Tusea productivă la copii, fară febră - de ce apare?
18 octombrie 2023 in SanatateOdată cu intrarea în colectivitate, dar nu numai, copiii devin expuși la viruși și răceli. Apariția virozelor este însoțită de unele simptome, cele mai evidente fiind rinoreea și tusea. Tusea poate fi de două feluri și anume tuse productivă și neproductivă. În vreme ce tusea neproductivă se manifestă cu episoade neînsoțite de secreții, în tusea productivă se observă un exces de mucus, care uneori chiar stă la baza tusei. Iată ce ar trebui să știi despre tusea productivă la copii, despre cauzele apariției și soluții pentru ameliorare.
De ce apare tusea productivă?
Tusea este un mecanism de apărare al organismului, care semnalizează o problemă la nivelul gâtului sau nasului. Cum sistemul imunitar al copiilor este fragil, aceștia sunt în general cei mai expuși apariția virozelor și implicit la apariția tusei productive. Chiar și în ipoteza în care copilul primește anumite suplimente pentru susținerea sistemului imunitar, apariția tusei productive este destul de comună, mai ales în primii cinci ani.
Iată care sunt cele mai frecvente cauze ce pot conduce la apariția tusei productive fără febră la copii și ce poți face pentru a ameliora simptomele.
Răceli
Răcelile sunt situația cea mai comună în care copiii pot avea tuse productivă, chiar și fără apariția febrei. Răceala sau guturaiul reprezintă o viroză ușoară, care se poate manifesta prin secreții nazale. Aceste secreții se pot scurge la nivelul gâtului, mai ales dacă copilul nu știe să sufle nasul bine. Atunci când secrețiile ajung în gât, acestea acționează ca un iritant, stimulând apariția reflexului de tuse. Tusea este în acest caz productivă, deoarece organismul încearcă să elimine secrețiile.
Pentru a corecta acest aspect poți opta pentru folosirea unei perne anti-reflux sau poți folosi o pernă simplă dispusă în plan înclinat, pentru a facilita eliberarea căilor nazale și fluxul secrețiilor nazale, astfel încât acestea să nu mai ajungă la nivelul gâtului.
Reflux gastroesofagian
Bebelușii pot suferi de reflux gastroesofagian, o afecțiune care se manifestă prin întoarcerea acidului gastric din stomac spre esofag. Din acest motiv esofagul este iritat, iar tusea devine prezentă, uneori fiind confundată cu ușurință cu un roșu în gât sau cu o viroză. O pernă înclinată sau specială poate reduce refluxul gastroesofagian și poate reduce disconfortul cauzat de acidul gastric. De asemenea, folosirea unor biberoane cu tetine speciale pentru reducerea aerului ingerat este o opțiune foarte bună.
Afecțiuni ale sinusurilor și alergii
În cazul copiilor mici, care nu știu să sufle nasul, poate fi destul de dificilă curățarea. Astfel mucozitățile se pot acumula la nivelul sinusurilor și se pot scurge mai departe spre esofac, provocând o tuse productivă. Uneori afecțiunile la nivelul sinusurilor și alergiile pot determina apariția mucozităților, iar acestea pot produce tuse iritativă productivă, fără apariția febrei. Se recomandă un control al temperaturii și umidității din cameră, deoarece alergiile și alte afecțiuni pot avea la bază un aer prea umed sau prea uscat. Folosirea unui umidificator sau dezumidificator poate fi utilă, alături de un higrometru care să măsoare gradul de umiditate din incinte.
Tuse recurentă sau reminiscențe ale unei răceli
Unele tipuri de tuse se pot remite la câteva zile după trecerea unei răceli, în vreme ce altele pot persista vreme de câteva săptămâni, fără febră. Tusea productivă ar trebui în acest caz să dispară treptat, însă este nevoie de consult medical pentru a te asigura că starea copilului evoluează spre bine.
Este important ca orice tuse productivă să fie evaluată medical, chiar și dacă nu este însoțită de febră. Evaluarea medicală poate presupune atât inspectarea vizuală a zonei superioare a gâtului și nasului (consult ORL), cât și analize specifice care pot evidenția prezența unui virus sau a unei bacterii (exudat, analize de sânge etc.).