Scaune Auto Copii
Inaltator auto, Cosmos, Isofix, 125-150 cm, 6-12 ani
Înălţătorul auto COSMOS cu prindere isofix combină perfect siguranţa oferită de un scaun auto şi confortul necesar copilului ȋn timpul călătoriei. Este certificat ECE R 129, fiind destinat pentru...
Inaltator auto, Malibu, Isofix, 125-150 cm, 6-12 ani
Înălţătorul auto MALIBU cu prindere isofix combină perfect siguranţa oferită de un scaun auto şi confortul necesar copilului ȋn timpul călătoriei. Este certificat ECE R 129, fiind destinat pentru...
Citește ghidul nostru despre cum să îți alegi scaunul auto
Cum alegi un scaun auto pentru copii?
Pe piață sunt disponibile mai multe modele de scaune auto pentru copii. Din această categorie de produse fac parte atât înălțătoarele auto, cât și scaunele special concepute în funcție de greutatea celui mic. De asemenea, un coș auto poate fi ideal pentru micuții care au nevoie de un nivel de protecție mai mare în timpul mersului. Accesoriile pentru scaune auto sunt potrivite pentru a le oferi acestora confortul necesar, mai ales în timpul deplasărilor mai lungi.
Pentru a face alegerea corectă a scaunului auto trebuie să țineți cont de mai multe criterii. Greutatea copilului, modul în care se montează scaunul, design-ul acestuia și greutatea pe care o suportă sunt doar câteva dintre criteriile de care trebuie să țineți cont. Mai mult decât atât, fiecare scaun trebuie să respecte normele de siguranță, iar cel mic trebuie să stea confortabil în el indiferent de vârsta pe care o are și distanța drumului parcurs.
Scaunele auto pentru copii se împart în 3 categorii importante. Grupa 0/0+ în care intră scaunele recomandate pentru micuții abia născuți și cei cu vârsta de până la 1 an jumătate și o greutate de maxim 13 kg, grupa ½ potrivită pentru micuții care au o greutate cuprinsă între 9 și 25 kg și grupa ⅔ în care se încadrează scaunele potrivite pentru micuții de la 15 kg la 36 kg.
Când este recomandată folosirea unui scaun auto sau a unui înălțător?
Scaunele auto pentru copii sunt potrivite pentru micuții care nu sunt suficient de mari pentru a purta centurile de siguranță, chiar și cu ajutorul unor înălțătoare. Aceste înălțătoare, după cum le spune și numele, au rolul de a oferi celui mic o poziție mai corectă pentru purtarea centurii așa cum este recomandat. Centura orizontală trebuie să fie poziționată peste șoldurile pasagerului, iar cea verticală să treacă peste pieptul acestuia.
Trecerea de la un scaun auto pentru copii la un înălțător se face în jurul vârstei de 4 ani, în funcție de modul în care s-a dezvoltat micuțul. Dacă greutatea acestuia este de peste 18 kg se poate lua în considerare achiziționarea unui astfel de accesoriu.
Scaunul auto pentru copii este potrivit pentru fiecare micuț care nu se poate controla 100% în timpul deplasării. Acestea au rolul de a le oferi confort și siguranță în timpul mersului. Cei mici nu vor putea desprinde centurile scaunului auto.
Recomandăm doar scaunele omologate, noi și din materiale de calitate. În plus, aceste accesorii trebuie să fie montate corespunzător pentru a oferi siguranța promisă. Instrucțiunile producătorului vor fi de mare ajutor în momentul montării scaunului. Dacă micuțul are vârsta de până în 2 ani, scaunul se montează astfel încât copilul să stea cu spatele la direcția de mers a autovehiculului.
FAQ: Întrebări frecvente scaun auto pentru copii
Până la ce vârstă stă copilul în scaun auto?
Legea în vigoare nu specifică o vârstă anume până la care copilul trebuie să stea într-un scaun auto pentru copii în timpul deplasării, ci înălțimea minimă a acestuia. Dacă micuțul are o înălțime de până la 135 cm, acesta trebuie să folosească scaunul auto. Această înălțime este atinsă de către micuți, de regulă, în jurul vârstei de 7 ani. Scaunul auto trebuie să fie montat cu spatele la direcția de mers dacă copilul are până în 2 ani. Aceste accesorii auto trebuie să fie montate corespunzător, conform indicațiilor provenite de la producător.
De la câte luni se pune bebe în scaun auto?
Modul în care micuții sunt transportați într-un autovehicul este reglementat în Codul Rutier. Micuțul nu trebuie ținut în brațe în timpul deplasării, ci trebuie pus într-un scaun auto special pentru vârsta acestuia. Scoica auto este folosită pentru toți micuții cu vârsta de până la 7-8 luni. După această perioadă, este recomandat să folosiți un scaun auto care face parte din categoria potrivită copilului. În funcție de greutatea și înălțimea acestuia trebuie să alegeți scaunul auto pentru copii.
Până la vârsta de 2 ani, scoica sau scaunul auto trebuie să fie montat pe scaunul din spate, cu spatele la direcția de mers.
Ce tip de testări se fac pentru un scaun auto?
Scaunele auto, scoicile, înălțătoarele sunt testate în funcție de standardul după care au fost construite. Pentru a trage concluzii cu privire la aceste produse, specialiștii supun scaunele la diverse încercări cu ajutorul manechinelor. În cadrul acestor teste sunt monitorizate atât centurile, cât și metoda de prindere, tetiera sau confortul acestor produse. Testul ADAC este cel mai cunoscut, dar nu singurul. Testul Suedez de Siguranță, Folksam Test, OAMTC Test sunt alte metode prin care scaunele auto de toate felurile sunt testate din punct de vedere al siguranței.
Înălțător scaun auto de la ce vârstă?
Recomandarea specialiștilor este de a trece de la scaunul auto la înălțătorul auto în jurul vârstei de 4 ani sau imediat după ce copilul a depășit greutatea de 18 kg. Multe dintre scaunele auto disponibile pe piață sunt recomandate până la greutatea de 25 kg a micuțului, deci trecerea de la scaun auto la înălțător nu trebuie să fie deloc grăbită. Cei mai mulți părinți aleg să-și țină micuții în scaunul auto până la vârsta de 7-8 ani, în funcție de modul în care aceștia se dezvoltă în această perioadă.
Ce scaun auto să aleg?
Scaunul auto trebuie să fie ales în funcție de nevoile fiecărui copil, greutatea și înălțimea acestuia. Acest accesoriu trebuie să fie atât confortabil, cât și sigur în timpul deplasărilor. Scoica auto este potrivită pentru micuții de sub 2 ani, iar scaunele auto pot fi utilizate de micuții care au depășit această vârstă, dar n-au atins încă înălțimea de 1,35m. După acest prag al înălțimii, pot fi utilizate înălțătoarele auto.
Cum să alegi scaun auto?
Dacă micuțul vostru nu are vârsta de 12 ani sau nu a atins înălțimea de 135 cm, legislația în vigoare obligă conducătorii auto să-și doteze mașina cu un scaun auto pentru copii. Scaunul auto trebuie să fie ales nu doar din punct de vedere al aspectului, ci trebuie să se țină cont și de scorul de siguranță al acestora. El se alege în funcție de greutatea și vârsta celui mic și trebuie să fie montat conform indicațiilor oferite de producător.
Câte kg are un scaun auto?
Scaunele auto disponibile pe piață sunt de diverse modele și dimensiuni. Cele din grupa 3 (pentru copii cu greutatea cuprinsă între 22 și 36 kg) vor cântări mai mult decât cele din grupa 2 sau grupa 1, grupa 0 sau 0+. Cu toate acestea, ele sunt ușor de manevrat și de montat și nu vor afecta tapițeria mașinii sau pielea de pe banchetă.
Scaun auto nou sau SH?
Pentru a vă bucura de toate condițiile și caracteristicile unui scaun auto, recomandarea noastră este să alegeți un scaun nou. În funcție de modul și intensitatea cu care a fost utilizat, puteți folosi și un scaun pentru copii SH. Dacă trebuie să alegeți pentru prima dată un astfel de accesoriu pentru mașină, atunci cu siguranță scaunul auto nou va fi alegerea corectă. Montajul acestuia trebuie să fie conform indicațiilor producătorului.
Cât costă un scaun auto pentru copii?
Prețurile scaunelor auto pentru copii variază de la un model la altul. Aceste accesorii obligatorii pentru mașinile în care sunt transportați copii care nu au atins înălțimea de 135 cm pot fi achiziționate la un preț care variază de la 400 de lei la 1.500, în funcție de model, specificații și producător.