Somnul bebelușului - Ghid complet pentru părinți
30 decembrie 2022 in Ingrijirea bebelusuluiCreșterea și dezvoltarea armonioasă a unui copil depinde de o multitudine de factori, dintre care somnul este unul dintre cei mai importanți. Somnul unui bebeluș se modifică foarte mult în primul an de viață, iar un părinte trebuie să fie pregătit pentru toate aceste schimbări. Dacă vrei să afli mai multe detalii despre aceste schimbări și mai ales dacă ești la primul copil, am pregătit pentru tine un ghid complet despre somnul bebelușului, pentru ca tu să știi exact care sunt lucrurile la care trebuie să te aștepți.
De ce este important somnul pentru bebeluși?
Somnul este un factor foarte important al vieții noastre, elementul care ne ajută să ne bucurăm de repaus atât la nivel fizic, cât și mental. Este cunoscut faptul că somnul ne influențează procesele cognitive, dar și percepțiile cu privire la lumea exterioară și că privarea de somn poate avea efecte devastatoare asupra organismului.
Ei bine, dacă aceste lucruri destabilizante se întâmplă în cazul unui adult, cu siguranță în cazul bebelușilor este cu atât mai important ca ei să se bucure de un somn odihnitor. Somnul ajută la creșterea copiilor, la dezvoltarea lor armonioasă, la sedimentarea informațiilor de peste zi și mai ales la odihnă.
Un bebeluș care nu se odihnește suficient va fi irascibil și nu va avea aceeași capacitate de a asimila informațiile, așa cum ar trebui. Este nevoie de un echilibru al orelor de somn, pentru ca micuțul să se bucure de o viață sănătoasă. Dacă în primele luni de viață bebelușul doarme mult, spre finalul primului an de viață vei vedea, ca părinte, că sintagma ”a dormi ca un bebeluș” este folosită adesea într-un mod oarecum nepotrivit.
Rutina somnului la bebeluși
Atunci când se nasc, bebelușii nu au un ritm circadian foarte bine definit. Astfel, ei nu știu în ce moment al zilei este zi, seară sau noapte, pentru că tot ce știu ei este că trebuie să doarmă. Pentru a-i ajuta să doarmă eficient, părinții trebuie să înțeleagă cât este de importantă rutina somnului pentru bebeluși și care sunt efectele ei asupra procesului cognitiv și nu numai.
Rutina somnului bebelușului depinde foarte mult de vârsta copilului, somnul variind în funcție de necesitățile pe care le impune acest factor. Rutina poate fi adaptată în funcție de fiecare situație în parte, însă este recomandat ca aceasta să existe, pentru că doar în acest fel le putem organiza viața copiilor, astfel încât ei să poată ști ce urmează.
Ce poți face pentru ca bebelușul să aibă o rutină potrivită de somn?
Față de un adult, care știe singur ce are de făcut pentru a-și asigura un somn odihnitor și calitativ, un copil și în speță un bebeluș are nevoie de ajutor. De aceea, părinții sunt cei care ar trebui să se ocupe de nevoile copiilor, astfel încât și aceștia să se poată bucura de un somn odihnitor. Iată ce poți face pentru micuțul tău pentru a-i oferi acestuia relaxare și confort.
Pregătirea pentru somn
Rutina somnului pentru un bebeluș începe cu mult înainte de ora efectivă de culcare. Există mai multe metode prin care poți ajuta un bebeluș să se odihnească mai ușor și de aceea este nevoie să ai tu, ca părinte, mai înainte de orice o rutină a activităților, pentru a putea aloca un timp binemeritat acestora.
Pregătirea pentru rutina de somn prezintă două aspecte. Dacă vorbim despre somnurile intermediare, din timpul zilei, poți avea în vedere pregătirea unei păturici călduroase sau a unui așternut curat. Folosește o pernă confortabilă pentru bebeluș, adaptată vârstei și așază copilul pe aceasta în timp ce îl legeni ușor și în mângăi.
Poți crea de asemenea și o rutină în care să îi cânți copilului, pentru a-l ajuta să se relaxeze. Este dovedit faptul că bebelușii iubesc să asculte vocea mamei și că acest lucru îi ajută să se dezvolte armonios din punct de vedere cognitiv și neuronal (FRANCO, 2022), așadar nu trebuie să te gândești neapărat să cânți perfect, ci să îi cânți micuțului tău din suflet.
Dacă vorbim despre somnul de seară, atunci ai o paletă întreagă de lucruri pe care le poți face pentru a-i asigura copilului un somn odihnitor. Iată câteva dintre aceste opțiuni.
Pregătește o baie relaxantă
Așa cum un adult se bucură de o baie relaxantă, așa și bebelușii se simt mai relaxați și mai pregătiți pentru somn. Pregătește așadar o baie potrivită ca temperatură și folosește un șampon delicat cu pielea bebelușilor, pentru a le oferi acestora confortul necesar. Așază bebelușul pe un suport de baie special, pentru a-i oferi confort și pentru a-l spăla eficient. În timpul băiței folosește mișcări blânde și eventual folosește jucării de baie simple, fără sunete, care să nu suprastimuleze bebelușul.
Baia și masajul bebelușului - Ghid complet pentru părinți
Află totul despre baia și masajul bebelușului ⭐ un ghid care te va ajuta să scapi de orice teamă sau îngrijorare.
Oferă-i un masaj de relaxare
Corpul bebelușilor, mai ales în primele luni de viață, tânjește după atingerile materne. Folosește acest lucru pentru te conecta cu bebelușul tău și folosește un ulei de corp potrivit pentru cei mici, pentru a-i oferi o experiență cât mai plăcută.
Alături de masaj, un ulei de corp ușor încălzit va stimula circulația sângelui (Kusumastuti, 2019) și îl va ajuta pe bebeluș să adoarmă cu o mai mare ușurință, uneori chiar și peste noapte.
Pregătește așternuturi curate și pijamale
Senzația de curățenie de după baie poate fi amplificată de folosirea unor așternuturi curate și de folosirea unor pijamale confortabile pentru cei mici. Alege pijamale în care cei mici să se poată mișca liber, fără a-i condiționa. De asemenea, este important să folosești un pătuț confortabil și păturici de calitate, de preferat muselină, care să îi ajute pe cei mici să se bucure de un somn odihnitor.
Citește articolul despre: Criterii în alegerea pătuțului și a saltelei bebelușului
Află care sunt cele mai sigure pătuțuri pentru bebe ⭐ cum le alegi și care sunt caracteristicile de care să ții cont.
Citește-i o poveste
Este recomandat ca bebelușii să fie cât mai relaxați atunci când se pregătesc de somn, iar vocea mamei poate activa mai ușor senzația de relaxare. În plus, studiile arată că vocea mamei are un impact semnificativ asupra dezvoltării bebelușului (W P Fifer, 1994), atât după naștere, cât și în viața uterină.
Cel mai bun mod de a-l familiariza pe bebeluș cu vocea ta este să îi vorbești, iar a citi o poveste este cel mai simplu mod de a face acest lucru. Nu alege povești foarte lungi, ci concentrează-te pe inflexiunile vocii, pe naturalețe și pe a-i fi aproape bebelușului tău înainte de somn, pentru a-i oferi certitudinea că este în siguranță.
Diminuează lumina în camera copilului
Pentru copii, mai ales în primul an de viață, nu există conceptul de zi sau noapte. De aceea, realizarea unei rutine îi va oferi copilului indiciile necesare pentru a înțelege că este momentul pentru somn. Pentru a-i oferi copilului cele mai bune condiții pentru somn este important să alegi pentru cameră câteva draperii opace și să folosești, în locul corpurilor de iluminat uzuale, o lampă de veghe. Lampa de veghe îți va fi utilă deoarece va fi nevoie, mai ales noaptea, să te orientezi prin cameră, mai ales atunci când bebelușul obișnuiește să se trezească des. În același timp lumina de veghe nu va afecta somnul bebelușului, mai ales dacă alegi un produs cu o intensitate mai mică.
Poziția corecta pentru somnul bebelusului - Regula ABCDE
Somnul bebelușilor, mai ales în primele luni de viață, este grevat de anumite riscuri. Dacă noi, ca adulți, obișnuim să dormim în diferite moduri și poziții, în cazul copiilor acest lucru este foarte sensibil.
Una dintre cele mai mari probleme în primele luni de viață este legată de sindromul morții subite a sugarului. Acest sindrom SMSS este o problemă reală, destul de rară, pe care nu o poți preveni. Dincolo de SMSS există și alte probleme care țin de poziția sugarului și de siguranța acestuia în timpul somnului. Pericolul sufocării și disconfortul reprezintă alte aspecte care țin de adoptarea unei poziții corecta.
Poziția corectă este strâns relaționată de ceea ce se numește regula ABCDE, unde fiecărei litere a acronimului îi corespunde o recomandare cu privire la somnul copilului, după cum urmează:
A (alone) - bebelușul trebuie să doarmă singur, iar din acest motiv cel mai sigur loc pentru un bebeluș, mai ales în primele luni de viață este pătuțul. Unii părinți aleg să doarmă lângă copii, însă riscul rostogolirii peste aceștia este foarte mare. Se recomandă ca bebelușul să nu doarmă lângă părinte, mai ales dacă acesta a consumat alcool sau substanțe interzise și nici între ambii părinți, cel puțin nu în primele luni de viață.
B (back) - cu referire la faptul că un bebeluș trebuie să doarmă întotdeauna pe spate. Această regulă nu are excepții, tocmai pentru că riscul de sufocare la întoarcerea bebelușului pe burtă este foarte mare. Este foarte important ca nasul și gura să fie descoperite, astfel încât respirația să nu se efectueze deficitar.
C (Crib) - Un bebeluș trebuie întotdeauna așezat în pătuțul său, pentru a avea siguranța că acesta nu cade și nu se rostogolește. Bebelușul nu trebuie lăsat pe canapea, pe fotolii sau scaune, deoarece riscurile ca acesta să cadă sunt foarte mari.
D (Don t smoke) - fumatul este o problemă foarte mare atât pentru adulți, dar mai ales pentru copiii foarte mici. Fumatul poate produce astm în cazul copiilor foarte mici și în plus vorbim despre efectele nocive ale fumatului pasiv plus mirosul deosebit de urât al nicotinei.
Dacă ești părinte fumător, este recomandat să nu fumezi în camera în care se află copilul și să aerisești frecvent casa. De asemenea, schimbă-te de hainele în care fumezi atunci când vii lângă bebeluș și renunță la fumat măcar pe perioada alăptării și a primelor luni după naștere.
E (Every time) - această regulă presupune educarea membrilor familiei și a îngrijitorilor copiilor cu privire la detaliile anterior menționate. Practic fiecare persoană care are grijă de copii trebuie să cunoască aceste aspecte care țin de îngrijirea în timpul somnului și de regulile care pot reduce riscurile, mai ales în cazul sindromului morții subite a sugarului.
Este important să reții aceste aspecte, iar de asemenea la acestea să ai în vedere și câteva elemente particulare:
- atunci când așezi copilul în pătuț, eliberează spațiul de jucării și textile. În acest fel vei reduce riscul de sufocare accidentală a bebelușului.
- atunci când așezi bebelușul pe un pat mare folosește o pernă de alăptare sau o păturică pentru a face un ”cuib” cu margini mai înalte. Astfel, chiar și în cazul în care bebelușul se rostogolește riscurile ca acesta să cadă sunt mici.
- dacă bebelușul se rostogolește și doarme pe burtă, așează o pernă lângă el, pentru a limita mișcarea. Astfel, atunci când acesta va încerca să se rostogolească, va întâlni perna și nu se va mai întoarce pe burtă în timpul somnului.
- nu lăsa sticle și biberoane în pătuț. Deși poate fi mai ușor să îi lași o sticluță cu lapte în pătuț, recomandarea este aceea ca hrănirea bebelușului să se facă doar supravegheat, pentru a limita riscul de înec și sufocare.
Diagrama somnului bebelușului - Somnul bebelușului în primii ani de viață
Somnul unui bebeluș se schimbă destul de mult de-a lungul primului an, iar ca părinte trebuie să înțelegi foarte bine acest lucrur, tocmai pentru a nu fi frustrat mai târziu. Pe măsură ce copilul crește, el va evolua de la circa 16 ore de somn, în prima lună, la un somn pe zi, la finele primului an.
Schimbarea somnului bebelușului se produce ca urmare a creșterii și dezvoltării acestuia, situație în care corpul deja începe să se obișnuiască cu ritmul normal de somn. Totuși, bebelușii încep să conștientizeze ritmurile circadiene în jurul vârstei de 4-6 luni, drept pentru care somnul începe să devină mai bine structurat și mai eficient.
Astfel, dacă ar fi să trasăm diagrama somnului bebelușului, aceasta ar avea în vedere următoarele etape:
Somnul bebelușului de la naștere până la două luni
Atunci când se nasc, bebelușii dorm foarte mult, adică aproximativ trei sferturi din zi. Desigur, aceasta nu este o regulă, tocmai pentru că fiecare bebeluș se dezvoltă diferit, astfel că pot exista și bebeluși care dorm mai mult sau mai puțin decât atât.
În general însă bebelușii de 0-2 luni dorm mai tot timpul, cu excepția momentelor în care mănâncă sau atunci când au nevoie de grijă. În general somnul bebelușilor nu este foarte adânc și de multe ori zgomotele îi pot trezi. De asemenea, senzația de frig, foame sau nevoie de apropiere sunt suficiente pentru a le întrerupe somnul odihnitor.
În general la această vârstă somnurile bebelușilor sunt scurte, de maxim o oră, urmate de scurte perioade în care aceștia sunt treji. Un aspect particular al somnului bebelușilor este acela că majoritar somnul lor este în faza REM (rapid eye movement), asociat adesea cu visele.
Somnul bebelușilor la trei luni
În jurul vârstei de 3 luni bebelușii dorm în general în jur de 15 ore. Somnul de zi este repartizat în trei reprize, cu o durată totală de circa 4-5 ore. Pe parcursul nopții bebelușii pot dormi circa 10 ore, cu sau fără întreruperi, în funcție de hrăniri.
Somnul bebelușilor la 6 luni
Începând cu vârsta de 6 luni bebelușul începe să distingă din ce în ce mai mult ziua de noapte, așadar se întâmplă definirea ritmului circadian, exact ca în cazul adulților. De la această vârstă copiii sunt mai interesați să stea în șezul și să descopere lumea. Unii dintre bebeluși încep să meragă de-a bușilea, iar acest lucru înseamnă un consum energetic destul de mare. Față de perioada de bebelușie de până la 3-4 luni, somnul se divizează în două reprize care însumează circa 4 ore, pentru ca somnul de noapte să se încadreze în intervalul 10-11 ore.
Problema majoră în cazul vârstei de 6 luni este aceea că ea coincide cu apariția dințișorilor. Apariția dinților este însoțită în cele mai multe dintre cazuri de durere și disconfort, uneori chiar febră destul de ridicată, iar acest lucru poate influența destul de mult somnul bebelușilor. Ei sunt mult mai nervoși și irascibili, pentru că durerea influențează programul lor de somn.
Somnul bebelușilor la 9 luni
Perioada aferentă celor 9 luni de viață, egalul lunilor petrecute în mediul intrauterin, vine cu o schimbare majoră în somnul bebelușilor. Apare în această perioadă regresia somnului, cea care determină o ușoară scurtare a programului de somn, ca urmare a dezvoltării copilului. Regresia somnului presupune și trecerea la un singur somn pe zi, mai compact, însă aceasta se suprapune și cu puseul de creștere de la 9 luni.
Pe scurt, bebelușul începe deja să distingă bine ziua de noapte, astfel că el va avea un singur somn de zi, de circa 2 ore, pentru ca somnul de noapte să rămână la un maxim de 12 ore.
Somnul bebelușilor la 12 luni
Primul al din viața copilului tău aduce cu sine modificări enorme din punct de vedere al somnului, comparativ cu prima lună de viață. Astfel, bebelușul doarme o singură dată pe zi, de obicei la prânz și doarme neîntrerupt (în cele mai multe dintre cazuri) pe întreaga durată a nopții.
La un an copilul merge singur, aproape nesusținut și se poate angaja în diferite activități, astfel, că programul de somn se scurtează, făcând astfel loc perioadelor de veghe folosite pentru dezvoltare cognitivă și motrică.
Pusee de creștere care influențează somnul bebelușului
De-a lungul primului an se observă o serie de pusee de creștere ce pot influența somnul copiilor. Un puseu de creștere este o etapă de dezvoltare care are anumite caracteristici după care se pot recunoaște cu ușurință. Unele dintre primele semne sunt, așa cum le spune și numele, relaționate de creștere și dezvoltare, în sensul creșterii în înălțime sau în greutate. Dincolo de creșterea fizică, se pot observa în același timp și unele achiziții motrice și cognitive, dar și unele emoționale, care influențează în mod cert starea de bine a bebelușului.
Puseele de creștere pot apărea atât în cazul bebelușilor, cât și în cazul copiilor și adolescenților. În cazul bebelușilor se pot delimita următoarele pusee de creștere.
Puseul de la 7 zile
Acest puseu apare în prima săptămână de la naștere și este relaționat strict de creștere în greutate și înălțime. Astfel, așa cum bine știm, după naștere, copiii pierd o parte din greutatea cu care s-au născut, însă o recuperează chiar în primele zile deci destul de rapid, grație puseului de creștere.
Puseul de la 2-3 săptămâni
Din păcate acest puseu este asociat de către mulți părinți cu una dintre cele mai grele etape din dezvoltarea unui copil. Puseul se suprapune de asemenea apariției colicilor, lucru care influențează foarte mult comportamentul și somnul bebelușului. Astfel, dacă bebe dormea liniștit până la această vârstă, se constată adesea o schimbare iar părinții spun adesea că nu își recunosc bebelușii.
Puseul de 4-6 săptămâni
Acest puseu este scurt și are implicații mai ales în zona de dezvoltare fizică. Copilul crește rapid, iar o dată cu această creștere sporește și apetitul acestuia.
Puseul de la 3 luni
În cadrul acestui puseu apare și o primă achiziție cognitivă și motrică semnificativă- copilul începe să își susțină singur capul. Apetitul sporește în această perioadă, fiind de asemenea una de creștere accelerată.
Puseul de la 4 luni
Grație apetitului din ultimele luni bebelușul ajunge să își dubleze greutatea față de naștere. La 5 luni apare dezvoltarea motrivă majoră, copilul începe să se rostogolească, să fie interesat de caruselul de pătuț, de jucării zornăitoare sau de salteluțe de activități.
Puseul de la 6 luni
La 6 luni se constată schimbarea ritmului de somn, se reduc orele alocate somnului de zi și somnul de noapte pare mai închegat. Etapa corespunde diversificării, care acoperă apetitul în creștere al copilului.
Puseul de la 9 luni
La 9 luni se observă o creștere mai lentă la nivel de greutate și înălțime, somnul este ușor dezechilibrat ca urmare a interesului crescut al copilului pentru diferite activități care îl mențin treaz. Este una dintre etapele de tranziție spre mers în picioare, situație în care se poate folosi un premergător sau un antemergător.
Puseul de la 1 an
În acest caz copilul deja își triplează greutatea de la naștere, iar în multe dintre cazuri bebelușul merge în picioare, singur sau susținut. Somnul de zi se desfășoară într-o singură repriză, de circa 1-2 ore, în vreme ce somnul de noapte este de circa 11-12 ore, uneori neîntrerupt.
Probleme de somn ale bebelușilor
Atunci când ai un copil foarte mic, ajungi să înțelegi rapid cât de multe lucruri pot influența somnul celor mici. Când copiii sunt foarte mici aceștia nu pot exprima ceea ce simt, iar din acest motiv medicul este în principal cea mai bună sursă de la care poți obține informațiile.
Iată care sunt tulburările sau problemele de somn ale bebelușilor:
Colicile
Colicile sunt cea mai cunoscută cauză ce poate influența somnul bebelușilor. Colicile nu sunt în sine o afecțiune, ci un simptom, care se manifestă prin dureri de burtă, de slabă, medie sau mare intensitate. Colicile se formează cel mai adesea din cauza cantității de aer pe care o înghite copilul în timpul hrănirii, iar unul dintre lucrurile pe care le poți face pentru a reduce durerea este să ajuți bebelușul să scoată aerul și să alegi o tetină potrivită pentru vârsta acestuia.
Modul de alimentare
Una dintre discuțiile sensibile în puericultură este cea care ține de alimentația copilului. Dincolo de a judeca ce metodă de hrănire este cea mai bună, este important să știi că ambele au același rol și anume de a-i asigura bebelușului hrana de care are nevoie.
Totuși, din punct de vedere al somnului este mai ușor să alăptezi un bebeluș fără a-l trezi, deoarece sânul este perfect din punct de vedere al producției de lapte. În cazul biberonului există situația în care trebuie să încălzești apa, să măsori cantitatea de lapte praf, să amesteci și să răcești, lucruri care cer timp. În acest timp, bebelușul se poate trezi complet, lucru care nu se întâmplă în cazul alăptării.
Sindromul morții subite a sugarului
O problemă majoră este SMSS, o problemă care poate apărea fără a-și anunța în prealabil efectele. Este important să respecți regula ABCDE pentru a reduce riscul apariției acestei tulburări.
Parasomnii
Pavorul nocturn și vorbitul în somn sunt tulburări care pot apărea chiar și în cazul copiilor foarte mici, așa că fiecare părinte ar trebui să fie pregătit pentru acestea.
Probleme medicale respiratorii
Somnul poate fi influențat de anumite probleme de sănătate, cum ar fi apneea în somn sau vegetația la nivelul amigdalelor. Este important să mergi la medic dacă observi semne de wheezing, pentru a te asigura că bebelușul tău primește destul oxigen și că aceste probleme nu afectează calitatea somnului.
În multe dintre cazuri poate exista recomandarea de îndepărtare a cauzelor problemelor respiratorii, însă acest lucru poate fi decis doar de către un cadru medical.
Metode de îmbunătățire a somnului bebelușilor - Metoda Ferber
Cu siguranță ai auzit de la diferite persoane că atunci când pregătești copilul de culcare acesta trebuie lăsat în camera sa, indiferent dacă plânge sau nu. Metoda Cry-it-out este folosită mai ales în Statele Unite, însă pediatrii moderni iau în calcul și alte metode de adormire și îmbunătățire a somnului cu efecte mai puțin nocive asupra dezvoltării emoționale a bebelușilor.
Problema majoră în cazul metodei cry-it-out este aceea că privează bebelușul de prezența părinților. Astfel, bebelușul poate înțelege că orice ar face și oricât ar plânge, părinții săi nu vor veni să îl reconforteze. Din acest motiv, de multe ori copiii ajung să folosească un surogat pentru alinare, cum ar fi suzeta sau suptul degetului.
Metoda Ferber implică același principiu ca și cry-it-out pentru somn, în sensul că un copil trebuie să se culce singur, însă diferența față de această metodă este aceea că implică participarea părinților. Astfel, pe baza unui program destul de bine stabilit, părintele intră în cameră să verifice bebelușul și eventual să îl reconforteze, însă intervențiile sunt de scurtă durată și presupun ieșirea părintelui din cameră la intervale bine definite de timp. De regulă aceste intervale sunt e 2-3 minute, iar regula presupune ca părintele să iasă din cameră atunci când copilul este treaz, lăsându-l pe acesta să înțeleagă că părintele este acolo și că nu îl abandonează.
Întrebări frecvente despre somnul bebelușului:
De ce tresare bebe în somn?
Atunci când dorm, bebelușii tresar destul de des, iar acest lucru s-ar putea să îi sperie pe părinți, mai ales dacă sunt la primul bebe. Înainte de a te gândi la o problemă neurologică, este important să știi că tresăritul este comun la copii, mai ales la bebeluși. Efectul Moro este de departe cel mai cunoscut, deoarece acesta are și o cauză palpabilă. Atunci când în jurul unui bebeluș se petrec zgomote bruște, puternice, acest lucru determină o reacție în cazul bebelușilor. Aceștia tresar, pentru ca mai apoi să înceapă să se miște, însă tresăritul în sine este involuntar.
Alte cauze care se află la baza tresăririlor bebelușilor sunt: reflexul de supt (atunci când bebelușul are nevoie de hrană, efect cunoscut sub numele de reflex Rooting), somnul REM și mai târziu, după 9-10 luni, visele și spasmele.
În cazul în care bebelușul tresare frecvent în somn și vrei totuși să afli mai multe informații, plus o părere avizată, tot ce trebuie să faci este să mergi la medic, pentru o opinie avizată.
De ce se agită bebe în somn?
Viața cu un bebeluș poate fi de multe ori pusă sub semnul unui foarte mare semn de întrebare, mai ales în primul an. Pentru că nu știe cum să exprime ceea ce simte, bebelușul va căuta să îți ofere ”indicii” pe care tu, ca părinte, va trebui să le interpretezi. Agitația în somn a copilului poate fi de asemenea o situație în care va trebui să cauți indicii, deoarece nu vei putea ști cu certitudine ce anume cauzează agitația somnului, astfel că va trebui să excluzi diferite cauze.
Există mai multe situații în care un bebeluș se poate agita în somn. Spre exemplu, un somn agitat se poate datora nevoii de hrană, disconfortului produs de frig sau lipsa unei rutine. Rutina de somn este deosebit de importantă pentru bebeluși, deoarece aceștia nu pot ști ceea ce urmează fără a fi ghidați de părinți. Alte motive pentru agitația în somn a bebelușilor poate fi disconfortul cauzat de îmbrăcăminte, de saltea, disconfortul fizic cauzat de eventuale dureri sau nevoia de schimbare a scutecului.
Când trece bebe la un somn pe zi?
Treptat, bebelușul trece de la ore bune de somn pe parcursul unei zile la un singur somn pe zi. La naștere, un bebeluș poate dormi de mai multe ori pe parcursul unei zile. Pe măsură ce crește, bebelușul va începe să treacă la 3, respectiv 2 și în cele din urmă la un somn pe zi.
Trecerea la două somnuri pe zi se face undeva în jurul vârstei de 6-8 luni, însă aceasta tranziție nu este obligatoriu să se realizeze la această vârstă, pentru că fiecare bebeluș se dezvoltă diferit.
Până la vârsta de un an bebelușii trec deja la un somn pe zi, care se poate menține până la intrarea în colectivitate sau care poate dispărea în jurul vârstei de 2 ani.
De ce se foiește bebe în somn?
Bebelușii nu sunt statici, așa că vei vedea că aceștia au tendința să se miște destul de mult. În cazul bebelușilor foarte mici poți folosi un sac de dormit, pentru a le oferi confort și pentru a nu le permite să se sperie de propriile mișcări. Bebelușul se poate mișca din mai multe motive, printre care foamea, frigul, nevoia de iubire, sau disconfort sub formă de durere, mai ales în timpul puseelor de creștere.
De ce geme bebe în somn?
Un bebeluș agitat în somn poate de asemenea să geamă, iar în acest caz va trebui să excluzi orice situație medicală. Dincolo de o părere avizată, dacă bebelușul tău geme în somn, acest lucru se poate datora unor stimuli. S-ar putea ca bebelușul să viseze, să îi fie foame sau frig. Exclude întotdeauna cauzele medicale pentru a fi sigur(ă) că totul este în regulă cu copilul tău.
De ce plânge bebe în somn?
Plânsul în somn al bebelușului poate denota mai multe lucruri, așa că este important să fii atent la toate semnalele, pentru a fi sigur că acesta nu are o problemă medicală. Bebelușul poate plânge în somn pentru că are nevoie de atenție sau pentru că are nevoie de scutece sau haine curate. De asemenea, bebelușul poate plânge în somn din cauza senzației de foame sau pentru că somnul nu este parte dintr-o rutină.
De ce râde bebe în somn?
Tradițional și pentru a ne oferi un sens acestui fapt, obișnuim să spunem că bebelușii visează îngerași atunci când râd în somn. În realitate însă specialiștii spun că de fapt tocmai somnul REM stă la baza acestui fenomen, ca urmare a relaxării. De asemenea, zâmbetele celor mici pot fi și mici spasme involuntare.
Câte ore doarme un bebeluș?
Somnul unui bebeluș variază în funcție de vârsta acestuia, așadar este nevoie să te raportezi la intervalele de vârstă înainte de orice apreciere. Astfel, în primele luni bebelușii dorm în reprize de circa 45-60 de minute, cu perioade de veghe de circa 90 de minute. Pe parcursul tranziției, o dată
Cât doarme un bebe de 1 lună?
La o lună bebelușul nu știe nimic despre ritmul circadian, iar somnul este similar perioadelor din viața uterină. Astfel, în medie un bebeluș poate dormi vreme de circa 16 ore pe zi, intercalat cu perioade de veghe.
Cât doarme un bebe de 2 luni?
De la vârsta de două luni pot fi observate ușoare modificări în ceea ce privește somnul, în sensul că acesta pare mai bine delimitat de perioadele de veghe. Poți anticipa într-o oarecare măsură când e ora la care se va trezi, în funcție de ora la care a adormit bebelușul, luând în calcul faptul că somnul durează circa 45 min.
Cât doarme un bebe de 3 luni?
La trei luni somnul este influențat de doi factori importanți: puseul de creștere și colicele. Nu este obligatoriu ca orice bebeluș să sufere de colici, însă în general aceasta este una din marile probleme cu care se confruntă bebelușii și implicit părinții. Bebelușii pot simți disconfortul și din cauza aceasta pot dormi mai puțin decât de obicei. Somnul se păstrează, în general, în intervale de 45-60 min.
Cât doarme un bebe de 4 luni?
Un bebeluș la patru luni ar trebui deja să aibă definită o rutină de somn care să îl ajute să anticipeze momentele de somn. Deja bebelușul își definește circa 3 somnuri pe zi, cu o durată mai amplă și perioade mai mari de veghe. Bebelușul doarme în jur de 14 ore pe zi.
Cât doarme un bebe de 5 luni?
La 5 luni deja bebelușul este captivat de lumea exterioară și în consecință va petrece mai mult timp treaz. Somnurile de zi sunt clar delimitate, iar perioadele de activitate se manifestă atât din punct de vedere cognitiv, cât și motric. Bebelușul doarme în continuare circa 14 ore pe zi, definite bine în etape de somn și veghe.
Cât doarme un bebe de 6 luni?
La șase luni somnul bebelușilor este influențat de pusee de creștere, dar și de apariția, în unele cazuri, a dinților. Pentru că procesul poate implica durere, somnul copiilor poate deveni mai puțin odihnitor și mai agitat. De la această vârstă bebelușul doarme mai puțin ziua, cam 2-3 ore cumulat. Acestea se împart în două somnuri, de cele mai multe ori dimineața și mai apoi spre după amiază. Părinții trebuie să aibă în vedere faptul că rutina de somn pentru somnul de după amiază ar trebui să se facă în intervalul 14-16, pentru a nu influența somnul de seară, a cărui rutină ar trebui să înceapă în jurul orei 19-20.
Cât doarme un bebe de 7 luni?
De la circa 7 luni bebelușul este din ce în ce mai activ și mai dornic să cunoască lumea, astfel că și somnul acestuia se adaptează acestor nevoi. Bebe stă bine în șezut, învață chiar să se târască, iar somnurile se păstrează la 2 reprize pe zi.
Cât doarme un bebe de 8 luni?
Somnul bebelușului, începând cu vârsta de 8 luni începe cumva să facă tranziția spre o repriză pe zi. Bebelușul începe așadar să dea semne că este odihnit în perioadele în care tu vrei să îl culci, iar acesta este un prim semn că somnul urmează să se modifice.
Cât doarme un bebe de 9 luni?
La nouă lunii unii bebeluși fac tranziția spre un singur somn pe zi, de regulă undeva în jurul orei prânzului. Somnul are o durată de circa 2-3 ore, cu perioade mai lungi de veghe.
Cât doarme un bebe de 10 luni?
La zece luni bebelușul doarme 1 somn pe zi, iar somnul de seară începe să devină neîntrerupt.
Cât doarme un bebe de 11 luni?
O dată ce te apropii de primul an al bebelușului vei vedea delimitarea clară a perioadelor de somn. Bebe doarme un somn pe zi și somnul de noapte este de circa 10-11 ore.
Cât doarme bebe la 1 an?
La un an deja se definitivează somnul de zi, iar unii bebeluși chiar renunță la acesta. Copilul este bine ancorat în activitățile zilnice, iar consumul de energie mare determină un somn de noapte de circa 12 ore, neîntrerupt.
De ce nu doarme bebe ziua?
Dacă observi că bebelușul nu vrea să doarmă ziua, acest lucru poate avea diferite cauze. Pe de o parte, dacă vorbim despre o tranziție de somn, acest lucru înseamnă că bebelușul deja simte nevoia să își reducă perioadele de somn. De asemenea, bebelușii mai refuză să adoarmă și atunci când au un disconfort, cum ar fi durerile de burtică sau de dinți. Întotdeauna exclude cauzele medicale, dacă observi că acest comportament se prelungește, pentru a fi sigură că bebelușul tău este sănătos. În cazul în care medicul exclude cauzele medicale, atunci ar trebui să observi comportamentul și rutinele bebelușului tău. Dacă bebe nu doarme ziua, cel mai probabil a depășit perioada temporală în care somnul de zi îi este necesar.
De ce nu doarme bebe noaptea?
Somnul de noapte al bebelușilor este influențat de foarte mulți factori. Spre exemplu, dacă bebelușul este suprastimulat peste zi, acest lucru se poate reflecta în somnul de noapte care devine astfel mai agitat. De asemenea, durerile de cap, dinți sau burtică sunt unele dintre cele mai frecvente cauze pentru care un bebeluș nu doarme. Nu în ultimul rând ar trebui să știi că dacă un bebeluș doarme prea mult peste zi, atunci în timpul nopții el se va simți odihnit. Acordă așadar atenție orei de culcare pentru a fi sigură că bebelușul va dormi seara. Culcă copilul în jurul orei 20:00, pentru a fi sigură că acesta se bucură de un somn odihnitor întreaga noapte.
Bibliografie
FRANCO, F. S. (2022). Singing to infants matters: Early singing interactions affect musical preferences and facilitate vocabulary building. Journal of Child Language, 49(3), 552-577. doi:10.1017/S0305000921000167
Kusumastuti, N. A. (2019). Increase Sleep Quality with Massage’s Therapy on Infant Aged 3-6 Months. ACTA SCIENTIFIC PAEDIATRICS. doi:https://actascientific.com/ASPE/pdf/ASPE-02-0154.pdf
W P Fifer, C. M. (1994). The role of mother's voice in the organization of brain function in the newborn. National Library of Medicine. doi:doi: 10.1111/j.1651-2227.1994.tb13270.x.