Rujeola sau pojarul la copii. Ce trebuie să știm?
04 octombrie 2023 in SanatateRujeola, cunoscută și sub numele de pojar, este una dintre bolile copilăriei. La baza ei stă virusul rujeolei, foarte contagios, cu o răspândire rapidă și masivă. Din fericire rujeola poate fi prevenită prin simpla vaccinare, vaccinul antirujeolic (ROR) existând în schema de vaccinare obligatorie, făcându-se în două tranșe, la un an, respectiv în jurul vârstei de 6 ani.
Citește articolul „Schema obligatorie de vaccinare și schema opțională pentru copii”
Rujeola este o boală a copilăriei care are câteva simptome distinctive, însă acestea se observă deja după debutul bolii. Simptomele rujeolei includ:
- debut cu febră înaltă, care cedează destul de rapid la antitermice;
- rinoree și în unele cazuri cefalee;
- tuse ușoară;
- apariția petelor la nivelul corpului;
- apariția unor pete albe la nivelul cavității bucale.
În unele cazuri, ochii copiilor care suferă de rujeolă devin roșii, culminând cu episoade de conjunctivită. Copilul poate fi apatic, lipsit de chef, agitat și uneori chiar irascibil.
Petele specifice rujeolei apar cu precădere pe față, gât și membre, fiind ușor de identificat. Erupția poate fi moderată, în cazul formelor ușoare, însă poate fi și severă, manifestându-se printr-o multitudine de pete roșii care se unesc, formând aproape un tot unitar (Sursă).
Care este perioada de incubație a rujeolei?
Rujeola are o perioadă mare de incubație, de 7 până la 14 zile, astfel că este destul de greu de identificat în primă fază. Practic, în colectivitate părinții pot chiar să nu știe că micuțul lor suferă de rujeolă, frecventând astfel cursurile și îmbolnăvind și alți copii.
Cum poate fi prevenită rujeola?
În cazul sugarilor, aceștia pot fi protejați de anticorpii din laptele matern, însă după împlinirea vârstei de 1 an este nevoie de imunizare prin vaccinare. Vaccinarea este cea mai sigură metodă de prevenție, însă dacă copilul a făcut deja rujeolă acesta nu mai este necesar deoarece imunizarea se face prin crearea naturală a anticorpilor prin expunere la boală. Vaccinul care se realizează pentru prevenție împotriva rujeolei poartă numele ROR (rujeolă-oreion-rubeolă).
Care sunt complicațiile rujeolei?
Rujeola nu este o afecțiune care să aibă complicații grave. Totuși, în cazul copiilor foarte mici, precum în cazul bebelușilor și a sugarilor, este foarte important ca aceștia să beneficieze de supraveghere medicală, deoarece rujeola poate conduce la otită sau chiar deces.
Ce poți face pentru copilul tău dacă are rujeolă?
Rujeola este de fapt o afecțiune unde este nevoie de răbdare. Fiind cauzată de un virus, nu va fi nevoie de tratamente cu medicamente antibiotice ci cu antitermice și antivirale. Erupția începe să dispară după 5-7 zile, însă în acest timp poți face câteva lucruri pentru a diminua disconfortul copilului.
Folosește un termometru pentru a ști în permanență ce temperatură are. Apoi, dacă erupția a dispărut, îi poți pregăti copilului o baie. Alege o cădiță pentru baie specială pentru copil, sau un reductor de cădiță pentru copii foarte mici și oferă-le un mic moment de răsfăț.
Rujeola este o boală a copilăriei, iar în general copiii peste 5 ani trec peste ea destul de ușor. Pentru adulți rujeola este mai greu de suportat, la fel ca și varicela, însă există și în acest caz soluții de ameliorare.
Ai grijă de copilul tău și protejează-l prin vaccinare împotriva rujeolei. De asemenea, fii atent la simptome și solicită ajutor medical pentru a trata în siguranță rujeola.