Rutina zilnică la bebeluși - Ce este, de ce este importantă și cum o formăm
07 aprilie 2023 in Ingrijirea bebelusuluiFiind un element important în dezvoltarea copilului, rutina zilnică este ceva de care orice părinte trebuie să țină cont și să-și organizeze evenimentele și activitățile ținând cont de aceste lucruri. În acest fel, copii devin mult mai încrezători în ei înșiși, dar și în lumea din jurul lor.
Stabilind o astfel de rutină, copilul se bucură atât de securitate, cât și de confort, în acest fel el îmbunătățindu-și semnificativ încrederea în sine. Printre cele mai importante lucruri pe care părinții trebuie să le aibă în vedere se numără programul de alimentare, jocurile, activitățile zilnice, precum și somnul. Toate aceste lucruri trebuie să țină cont de un program. În acest fel, părinții pot cunoaște mai bine comportamentul, dar și nevoile celui mic. Se poate stabili și o relație mai strânsă, așadar între copil și părinți.
O rutină zilnică bine pusă la punct ajută și la reglarea ritmului circadian al bebelușului, lucru care duce la un somn mai bun, precum și la o dezvoltare sănătoasă a creierului. O rutină bine stabilită mai duce și la reducerea anxietății, dar și a stresului pentru bebeluși.
Hai să explorăm împreună tot ceea ce trebuie să știți despre conceptul de rutină zilnică, beneficiile acesteia pentru dezvoltarea fizică, dar și psihologică a bebelușului, precum și sfaturi și strategii pe care să le aveți în vedere, astfel încât rutina să fie cât mai bine pusă la punct.
Ce este rutina zilnică la bebeluși?
Definiție și explicația conceptului de rutină zilnică
Bebelușii își ordonează viață în funcție de evenimentele care se întâmplă și nu în funcție de ore și minute cum fac adulții. Atunci când evenimentele care au loc sunt mai predictibile, copiii se simt mult mai siguri și înțeleg în acest fel mai bine lumea înconjurătoare. Cu toate că procesul stabilirii unei rutine ar putea părea o sarcină provocatoare inițial, un ritm stabil de desfășurare a evenimentelor, favorizează atât independența, cât și responsabilitatea. În acest fel, copiii sunt capabili să-și organizeze unele activități chiar și pe cont propriu, mai ales dacă știu că acestea au fost desfășurate anterior.
Este foarte important așadar ca părinții să stabilească o rutină în special în momentele cruciale ale zilei cum ar fi: timpul petrecut în familie și momentele de joacă, momentul de pregătire de dimineață, precum și momentul pregătirii de somn, programul de somn, dar și ora mesei. Atunci când aveți în vedere toate aceste lucruri, transmiteți și celui mic simțul rutinei, iar în acest fel copilul se bucură de mai mult confort, dar și consistență în viața sa.
Importanța stabilirii unei rutine zilnice pentru bebeluși
Este foarte important să se stabilească o rutină zilnică pentru bebeluși pentru că aceasta poate oferi un mediu predictibil, dar și sigur pentru ca bebelușul să se poată dezvoltă cât mai bine. În acest fel, bebelușul își va forma un program de somn, dar și de alimentație cât mai potrivit cu nevoile sale.
O rutină zilnică stabilită corespunzător mai duce și la dezvoltarea abilităților de autodisciplină, iar în acest fel bebelușul își va regla și comportamentul, precum și starea de spirit în același timp. Se îmbunătățește capacitatea copilului de a se adapta la diverse situații, precum și schimbări.
Un alt lucru pe care îl poate face această rutină este că aceasta îi poate organiza mai bine viața copilului, iar acest lucru este benefic și pentru părinți. Aceștia pot avea în acest fel o abordare mult mai eficientă, dar și mai relaxată a îngrijirii bebelușului lor.
O rutină stabilită corespunzător este importantă pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului, precum și pentru organizarea vieții celui mic. În acest fel, copilul este și el mai fericit, iar părinții se pot și ei bucura de o stare de bine știind că cel mic are o rutină zilnică bine stabilită.
De ce este importantă rutina zilnică la bebeluși?
Este important să stabilim o rutină zilnică pentru cel mic, astfel încât acesta să se simtă mult mai confortabil.
Beneficiile stabilirii unei rutine zilnice pentru dezvoltarea fizică și psihologică a bebelușului
Copilul își poate face un program propriu dacă rutina zilnică este stabilită și anume că acesta poate avea un program echilibrat de somn. În acest fel, el se poate odihni mult mai bine și să fie în același timp mult mai energic. De asemenea, se mai poate stabili și un program ideal pentru mese. Un alt lucru care se mai poate stabili este un timp de joacă, precum și un timp petrecut în aer liber de către cel mic.
Un alt beneficiu major al stabilirii unei rutine zilnice este acela de a învăța copilul când este timpul să se pregătească pentru somn sau să facă celelalte activități. În acest fel, el se va simți mai confortabil, dar și mai responsabil.
Legăturile familiale devin și ele mult mai puternice pentru că bebelușul poate observa și activitățile regulate ale familiei, începând să înțeleagă ceea ce este important. Copilul poate vedea așadar ceea ce este important și știe la ceea ce trebuie să se aștepte. Acesta mai poate vedea și că timpul petrecut în familie este unul special, de aceea se va bucura de toate aceste momente.
Un alt beneficiu al unei rutine zilnice este că se vor stabili și obiceiuri constructive și anume că rutina îi va forma copilului aceste obiceiuri. Copiii învață așadar încă de mici avantajele gestionării timpului. Pe măsură ce cresc, ei vor avea o autodisciplină mult mai bună în ceea ce privește obiceiurile sănătoase atât de îngrijire, cât și de alimentație.
Știind că respectă un program, copii se vor aștepta la anumite lucruri în anumite părți ale zilei, de aceea ei vor fi mult mai predispuși, dar și confortabili cu activitățile care au loc zi de zi.
Un alt motiv pentru care o rutină zilnică trebuie introdusă în cel mai scurt timp este că bebelușul se va entuziasma știind ceea ce-l așteaptă. Știind activitățile, acesta va fi mult mai încântat și se va bucura de ele.
Atunci când familia trece prin perioade de schimbare sau de stres, rutina copilului nu va fi afectată și chiar dacă aceasta va fi, copilul își va găsi calmul, dragostea, dar și stabilitatea știind că există o rutină care e formată în timp și este respectată de cele mai multe ori.
Impactul rutinei zilnice asupra somnului, hrănirii, dar și a relației părinte-copil
Stabilirea rutinei zilnice are un impact semnificativ asupra somnului, iar bebelușul va avea un somn previzibil, dar și stabil, adaptându-se somnului regulat. În acest fel, somnul va fi unul mult mai odihnitor pentru cel mic.
De asemenea, o rutina zilnică regulată ajută bebelușul să se bucure de un somn mult mai sănătos, lucru care duce și la o reducere a trezirilor nocturne, dar și la o îmbunătățire a calității somnului pe termen lung. Această rutină mai poate ajuta și la reducerea stresului, precum și a anxietății în cazul bebelușilor, lucru care duce din nou la un somn mult mai odihnitor.
În ceea ce privește hrănirea, stabilirea rutinei este benefică și din acest punct de vedere. O rutină de hrănire regulată poate ajuta la dezvoltarea unui program de alimentație cât mai sănătos pentru cel mic. Acest lucru duce și el la o creștere mult mai sănătoasă a copilului, precum și la un nivel cât mai adecvat de nutrienți pe care acesta îl va consuma.
Hrănirea regulată mai poate reduce și stresul pentru părinți pentru că aceștia vor ști în orice moment când să-și hrănească copilul. Se obține în acest fel o relație mult mai strânsă între părinte și copil.
Rutina regulată este așadar o modalitate excelentă de a dezvolta această încredere între părinte și copil, iar acest lucru duce la crearea unui mediu caracterizat printr-o siguranță sporită, precum și prin stabilitate pentru cel mic. Programul de viață este așadar unul mult mai organizat, iar relațiile sunt mult mai bune în familie.
Cum stabilim o rutină zilnică pentru bebeluși?
O rutină zilnică este așadar ceva ce orice părinte ar trebui să aibă în vedere în ceea ce privește bebelușul său.
Sfaturi și strategii pentru stabilirea unei rutine zilnice adecvate vârstei și nevoilor bebelușului
Primul lucru pe care părinții trebuie să-l aibă în vedere este stabilirea alăptării. Mesele timpurii, frecvente, dar și consistente promovează un aport foarte bun de lapte pentru bebeluș. Inițial bebelușii se hrănesc frecvent, dar și la cerere, dar mai târziu trebuie încurajate mesele complete. Bebelușul trebuie să aibă un program bun de somn, acest lucru fiind benefic pentru toată lumea dintr-o anumită locuință.
Ziua poate fi începută cu o masă atunci când se trezește bebelușul. Acesta poate fi pregătit pentru primul somn la 2-3 ore după prima trezire.
O baie poate fi și ea introdusă seara devreme. Atunci când bebelușul are două sau trei luni, o baie, un masaj și o masă pot fi semnele care îi pot spune acestuia că se apropie ora de culcare.
Poți estima atunci când bebelușul este obosit și anume dacă acesta are sub șase luni, poate sta treaz cel mult 90 de minute. Ținând cont de acest lucru îți poți da seama de momentul când bebelușul este obosit. În primele săptămâni, bebelușii pot sta treji doar pentru a se hrăni, iar după această perioadă adorm la loc.
După mese, poți încuraja o ora de joacă în timpul zilei. Aceste ore de joacă pot fi introduse după câteva săptămâni atunci când copilul dă semne că este mai vioi. Bebelușii iubesc familiaritatea, consecvența, precum și siguranța unei rutine.
Mama trebuie să se asigure că îi poate oferi o masă bebelușului său de fiecare dată când acesta are nevoie de mâncare, fără a mai ține cont de rutina bebelușului. În acest fel, nevoia de lapte a bebelușului va fi satisfăcută.
Exemple de rutine zilnice pentru bebeluși în funcție de vârstă
Până la 3 luni:
- Hrănirea se face la cerere la fiecare 2-3 ore, inclusiv noaptea
- Odihnă și somn de aproximativ 14-17 ore pe zi
- Schimbarea scutecelor la fiecare 2-3 ore
- Câteva minute de interacțiune cu părinții
3-6 luni:
- Hrănire la 3-4 ore, inclusiv noaptea
- Schimbarea scutecelor la 3-4 ore
- Somn 14 ore pe zi
- Timp de joacă 1-2 ore pe zi
6-9 luni:
- Schimbarea scutecelor la fiecare 4-5 ore
- Hrănire la fiecare 4-5 ore
- Timp de joacă și interacțiune cu părinții 2-3 ore pe zi
- Odihnă și somn 13-14 ore pe zi
9-12 luni:
- Schimbarea scutecelor la fiecare 4-5 ore
- Hrănire la fiecare 4-5 ore, inclusiv noaptea
- Odihnă și somn de aproximativ 12-14 ore pe zi
- Timp de joacă 3-4 ore pe zi
Aveți în vedere totuși că fiecare bebeluș este diferit, iar rutina această poate fi schimbată de la caz la caz. Este important să nu fiți nici prea rigizi în ceea ce privește rutină zilnică și să faceți ajustările de care este nevoie, astfel încât să aveți în vedere nevoile copilului.
Cum respectăm și ajustăm rutina zilnică pentru bebeluși?
Există mai multe lucruri de care un părinte trebuie să țină cont pentru ca bebelușul să se bucure de o rutină zilnică
Sfaturi și strategii pentru respectarea rutinei zilnice și adaptarea ei la schimbările din viața bebelușului
Stabiliți o rutina de somn, dar și alimentație, dar aveți în vedere să lăsați copilul să se obișnuiască cu acest nou program.
Fiți cât mai flexibili și faceți ajustările cele mai potrivite pentru că bebelușul se poate trezi mai devreme sau mai târziu sau își poate schimba nevoile alimentare. Țineți cont de nevoile copilului în primul rând atunci când stabiliți rutina zilnică a acestuia.
Creați un mediu de somn confortabil pentru cel mic. Luminozitatea scăzută, precum și liniștea sunt două lucruri de avut în vedere. Încercați să vă păstrați anumite obiceiuri înainte de culcare și anume cântatul unei melodii sau cititul unei povești.
Creați un program pentru activitățile zilnice ale copilului și încercați să păstrați acest program. De asemenea, încercați să vă organizați programul, astfel încât să fiți prezenți și să petreceți un timp de calitate alături de cel mic.
Fiți cât mai consecvenți în abordarea rutinei zilnice și încercați să implicați și partenerul în această rutină. În acest fel, copilul va avea un program cât mai stabil.
Cum să facem față situațiilor neașteptate care pot perturba rutina zilnică a bebelușului?
Fiți mereu pregătiți pentru ca rutina să fie perturbată de anumite situații. Se pot întâmpla multe lucruri în viața de zi cu zi și oricât am vrea să respectăm o anumită rutină, ea va avea de suferit din acest motiv. Este important totuși să aveți în vedere și faptul că aceste situații neașteptate pot apărea oricând.
Fiți cât mai flexibili și adaptați-vă în funcție de fiecare situație în parte. Adaptați rutina zilnică a bebelușului în consecință, dacă observați că anumite lucruri nu pot fi respectate.
Fiți și răbdători pentru că unii copii pot fi imprevizibili. Aveți în vedere așadar schimbările care pot apărea la cel mic.
Mediul trebuie menținut cât mai confortabil și calm, chiar și în situațiile neobișnuite. Acest lucru duce la reducerea stresului celui mic.
Nu vă faceți prea multe griji în ceea ce privește această rutină. Veți vedea că se vor întâmpla des situații neașteptate, de aceea nu trebuie să vă panicați. Încercați să faceți unele ajustări în consecință și să reveniți cât mai curând posibil la rutină zilnică stabilită.
Concluzii
Stabilirea unei rutine zilnice este foarte importantă, aceasta aducând o mulțime de beneficii pentru dezvoltarea, dar și pentru bunăstarea bebelușului. Aceste beneficii includ o îmbunătățire a somnului, precum și o facilitare a hrănirii. De asemenea, ele mai mențin și o relație strânsă între părinte, dar și copil.
Este important așadar că părinții să stabilească o rutină zilnică pentru bebeluși, de aceea ei trebuie să aibă în vedere mai multe lucruri.
Stabilirea unui program este așadar ceva de care părinții trebuie să țină cont și anume că acest program trebuie adaptat în funcție de nevoile, dar și de vârsta bebelușului. În același timp, crearea unui mediu confortabil este un alt lucru de care părinții trebuie să țină cont.
Rutina de somn este și ea foarte importantă, programul consecvent de culcare, precum și activitățile care se desfășoară înainte de culcare sunt și ele alte lucruri pe care părinții trebuie a le aibă în vedere.
Aceștia trebuie să introducă noi obiceiuri, dar și schimbări în rutina zilnică a bebelușului, astfel încât acesta să se poată bucura de răbdare, dar și de flexibilitatea dorită.
Activitățile, precum și evenimentele din jurul rutinei zilnice a bebelușului trebuie și ele avute în vedere, astfel încât acesta să se simtă cât mai bine.
Părinții trebuie să comunice între ei, astfel încât această rutină zilnică a bebelușului să fie respectată, iar acesta să se obișnuiască cu ea, astfel încât și părinții să se bucure de toate avantajele ei. Stabilirea acestei rutini este importantă pentru îngrijirea lor, ea aducând o mulțime de beneficii pentru dezvoltarea lor atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere emoțional. Adaptându-se la o rutină zilnică, părinții se pot bucură de faptul că bebelușul crește într-un mediu prielnic și are parte de toată ocrotirea.