Până la ce vârstă stau copiii în scaunul auto?
25 aprilie 2023 in La plimbareA avea o mașină înseamnă un plus de mobilitate și de autonomie atunci când ai nevoie să ajungi dintr-un loc în altul. Atunci când devii părinte, este cu atât mai important să ai mașină, dată fiind multitudinea de drumuri pe care le ai de făcut. Un copil presupune vizite regulate la medic, mai ales în primii ani de viață, transport școlar și chiar vacanțe și plimbări în afara orașului de reședință.
Pentru ca drumurile să fie line și copilul în siguranță, este obligatoriu să îți dotezi autovehiculul cu un scaun de mașină, deoarece copiii trebuie transportați având în vedere această regulă de siguranță. Pentru că aceste reguli sunt de interes, îți prezentăm în cele ce urmează până la ce vârstă trebuie să stea un copil în scaun auto, care sunt excepțiile, dar și care sunt cele mai potrivite modele de scaune pentru care poți opta.
De ce este necesar să folosești scaunul auto pentru copii?
Scaunul auto reprezintă un dispozitiv de siguranță, adaptat pentru copii, care îi protejează pe aceștia în ipoteza producerii unui accident. Scaunul de mașină se fixează în structura autovehiculului Isofix (pentru mașinile dotate cu acest sistem) și este dotat cu centuri speciale care păstrează copilul în scaun, reducând riscul aruncării din acesta în cazul unui impact.
Scaunele auto se aleg în funcție de înălțimea, greutatea și vârsta copiilor, fiind necesar ca aceștia să stea confortabil, dar și să fie protejați [Citește ghidul complet despre scaunele auto]. De aceea, intervalele de alegere nu vizează doar un singur criteriu, deoarece copiii au ritmuri diferite de dezvoltare și în consecință încadrarea pe o anumită categorie ar putea fi deficitară în practică, atunci când copilul este așezat în scaun.
Scaunele auto trebuie să fie testate și omologate, având marcaje speciale care atestă siguranța utilizării lor. Spre exemplu, standardul ECE R44 este cel care vizează greutatea, iar i-SIZE sau ECE R129 este standardul care vizează înălțimea copiilor. Atunci când cumperi un scaun de mașină tot ce trebuie să faci pentru a verifica omologarea este să cauți eticheta galbenă sau portocalie unde vei regăsi detalii despre sistemul de omologare, numărul unic de testare sau sistemul de prindere.
Până la ce vârstă se utilizează scaunele auto?
În mod normal, în scaun auto nu mai stau copiii cu vârsta de peste 12 ani sau copiii care au depășit indicatorii de greutate și înălțime. Până la acea vârstă, copiii trebuie obligatoriu să circule în scaun, în funcție de recomandările generale:
- copiii 0-1,5 ani sau 0-13 kg – este nevoie să fie folosită scoica sau un scaun auto conform vârstei, iar orientarea acestuia se face obligatoriu cu spatele la direcția de mers. În acest fel copiii sunt protejați în caz de impact, accentul punându-se pe coloana vertebrală și zona spatelui. Un exemplu de astfel de scaun este coșulețul Rimini Premium Black Stars (0-13kg), care oferă protecție maximă bebelușului atunci când este montat în mașină, dar și pe cadrul căruciorului dedicat.
- copiii 0-4 ani sau 16-18 kg - se poate folosi un scaun convertibil, din grupa 0/1, cu orientare spre sensul de mers. Un scaun potrivit pentru transportul copiilor este scaunul auto Arthur cu sistem de prindere Isofix, 0-25 Kg, cu sistem antibasculare, cu cotiere și scaun reglabil.
- copii 1-12 ani, scaun convertibil, cu orientare spre direcția de mers. Un exemplu de scaun auto este scaunul auto Aviator, cu sistem de prindere Isofix, 0-36 Kg, rotativ la 360 grade, Black & Blue. Acesta are o bază rotativă înclinată pentru un confort sporit atunci când scaunul este orientat cu fața spre direcția de mers și este full rotativ.
- copii 5-12 ani scaun booster.
- copii 6-12 ani înălțător, grupa 3 - Un exemplu de înălțător este înălțătorul auto Orion pentru 22-36 kg, un produs compact și ușor, cu husă detașabilă și reglabilă și instalare facilă în interiorul mașinii.
Este foarte important de știut faptul că în ciuda faptului că un copil poate circula de la vârsta de 12 ani fără scaun de mașină, trebuie respectate totuși unele reguli:
- copilul în vârstă de 12 ani sau cu înălțime de peste 150 cm poate circula fără scaun de mașină dar obligatoriu cu centurile puse, pentru protecție în caz de impact;
- este recomandat să așezi copiii în vârstă de 12 ani pe bancheta din spate, deoarece în față se pot declanșa airbag-urile. Totuși, conform legislației, copiii peste 12 ani pot ocupa locul din față, cu centurile puse și ajustate în funcție de înălțime. Este important ca centura să nu treacă peste gât și nici peste față, pentru că în acel caz ea nu va fi pusă în mod corect și nu va oferi protecție.
Există și câteva excepții în ceea ce privește scaunele de mașină, cum ar fi spre exemplu transportul copiilor în taxi sau mijloace de transport în comun, caz în care nu este este necesar scaunul de mașină. De asemenea, pentru transportul copiilor în față, fără scaun de mașină, există derogări speciale doar în situații medicale, caz în care trebuie prezentate actele doveditoare.
Din nefericire legea este destul de vagă în ceea ce privește reglementările cu privire la perioada până la care un copil trebuie să stea în scaunul de mașină. Totuși, pentru a fi în legalitate și mai ales pentru a proteja copilul de accidente se recomandă să ai în vedere criteriile legale de transport. Chiar și în ipoteza în care copilul are 12 ani împliniți este nevoie să fii atent la înălțime și greutate, deoarece copiii trebuie să stea cu spatele lipit de scaunul mașinii, iar centura trebuie să îi cuprindă în mod corect.
Nu grăbi trecerea de la un scaun de mașină la altul, pentru că în definitiv este nevoie de protecție, iar viața copilului este în joc. Mai bine previi anumite situații în loc să faci trecerea rapidă spre eliminarea scaunului de mașină. În plus, nu uita că și amenzile sunt destul de mari pentru nerespectarea siguranței copiilor, așadar ar trebui să ai în vedere aceste aspecte care țin de transportul copiilor.
Alege întotdeauna să folosești scaunul de mașină pentru copilul tău și să urmărești schimbările legislative în ceea ce privește transportul copiilor fără scaun. În acest fel te vei bucura de drumuri în siguranță știind că ai investit în protecția copilului tău.
Ți-ar putea plăcea și articolele: