Scaunul auto - Ghid complet pentru părinți
27 octombrie 2022 in La plimbareÎn ultimii ani a crescut masiv numărul de autovehicule, la nivel mondial, iar mașina personală a devenit dintr-un lux o adevărată necesitate, mai ales în cazul orașelor aglomerate. În același timp, incidența accidentelor în care sunt implicați copiii a crescut de asemenea, iar în cea mai mare parte dintre acestea copiii nu erau asigurați în scaune auto. Scaunul auto salvează vieți, iar acest lucru este dovedit în permanență de testele efectuate pe aceste produse.
Un copil asigurat într-un scaun de mașină adaptat vârstei sale și greutății va avea șanse mari să scape nevătămat, spre deosebire de copiii neasigurați, fără centuri. |
Desigur, alegerea scaunului de mașină sau chiar decizia de a folosi sau nu un astfel de produs aparține exclusiv părinților, însă este important să te documentezi pe acest subiect, mai ales pentru că în definitiv, în ”joc” este viața copiilor.
Vei găsi în acest material răspunsuri la cele mai comune întrebări cu privire la alegerea, utilitatea și utilizarea scaunelor de mașină și eficiența lor, așa că te invităm să citești aceste informații, folosind cuprinsul care te va ajuta să navighezi mai ușor.
1. Ce spune legislația în vigoare despre scaunele auto?
Utilizarea mașinii, indiferent dacă vorbim despre drumuri scurte sau drumuri foarte lungi, trebuie să se facă în concordanță cu specificațiile legislative. Legislația în vigoare este foarte clară atunci când vine vorba despre utilizarea scaunului de mașină, deoarece acesta este considerat a fi un bun salvator de vieți, la fel ca și centura de siguranță.
Conform legislației, utilizarea scaunului de mașină ține foarte mult de câteva criterii menite să ușureze alegerea. Pentru că fiecare copil se dezvoltă diferit și în consecință poate fi integrat în categorii diferite de greutate sau vârstă, legislația ne indică în ce fel se va folosi scaunul de mașină.
Iată ce ne spune legislația:
1.1 Până la ce vârstă stă copilul în scaun auto?
Primul aspect (și unul foarte important în același timp) este că, în conformitate cu legislația, copiii cu vârsta până la 12 ani nu au voie să ocupe un loc pe scaunul din față, mai exact pe cel din dreapta șoferului. Acest loc este deosebit de periculos, în consecință varianta recomandată este bancheta din spate.
Copiii cu vârsta de până la trei ani necesită în mod obligatoriu asigurarea unor condiții de transport, care constau în folosirea unui scaun de mașină omologat, integru (fără să fi trecut prin alte accidente), dotat cu toate centurile de prindere și accesoriile necesare.
De asemenea, chiar și în ipoteza în care copilul se află în spate, într-un scaun de mașină omologat, montat corect, este necesară verificarea de către un adult pe perioada desfășurării drumului.
1.2 De la câte luni se pune bebe în scaun auto?
În general se poate face trecerea la scaun auto în cazul bebelușilor foarte mici după ce aceștia încep să se așeze în poziția șezut. Astfel, în funcție de gradul de dezvoltare a copiilor, intervalul de vârstă devine 6-9 luni, în funcție de cât de precoce sunt aceștia.
Până la circa 6 luni, bebelușii sunt transportați doar în scoică, aceasta fiind cea mai sigură opțiune, conform Academiei Americane de Pediatrie*1. Conform acestui studiu, există diferențe de dezvoltare între copii, iar aceștia pot reacționa diferit (la nivel de procese fizice, cum ar fi respirația) atunci când sunt poziționați în scaun.
1.3 Până la ce înălțime trebuie scaun auto?
Înălțimea reglementată pentru utilizarea scaunului de mașină, conform codului rutier, este 1.35m, pentru ca după acest reper de înălțime copilul să poată fi transportat pe bancheta din spate, securizat cu ajutorul centurilor de siguranță. Până la atingerea acestui reper de înălțime, copilul este transportat în scaun de mașină adaptat atât înălțimii, cât și vârstei. Scaunul trebuie să fie pe deplin confortabil, să nu strângă, să nu ofere prea multă libertate și să protejeze copilul indiferent de înălțimea acestuia.
1.4 Ce tip de testări se fac pentru un scaun auto?
Un scaun auto este testat în diferite moduri, luând în calcul impactul, coliziunea și efectele sale, direcția, forța, pe scurt reproducând în totalitate condițiile uzuale de teren. Testele se fac în condiții controlate, iar în urma testărilor, scaunele pentru copii primesc note sau calificative de la cele mai înalte foruri legislative și de control.
Testările includ verificarea temeinică a modului în care reacționează scaunele auto în cazul producerii unui accident. Se testează așadar rezistența la impact, rezistența la rupere, capacitatea de a proteja în ipoteza Rear Facing și Forward Facing, rezistența centurilor, rezistența prinderii scaunului de mașină sau deformabilitatea.
2. Ce testări și omologări se fac pentru scaunele auto pentru copii?
Testarea scaunelor de mașină are ca rezultat trasarea unor linii directoare în ceea ce privește siguranța. Pentru că există producători diferiți este normal ca și performanțele testelor să fie de asemenea diferite. Iată care sunt cele mai cunoscute teste ce sunt performate asupra scaunelor de mașină, dar și care sunt aspectele luate în considerare în timpul testărilor.
2.1 Testarea ADAC
Testul ADAC este în mod cert unul dintre cele mai cunoscute, iar acesta vizează comportarea scaunelor de mașină în timpul unor accidente. Numele testului are o istorie interesantă, acesta provenind de la prescurtarea numelui unui club de motocicliști germani preocupați de siguranță în timpul circulației pe șosele.
În prezent testarea ADAC vizează siguranța în trafic, iar pentru a obține rezultate cât mai apropiate de realitate se folosesc mașini sau ansamble dar și scaune de mașină reale, pentru a le verifica acestora din urmă performanțele.
Testul verifică mai multe aspecte însă cel mai mare punctaj este oferit siguranței, așa cum era de așteptat. Ce este interesant de știut este faptul că ADAC reprezintă un test agreat de către toată lumea automobilistică, majoritatea beneficiarilor fiind foarte atenți la alegerea unor scaune pentru copii care să obțină un scor cât mai bun la aceste testări.
Iată care sunt aspectele pe care le iau în calcul testele ADAC:
- nivel de protecție - în timpul performării testului se observă comportarea scaunului la nivel de protecție și siguranță, iar ulterior produsul este evaluat, în vederea găsirii urmelor care pot indica deteriorarea ca urmare a impactului. Se reproduc astfel condițiile unui impact lateral, frontal, dar și cazul unei frâne bruște.
- ergonomia - pentru că este important ca un scaun de mașină să ofere și confort, dar și o poziție ergonomică în cazul copiilor, se verifică și acest aspecte.
- substanțe poluante - accentul pe mediu este pus și în acest domeniu, ca în toate celelalte iar mai mult decât atât, se verifică produsele sub aspectul substanțelor care pot afecta pielea copiilor, dat fiind faptul că aceasta este în contact direct cu scaunul de mașină.
- manevrabilitate - pentru că este important și confortul părinților în tot acest proces, testarea ADAC are în vedere și criteriul manevrabilității sau ușurința în exploatare a produselor.
Un aspect foarte important este și faptul că testul ADAC este unul care oferă transparență completă cu privire la datele obținute. Astfel, rezultatele testului sunt disponibile întotdeauna publicului larg, deoarece acești specialiști au în vedere ideea de a le oferi copiilor siguranța în trafic. Firește, fiecare părinte este liber să aleagă ceea ce își dorește pentru copilul său, în funcție de buget și/sau propriile credințe, însă pentru o alegere eficientă se pot consulta și aceste rezultate.
2.2 Testarea R44/04 pentru scaune de mașină
Testarea R44/04 nu trebuie confundată cu testul ADAC, deoarece vorbim despre două lucruri diferite, care au ca scop comun siguranța copiilor. Testarea R44/04 este parte din standardul european de siguranță care certifică produsele în conformitate cu Standardul European de Siguranță.
Această mențiune se face pe eticheta produsului, iar aici părinții trebuie să fie foarte atenți la alegere [vom explica puțin mai jos cum să citești eticheta scaunului auto]. Există scaune certificat i-size, conform UN R129, care de asemenea reglementează siguranța modelelor și protecția în trafic a copiilor. În prezent mai sunt acceptate doar etichetele portocalii, începând cu anul 2008, astfel că toate modele certificate până la această dată teoretic nu am mai trebui să fie comercializate.
Tot în cadrul acestui test se face și omologarea scaunelor pentru diferite tipuri de mașini. Astfel, pot fi întâlnite omologările universale, semi-universale sau omologări specifice, pe clasă de vehicul.
2.3 Standarde canadiene - Standardul Federal de Siguranță pentru Autovehicule nr. 213
FMVSS 213 este standardul canadian pentru testarea scaunelor de mașină și este un standard care a evoluat foarte mult de-a lungul timpului. La început, cerințele sale erau minimale și prea puțin orientate spre zona de protecție a copiilor. În timp însă s-a ajuns la o modificare constantă a standardului, care implică testări dinamice, cât mai apropiate de condițiile reale din trafic. Siguranța la impact, la șocuri și lovituri, dar și la frânare, reprezintă câteva dintre aspectele dezbătute de acest standard.
Alte tipuri de standarde vizează omologări din jurul lumii, iar aici pot fi menționate standarde și testări precum: Standardul nou-zeelandez NZS 1754 sau Standardul australian AS 1754. Desigur, chiar și acestea au același scop și anume cel de verificare a siguranței copiilor în trafic, însă cerințele lor se aliniază la cerințele de trafic interne, proprii zonei geografice.
Totuși, un aspect este important și în aceste cazuri și anume omologarea în cinci puncte a scaunelor de mașină, în funcție de fiabilitate, rezistență, durabilitate și calitate a produselor.
Un studiu din America realizat de Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi (NHTSA), arată faptul că scaunele auto pentru copii reduc numărul deceselor cu 71% pentru sugari și cu 54% pentru copii mici.*2 |
3. Tipuri de scaune auto - cum îl aleg pe cel potrivit?
Există mai multe tipuri de scaune auto ce pot fi folosite pentru a dota un autovehicul în care circulă și cel puțin un copil. Deși avem o legislație care ne indică regulile în care ar trebui să folosim un scaun de mașină (vârstă, înălțime, greutate), aceasta nu mai este la fel de explicită și în cazul tipului de scaun utilizat. Astfel, alegerea se poate face liber, luând în calcul următoarele aspecte, pe care le discutăm separat.
3.1 Scaun pentru copii orientat cu spatele la direcția de mers
Scaunele de tip rear facing (RF) sunt cele recomandate mai ales în cazul bebelușilor cu vârsta de până la doi ani. Conform specialiștilor, aceste tipuri de scaune RF sunt cele mai sigure, deoarece limitează forța de impact și mișcarea copilului în cazul unui accident. Astfel, șocul unui accident este preluat cu spatele, reducând astfel pericolul împingerii spre bordul mașinii și proiectarea copilului spre această zonă. nu trebuie să uităm faptul că în primii doi ani de viață capul bebelușilor are o pondere ridicată, iar acest aspect influențează comportarea corpului în cazul unui impact.
Dintre scaunele de mașină care pot fi utilizate cu spatele la direcția de mers putem menționa scaunul auto Lusso ISOFIX.
3.2 Scaun pentru copii combinat (se poate orienta și în față și în spate)
Aceste tipuri de scaune sunt avantajoase deoarece pot fi utilizate în orice context, iar copilul poate fi în siguranță. În plus, aceste tipuri de scaune oferă un confort sporit, atât pentru părinte, cât și pentru copil. Avantajos este și faptul că nu vei mai fi nevoit să scoți scaunul pentru a-l repoziționa în funcție de schimbarea de direcție.
Produse recomandate: scaunul rotativ Aviator, cu Isofix, pentru grupa 0-36 Kg sau scaunul auto LYRA ISOFIX.
3.3 Scaun auto orientat în față
Scaunele front facing pot fi folosite după încadrarea copilului în grupa de vârstă de peste 4-5 ani, atunci când capul său este mai bine susținut.
Produse recomandate: Scaunul auto ANDROMEDA i-SIZE cu ISOFIX
3.4 Scaun amplificator cu spate înalt pentru copii
Aceste tipuri de scaune oferă o susținere bună copiilor și o stabilitate ridicată. În plus, acestea sunt confortabile, iar copilul poate prins cu ajutorul centurilor de susținere.
Produse recomandate: Înălţător auto LEO ISOFIX cu spatar detasabil si prindere ISOFIX
3.5 Pernă Booster pentru scaun de mașină pentru copii (din 9 februarie 2017)
Pernele booster mai sunt denumite și perne înălțătoare, iar acestea au rol de asemenea în creșterea nivelului de siguranță al copilului. Cu ajutorul acestor produse se poate prelungi durata de viață a unui scaun de mașină (fără a mai fi nevoie de schimbarea a mai multe tipuri pe durata puseelor de creștere), dar și gradul de confort al copilului, care se bucură de o poziție mai confortabilă și ergonomică.
4. Scaunele Isofix și i-size
Dacă până nu demult scaunele trebuiau montate și demontate ori de câte ori plecați la drum, în prezent există scaune cu bază Isofix sau de tip i-size care îți oferă avantajul fiabilității și al eficienței în ceea ce privește aceste produse.
4.1 Scaune auto cu sistem isofix
În prezent se pune foarte mare accent pe siguranța copiilor în trafic, iar consecința este aceea că recomandarea de a se folosi scaunele cu Isofix nu trece neobservată.
A. Ce înseamnă ISOFIX?
Isofix este acronimul de la International Standard Organization Fix, o organizație preocupată de găsirea celor mai bune soluții prin care să fie asigurată siguranța pasagerilor (a copiilor) în automobile. La baza acestei organizații stau eforturile comune, susținunte, a două mari companii și anume producătorul de scaune de mașină Britax și colosul (pe atunci) Volkswagen. În urma acestor eforturi de găsire a soluțiilor, au luat naștere scaune de mașină mult mai eficiente și sigure, iar organizația a fost certificată ISO, devenind până în prezent un adevărat standard pentru producătorii de mașini.
Pentru a înțelege ce presupune sistemul Isofix este nevoie să înțelegi termenul în sine. Isofix este de fapt o conlucrare de doi termeni și anume ISO, ca măsură de standardizare și aliniere la cerințele impuse de către standarde și normative și FIX, care are legătură cu fixarea sau menținerea pe poziție. Altfel spus, Isofix în cazul scaunelor de mașină înseamnă un produs standardizat, omologat și clasificat ca fiind conform, folosit pentru fixarea și stabilizarea scaunului la nivelul autoturismului.
B. Avantajele sistemului Isofix (scaun isofix)
Sistemul Isofix este avantajos deoarece pune siguranța copilului mai presus de orice. Acest sistem cu care sunt dotate scaunele de mașină este ușor de folosit, iar avantajul este acela că prinderea scaunului se realizează în mod corect și mult mai sigur, ca o măsură de prevenție împotriva efectelor devastatoare ale accidentelor.
Un alt avantaj al sistemului Isofix este acela că acesta reprezintă în prezent cea mai sigură metodă de prindere a scaunelor. Conform studiilor și testelor, sistemul Isofix este cel mai sigur în orice condiție specifică unui accident: impact frontal sau lateral, frânare bruscă, accelerare etc.
Sistemul Isofix împiedică deplasarea, balansarea sau mișcarea scaunului, lucru care contribuie, de asemenea, la o siguranță sporită a copiilor.
C. Ce presupune sistemul Isofix
Sistemul Isofix se referă la prinderea scaunului pentru copii de una dintre componentele mașinii. Rolul Isofix este acela de ancorare puternică a scaunului, astfel încât acesta să fie cât mai stabil și sigur.
Pentru a putea folosi scaunele de mașină cu Isofix este însă necesar ca și mașina să permită acest lucru. Modelele mai vechi de mașini, dinainte de apariția și implementarea acestui sistem, nu au fost construite având la bază această posibilitate. Este necesar așadar să verifici dacă mașina ta îți permite instalarea unui scaun de mașină de acest tip.
D. Cum se instalează corect sistemul Isofix?
Pentru foarte mulți dintre părinți montajul unui scaun auto cu Isofix poate fi o mare provocare. Adevărul este că montajul necesită puțină atenție, mai ales la nivelul găsirii punctelor de prindere. Se recomandă chiar să testezi unele modele pe mașina ta pentru a vedea cum trebuie prinse acestea, mai ales că în cazul produselor expuse ele sunt deja fixate și poate fi greu să înțelegi sistemul.
Pentru instalarea Isofix este nevoie să urmărești indicatoarele de la nivelul mașinii. O dată identificate punctele de prindere, este necesar să poziționezi scaunul și să apeși ușor până când auzi un click. Acesta este semnalul pentru faptul că scaunul este conectat cu vehicului, însă va trebui să fii atent și la mișcările scaunului. Acesta nu trebuie să se miște mai mult de circa 2 cm ca abatere. De asemenea sistemele Isofix sunt deosebit de utile datorită sistemelor de siguranță, care nu permit deplasarea și balansarea scaunelor.
4.2 Scaune auto i-size
I-size reprezintă un standard al Uniunii Europene, intrat în vigoare în luna iunie a anului 2013. Conform acestui standard pentru siguranța scaunelor auto sunt luate în calcul greutatea și înălțimea copilului pentru a determina care scaun auto este mai potrivit pentru el. Există câteva aspecte diferite pe care le aduce în plus acest standard comparativ cu norma R44/04, iar acesta fac referire la introducerea greutății ca factor decizional în alegerea scaunului de mașină
5. Scaune auto 360⁰ (rotative)
Scaunele auto rotative (360 de grade) sunt deosebit de avantajoase deoarece permit rotirea completă. Astfel, copilul așezat în scaun de mașină pentru grupa 0-13 kg poate fi poziționat cu spatele la direcția de mers, iar pentru grupa 9-36 de kg se poate opta pentru poziționare cu fața spre direcția de mers fără a mai fi necesară schimbarea poziției scaunului la nivelul banchetei.
Uite spre exemplu un scaun auto cu sistem isofix, i-size si 360⁰ .
6. Cum să alegi scaunul potrivit pentru mașină?
Un scaun de mașină este o decizie firească, dacă vrei să ai grijă de siguranța copilului tău. Alegerea trebuie să aibă deopotrivă în vedere criteriul siguranței, dar și pe cel al confortului. Scaunele moderne de mașină sunt concepute astfel încât să pună accentul de siguranță, deoarece acesta este cel mai important criteriu, însă în același timp și pe faptul că un scaun de mașină nu trebuie să fie neîncăpător, ci trebuie să suficient de confortabil pentru copil.
Alegerea unui scaun de mașină are în vedere mai multe aspecte, iar părintele trebuie să le aibă în vedere. Vârsta, greutatea, înălțimea, materialele, dar și aspectele ce țin de prindere și de dotări sunt foarte importante. Iată și de ce:
Scaunele de tip i-size sunt o categorie deosebită de scaune, deoarece ele permit poziționarea copilului în funcție de numărul de kilograme fără a mai fi necesară scoaterea scaunului de pe poziție. Cu ajutorul bazei rotative la 360⁰ scaunul poate fi utilizat pe două diviziuni de vârstă. Astfel, un scaun auto 360⁰ permite aşezarea copilului de la 0 la 13 kg cu spatele către direcţia de mers şi aşezarea copilului de la 9 kg la 22 kg cu faţa către direcţia de mers, fără să mai fie necesară ridicarea scaunului şi repoziţionarea lui pe banchetă.
Alegerea scaunelor de mașină se poate face astfel, după următoarele aspecte:
6.1 În funcție de greutate
Greutatea este un aspect important pe care îl poți lua în calcul, însă se recomandă ca acesta să fie combinat cu vârsta, pentru a reduce cazurile în care copilul nu se integrează neapărat pe un anumit cadran.
A. Scaune Auto 0+ (0-13 kg)Aceste scaune fac parte din grupa 0, iar caracteristica definitorie a acestei grupe este faptul că beneficiază de tetiere reglabile pe înălțime și de un spațiu mai amplu în zona picioarelor. Produse recomandate: Categoria Cos Auto (Scoică auto) |
B. Scaune Auto 0-1-2 (0-25 kg)Scaunele de mașină în care intră copiii cu greutate de până la 25 de kg sunt încadrate în clasele 0-1-2, aferent grupei de vârstă 3-8 ani. Produse recomandate: Categoria Scaun auto 0-25 kg |
C. Scaune Auto 0-1-2-3 (0-36 kg)În această categorie sunt încadrate scaunele de mașină reglabile, ce pot fi folosite din perioada bebelușiei și până la atingerea vârstei de 12 ani. Practic, aceste tipuri de scaune sunt unice, fiind singurele care pot fi utilizate pe întreaga durată de creștere a copilului, până când acesta poate folosi bancheta din spate fără a avea nevoie de scaun sau înălțător. Produse recomandate: Categoria scaun auto copii 0 36 kg |
D. Scaune Auto 1-2-3 (9-36 kg)Pentru grupa de greutate cuprinsă între 9 luni și 36 de kilograme se pot alege scaunele din grupele 1-2-3. Acestei grupe combinate îi corespunde intervalul de vârstă de 9-12 ani. Produse recomandate: Categoria Scaune auto 9-36 kg |
F. Scaune Auto 2-3 (15-36 kg)Aceste tipuri de scaune pot fi folosite pentru copii cu vârsta cuprinsă între 4 ani și 12 ani și fac parte din grupa combinată 2-3. Produse recomandate: Categoria Inaltator auto |
6.2 În funcție de înălțime
Scaunele pot fi alese și în funcție de înălțimea copilului, fără a mai lua în calcul greutatea, precum în cazul grupelor combinate discutate anterior.
7. Alte caracteristici de care să ții cont atunci când vrei să îți cumperi un scaun auto:
Dincolo de înălțime, greutate și vârstă, este necesar să ai în vedere și alte aspecte care pot conduce la o alegere corectă a scaunului de mașină. Iată câteva dintre acestea.
A. Sistem de prindere isofix
În prezent se pune foarte mare accent pe sistemul Isofix, acestea fiind unilateral acceptat de către organizațiile de testare a siguranței. Sistemul Isofix este cel mai inovativ sistem de prindere și siguranță, care elimină în cea mai mare parte riscurile accidentării și protejează copiii de forța unui impact.
Sistemul Isofix are la bază două conectoare standard la un sistem superior de blocare, care se află în spatele spatarului scaunului. Avantajul folosirii sistemului Isofix este acela că oferă maximă protecţie în toate situaţiile de impact şi exclude riscul alunecării scaunului, răsturnării sau balansării. Există un “Sistem antibasculare (chinga cu fixare în portbagaj sau în spatele tetierelor banchetei) cu ajutorul căruia scaunul se menține în poziția dorită.
B. Spatar reglabil
Poziționarea copilului în scaun necesită un oarecare grad de confort, iar scaunele de mașină moderne pun mare accent pe acest lucru. De aceea vei vedea că există modele de scaune integral rabatabile (la nivel de spătar și șezut) și care oferă diferite poziții de înclinare. Acest lucru este deosebit de util mai ales în cazul drumurilor ample, când se poate face tranziția de la poziția de călătorie la cea de somn și invers.
C. Poziție de somn
Obținerea unei poziții bune pentru somn necesită un scaun de mașină cu un grad mare de înclinare. Alege în acest caz un scaun auto cu poziție de somn și cu spătar reglabil, care să te ajute să îi oferi copilului un plus de confort.
D. Tetiera reglabila
Reglarea tetierei este un aspect important atunci când vorbim despre vârsta copilului, dar și despre creșterea în înălțime a acestuia. Pentru că nu vei putea alege un scaun de mașină pentru fiecare vârstă în parte, va fi nevoie de un scaun de mașină cu tetieră reglabilă pe înălțime, care să susțină capul copilului cât mai bine.
F. Centurile de siguranță în 5 puncte și reglaj al înălțimii
Scaunele de mașină au un sistem de siguranță în 5 puncte care permit fixarea corectă a copilului și mai ales sigură. Verifică acest aspect atunci când vine vorba despre alegerea scaunului de mașină potrivit pentru copilul tău.
G. Picior de sprijin telescopic
Piciorul telescopic are rolul de a oferi o mai bună fixare a scaunului la nivelul podelei mașinii, astfel încât acesta să nu se balanseze sau dezechilibreze în caz de impact. Un exemplu de astfel de scaune de mașină poate fi găsit aici.
H. Sisteme de siguranța în caz de impact (SPS)
În cazul unui impact sistemul Isofix este perfect pentru limitarea efectelor care au legătură cu impactul. Un scaun de mașină cu Isofix poate salva viața copilului tău, astfel că este important să alegi acest sistem de fixare sau bazele i-size
Recapitulam pe scurt
Achiziționarea unui scaun de mașină ar putea părea dificilă, provocatoare și pe alocuri chiar copleșitoare, dată fiind cantitatea de informații disponibilă în prezent. În realitate însă este nevoie de respectarea unor cerințe de siguranță și confort, dar și de specificațiile legale.
Iată care sunt lucrurile pe care trebuie să le reții atunci când vine vorba despre scaunele de mașină:
- scaunul trebuie să fie poziționat cu ușurință și instalat în mod corect (până se aude click și nu are abateri mari);
- pentru a cumpăra un scaun cu Isofix este nevoie să verifici dacă mașina ta permite acest lucru. Modelele mai vechi de mașini au sistemul de prindere necesar.
- asigură-te că lungimea centurilor este potrivită. Acest lucru înseamnă că centurile nu trebuie să fie prea largi sau prea scurte, ci să fixeze perfect corpul copilului.
- testează scaunul la un dealer și eventual roagă un specialist să te ajute la nivel de montaj. Chiar dacă scaunele sunt expuse, acestea sunt montate ca model, iar realitatea poate diferi în funcție de mașina ta și de sistemul de prindere.
- scaunele pentru dormit trebuie să permită o poziție confortabilă pentru copii. Mai ales dacă pornești la drumuri lungi, alege scaune cu suport lateral și tetieră reglabilă, pentru a-i oferi micuțului tău o poziție cât mai ergonomică.
- în mod obligatoriu scaunele de mașină se poziționează pe bancheta din spate. Până la vârsta de 12-13 ani niciun copil nu ar trebui să se așeze pe scaunul din dreapta;
- scoica (coșul auto/cosulet auto bebe) înlocuiește scaunul de mașină doar până în momentul în care bebelușul poate sta în șezut. Ulterior, scaunul de mașină se alege în funcție de sistemul de fixare, de vârstă, greutate și înălțime sau combinat.
- scaunul de mașină trebuie să fie întotdeauna nou, nu second hand, din raționamente de siguranță. Un scaun auto implicat într-un accident este considerat nesigur în consecință nu ai cum să știi în ce condiții a fost folosit un scaun auto SH.
- scaunul auto se montează în primii doi ani din viață cu spatele la direcția de mers, iar ulterior vârstei de doi ani cu fața la direcția de mers.
- la achiziționarea unui scaun auto este nevoie de verificarea standardului de testare ECE. De asemenea, pe eticheta produsului este menționată grupa de vârstă și numărul de kg pentru care poate fi folosit scaunul de mașină.
Hai să vedem exact cum citim o etichetă de test:
Conform ECE-R-44/03 eticheta va avea menționate câteva elemente minime de siguranță în cazul utilizării. Trebuie menționat faptul că produsele cu etichete de testare ECE-R-44/01 și ECE-R-44/02 sau cu o etichetă „omologată oficial” nu mai sunt permise pentru utilizare.
Eticheta ECE-R-44/03 va conține următoarele date: 1. UNIVERSAL: Certificarea ca fiind universală sau specifică vehiculului 2. 9-36 kg: Greutate corporală, pentru care scaunul este omologat 3. GRUPUL 1/2/3: Grupa pentru care se aprobă scaunul 4. ECE R 44/04: standard european de testare pentru scaune de siguranță pentru copii 5. E8: Desemnarea țării europene se referă la țara în care a fost certificat scaunul auto 6. 0444596: Numărul testului: primele două cifre se referă la versiunea standardului utilizat: Aceste două cifre trebuie să fie 04 sau cel puțin 03! ECE-GRUP |
Scaunul auto este obligatoriu până la vârsta de 12 ani sau înălțimea de 150 cm. Standardul ECE 44 definește patru grupuri, fiecare dintre acestea fiind desfășurat pentru o anumită categorie de greutate. De regulă, dacă copilul este prea greu sau înalt pentru un grup, acesta trebuie să treacă la următorul. este nevoie de găsirea unui echilibru și a unui scaun eficient, iar mutarea se recomandă să se facă lin, deoarece un scaun mic poate fi problematic, însă și unul prea mare pentru copil poate fi deficitar.
8. Unde se montează scaunul pentru copii în maşină?
Scaunele pentru copii se montează întotdeauna pe locurile din spate, pe banchetă. Instalarea scaunului pe locurile din față este permisă doar în anumite condiții speciale, cum ar fi dezactivarea airbag-ului și poziționarea corectă a scaunului. Este recomandat ca scaunul să nu fie poziționat fără a verifica în prealabil dacă acesta este șigur și stabil, așadar nu ”după ureche”, ci în concordanță cu reglementările.
[vezi manual de instructiuni]
Ajunși la finalul articolului, sperăm să fi răspuns la toate întrebările legate de scaunele auto pentru copii. Ca o recomandare finală, vă indemnăm să nu faceți niciun compromis atunci când vine vorba de siguranța familiei voastre. Scaunele auto salvează vieți!
FAQ - Întrebări frecvente despre scaun auto copii
Ce rol are scaunul auto?
Scaunul auto este un produs folosit pentru transportul în siguranță al copiilor de până la 12 ani sau cu înălțime de maxim 1.35m. De asemenea, cel mai important rol al scaunului de mașină este acela că protejează copilul în cazul unui accident, astfel încât acesta să nu fie proiectat în afara mașinii sau rănit ca urmare a unei coliziuni.
Este obligatoriu sa-ti dotezi autoturismul cu un scaun auto pentru transportul bebelusului?
Da, legislația ne vorbește foarte clar despre obligativitatea de a transporta copiii în siguranță, folosind scaunele de mașină. Scaunul de mașină este obligatoriu atât dacă folosești mașina pe drumuri lungi, cât și în cazul în care conduci pe distanțe scurte (spre exemplu drumul spre școală, grădiniță, magazine etc.).
Ce criterii stau la baza clasificarii scaunelor auto?
Scaunele auto sunt clasificate în funcție de vârstă, înălțime și greutate. De asemenea, o bază a clasificării are în vedere și rezultatele obținute de către acestea la testele de siguranță realizate de către organismele certificate.
Care sunt variantele de fixare ale unui scaun auto?
Scaunul auto se fixează pe bancheta din spate a mașinii, pe sistemul special dedicat de prindere Isofix sau pe scaunul din față, din dreapta șoferului, însă în acest caz sunt necesare câteva operațiuni obligatorii (scaunul trebuie tras, iar airbagul trebuie obligatoriu dezactivat).
Cum îți dai seama de performanța unui scaun auto?
Performanțele unui scaun auto se văd în funcție de rezultatele testărilor. Aceste rezultate sunt disponibile publicului tocmai pentru ca părinții să poată înțelege cât mai bine necesitatea de a utiliza un scaun de mașină pentru copii. Brandul este la fel de important ca și scorurile la teste precum ADAC, deoarece unele dintre acestea sunt deosebit de longevive pe piață și oferă aceeași calitate a produselor și siguranță de-a lungul anilor.
Exista vreo regulă ce trebuie respectată la fixarea scaunul auto?
Da, scaunele de mașină trebuie fixate pe bancheta din spate. În cazul poziționării în față, dreapta lângă șofer, este necesar să dezactivezi airbag-ul. De asemenea, trebuie să verifici dacă mașina ta suportă securizare Isofix. Nu în ultimul rând, trebuie să fixezi scaunul astfel încât acesta să nu permită mișcarea și balansarea.
Care sunt cele mai importante caracteristici de siguranță și confort pe care trebuie sa le urmaresti la un scaun auto?
Un scaun de mașină pentru copii trebuie să ofere mai înainte de orice siguranță, așa că optează pentru un scaun adaptat vârstei, greutății și înălțimii, conform legislației. Mai apoi verifică rezultatele testelor, pentru a vedea manevrabilitatea, fiabilitatea și rezistența. Nu uita că și materialele din care este realizat un scaun de mașină sunt importante, la fel ca și existența și calitatea elementelor de securizare: chingi, centuri, cleme de prindere etc.
Scaunul S.H. poate fi o varianta care poate fi luată în calcul?
Nu, scaunul second hand nu este niciodată o opțiune de luat în calcul. Scaunul de mașină este un obiect personal, iar legea spune clar faptul că un scaun de mașină, o dată implicat într-un accident, nu mai poate fi folosit în continuare. Este lesne de înțeles de ce se impune acest lucru.
Un scaun de mașină care a trecut printr-un accident poate prezenta anumite probleme ce țin de rezistență, chiar dacă acestea nu sunt tocmai vizibile. În cazul în care totuși acestea există, ele nu vom mai oferi aceeași siguranță în cazul unui alt accident. De aceea nu ar trebui să alegi un scaun second hand, pentru că nu vei ști niciodată sau nu vei avea certitudinea cu adevărat că acesta nu a fost implicat vreodată într-un accident. Concluzionând, pentru un preț mai mic pe care îl oferă un scaun de mașină SH nu merită să riști viața copilului sau copiilor tăi.
Cum se întrețin scaunele auto?
Scaunul auto intră în contact direct cu pielea copiilor și a bebelușilor, așadar va trebui să folosești un detergent cu acțiune blândă. Nu folosi produse abrazive pentru a nu deteriora materialele.
Scaunele au o husă care se poate detașa și pe care o poți curăța cu ușurință. Nun se folosesc înălbitori și nu se calcă scaunele de mașină. Folosește o cârpă umedă pentru curățare.
Ce este un scaun isofix?
Un scaun Isofix este un tip de scaun auto care folosește ancore pentru a se atașa la cadrul mașinii, în loc să folosească o centură de siguranță. Acest tip de instalare este considerat mai sigur decât utilizarea exclusivă a unei centuri de siguranță. In descrierea produselor vei putea gasi urmatoarle forme: scaun auto copii 9 36 kg isofix, scaun auto isofix 0-36 kg, scaun copil isofix, scaun auto rotativ 360 isofix 0 36 kg, scaun isofix 360, toate facand referire la grupa de varsta si la sistemul de prindere al scaunului auto.
Ce este un scaun auto copii cu pozitie de somn?
Un scaun auto pentru copii cu poziție de dormit este un tip de scaun auto care se înclină pentru a oferi o suprafață de dormit mai confortabilă pentru un copil. Acest tip de scaun auto este adesea utilizat pentru sugarii și copiii mici care nu sunt încă capabili să stea în picioare singuri.
Ce scaun auto este recomandat pentru un nou nascut?
Până când bebelușul va putea să stea în fund este recomandată scoica auto (coșul auto).
Care sunt principalele tipuri de scaune auto?
Veți găsi cel puțin 5 grupe principale: Scaune Auto 0+ (0-13 kg) [scaune auto 0 13 kg], Scaune Auto 0-1-2 (0-25 kg) [scaune auto 0 25 kg], Scaune Auto 0-1-2-3 (0-36 kg) [scaune auto 0 36 kg], Scaune Auto 1-2-3 (9-36 kg) [scaune auto 9 36 kg] și Scaune Auto 2-3 (15-36 kg) [scaune auto 15 36 kg].
Unde gasesc scaun auto copii 0-36 kg?
Pe site-ul https://www.bebelorelli.ro in categoria Scaun auto 0-36 kg
Surse externe:
*1 - https://publications.aap.org/pediatrics/article/145/1/e20193369/37006/Car-Seat-Tolerance-Screening-for-Late-Preterm?autologincheck=redirected?nfToken=00000000-0000-0000-0000-000000000000
*2 - https://www.txdot.gov/content/txdotreimagine/us/en/home/about/newsroom/statewide/child-car-seats-save-lives-but-nearly-half-are-misused.html
*3 - https://www.lifezone.ro/de-la-ce-varsta-pot-sta-copiii-pe-scaunul-din-fata-al-masinii-regulile-codului-rutier/