Schema obligatorie de vaccinare și schema opțională pentru copii
26 august 2023 in SanatateGrija față de copii se poate manifesta sub multe forme, printre care hrănirea, oferirea unui spațiu în care să se simtă protejați și suportul emoțional. Dincolo de aceste nevoi care sunt practic de bază, grija față de copii se manifestă și sub aspectul protejării lor împotriva bolilor. Acest lucru poate căpăta o multitudine de forme, însă în primii ani de viață se exprimă cel mai bine sub forma respectării schemei de vaccinare a copilului împotriva unor afecțiuni.
Vaccinurile sunt împărțite, conform legislației din sară noastră, în două mari categorii: pe de o parte discutăm despre schema obligatorie de vaccinare, care cuprinde vaccinuri obligatorii, ce trebuie făcute și care sunt oferite gratuit de către stat și pe de altă parte schema opțională, care include vaccinuri care nu sunt compensate și care lasă la latitudinea părintelui alegerea dacă vrea sau nu să îl facă copilului.
Schema obligatorie de tratament- ce vaccinuri include?
În schema obligatorie de tratament sunt incluse o parte dintre vaccinurile legate de bolile copilăriei. Acesta schemă începe chiar din prima zi de viață a bebelușilor, în maternitate, atunci când se realizează vaccinul hepatic și vaccinul BCG (tuberculoză). Aceste două vaccinuri sunt deosebit de importante și sunt subvenționate de către stat, astfel că orice copil poate beneficia de el.
Sursă foto Unicef Romania
Vaccinul hexavalent
Schema de vaccinare continuă cu vaccinul de la vârsta de 2 luni. Acesta se face în cabinetul medicului pediatru, după consult și se numește vaccin hexavalent. Denumirea ne oferă și un indiciu cu privire la efectele sale, pentru că vaccinul hexavalent se face pentru prevenția unor boli precum: poliomielita, difteria, hepatita virală B, haemophilus influenzae tip B, tetanos și tuse convulsivă.
Acest tip de vaccin se face cu rapel la vârsta de 4, respectiv 11 luni, deoarece este nevoie de 3 doze pe care copilul să le facă până la împlinirea vârstei de 1 an.
Vaccinul pneumococic
Un alt tip de vaccin din schema obligatorie este cel care protejează împotriva pneumoniilor, însă care vizează de asemenea și septicemia, otita și meningita pneumococică. De asemenea, acesta este un vaccin care se realizează în 3 doze, mai exact la vârsta de 2, 4 și 11 luni.
Vaccinul ROR
Unul dintre cele mai controversate vaccinuri este ROR, vaccinul care vizează rujeola, oreionul și rubeola. Acest vaccin se face la vârsta de 12 luni, urmând ca rapelul să se facă în jurul vârstei de 6 ani. Vaccinul ROR este uneori o provocare pentru părinți deoarece acesta are la bază un virus viu atenuat, lucru care de multe ori stârnește temeri. Totuși, acest vaccin are efecte benefice asupra bebelușilor, deoarece îi ferește de boli ale copilăriei cu efecte destul de dificile.
Schema opțională de vaccinare
Pe lângă aceste vaccinuri cuprinse în schema obligatorie, mai există și alte tipuri de vaccinuri pentru care părintele poate opta pentru a-i oferi copilului o protecție completă.
Unul dintre aceste vaccinuri este vaccinul antigripal, care se face pentru protecție împotriva tulpinilor celor mai cunoscute de gripă. Acesta poate fi făcut începând cu vârsta de un an și ar trebui realizat în fiecare an, înainte de sezonul rece.
Vaccinul varicelic
Un alt vaccin din schema opțională este vaccinul varicelic. Acesta protejează împotriva a ceea ce știm tradițional ca fiind vărsat de vânt. Vaccinul se realizează în două doze și protejează copiii de efectele uneori deosebit de grele ale bolii.
Vaccinul HPV
Vaccinul HPV este unul dintre cele mai importante pentru copii și adolescenți, putând fi realizat începând cu vârsta de 9 ani, pentru protecție împotriva cancerului de Col uterin și a altor forme de cancer (vulgar, anal ete.).
Vaccinul meningococic
Meningita este o boală ce poate fi prevenită cu ajutorul vaccinului, iar acest lucru ar trebui să îndrume părinții să aleagă pe lângă schema obligatorie și vaccinuri din schema opțională.
Vaccinurile sunt deosebit de importante pentru a le asigura copiilor sănătatea, iar unele dintre aceste vaccinuri pot fi făcute chiar și fără să le cumperi tu. Învață copilul să fie cooperant în ziua vaccinului, prezentându-i avantajele pe care i le oferă vaccinul. Oferă-i o jucărie de dentiție, poartă copilul în marsupiu pentru mai mult suport și confort, sau ia cu tine la medic obiecte care să îi ofere confort celui mic, astfel încât să îi poți face vaccinul care mai târziu s-ar putea să îi salveze viața.