi.
Mai puteți avea în vedere și faptul că împărțirea patului cu bebelușul poate fi o modalitate excelentă de a întări legătură cu acesta și a va bucură alături de cel mic de acest lucru. Dacă luați decizia de a împărți patul cu cel mic, atunci respectați toate recomandările medicului pediatru, astfel încât să va bucurați de toate avantajele acestui lucru. Dacă co-sleepingul este făcut corespunzător, acesta va fi o experiență foarte pozitivă de care vă veți aminti o perioadă lungă de timp.
Una dintre soluțiile cele mai sigure, dar și cele mai bune în același timp pentru părinții care doresc să aibă bebelușul aproape, dar în același timp nu vor că bebelușul să doarmă în pat cu ei este că acesta să aibă un pat atașabil la patul părinților. În acest fel se poate separa spațiul de dormit al copilului cu cel al părinților. În acest fel, atât părinții, cât și copilul vor avea spații de dormit separate, iar copilul va putea fi în orice moment la îndemâna mamei.
Metodă de co-sleeping by your side este așadar o modalitate excelentă de a dormi alături de cel mic, copilul odihnindu-se în pătuțul lui, el fiind atașat de cel al părinților. Această modalitate de a dormi este recomandată în primele 6-9 luni de viață, iar după această perioadă bebelușul poate dormi liniștit în camera lui. Această modalitate de a dormi este una pe care mulți părinți o preferă, de aceea ea este o opțiune pe care ei o pot avea în vedere. În acest fel, părinții se pot bucura de toate avantajele co-sleepingului și se pot odihni și ei mult mai bine.
Pătuțuri co-sleeping by your side recomandate
Patut 2 in 1 Co Sleeper
Pătuţul CO SLEEPER „Milano” este un 2 în 1, ideal pentru bebeluşi de la 0 luni+ până la 36 de luni. Se pliază uşor şi are 5 poziţii reglabile, funcţie anti-reflux şi plasă ȋmpotriva insectelor.
Patut atasabil - CO SLEEPER
Pătuţul Sleep'n Care (CO-SLEEPER) este un produs de înaltă calitate, cu saltea de 6 cm grosime, cadru din aluminiu, reglabil pe 4 poziţii și funcţie anti-reflux.
Întrebări frecvente despre Co-Sleeping și Co-bedding
Co-sleeping ce înseamnă?
Co-sleeping se referă la practica de a dormi împreună cu copilul tău în aceeași cameră sau chiar în același pat. Această practică poate fi folosită pentru a oferi copilului tău un sentiment de siguranță și confort, precum și pentru a-i oferi oportunități de conectare și conexiune cu tine. Co-sleeping poate fi făcut în moduri diferite, cum ar fi folosirea unui pătuț atașabil (by your side), sau chiar folosirea aceluiași pat cu tine.
Co-sleeping până la ce vârstă?
Co-sleeping poate fi benefic pentru copiii sub vârsta de un an, însă este recomandat să se înceteze după această vârstă. Cu toate acestea, până la vârsta de 3 ani, co-sleeping poate fi o opțiune bună, însă este important să se ia în considerare nevoile individuale ale copilului și ale familiei.
Bed Sharing - Room sharing sau By your side?
Bed-sharingul și anume bebelușul doarme în același pat cu părinții, room-sharingul și anume bebelușul doarme în aceeași camera cu părinții, el având patul separat de patul acestora, precum și dormitul „by your side” și anume bebelușul doarme într-un pat atașat de patul părinților.