Otita: Cum îi protejăm pe cei mici?
06 decembrie 2023 in SanatateAtunci când sunt mici, copiii sunt expuși în mod constant riscului de a dezvolta complicații ca urmare a răcelilor și a virozelor. Una dintre cele mai frecvente complicații este otita, o afecțiune a urechii care poate pune probleme destul de mari copiilor și părinților deopotrivă.
Ce anume determină apariția otitei?
Otita poate fi cauzată de prezența unei bacterii sau a unui virus și poate afecta diferite părți ale urechii. Din acest motiv, diagnosticarea otitei se face doar de către medicul specialist, ca urmare a unui consult ORL.
Simptomele otitei includ durerea și febra, dar și o stare ușor apatică a copilului. Uneori se poate observa o lipsă a poftei de mâncare, plâns și o stare de agitație. Netratată, otita poate avea și simptome adiacente, cum ar fi pierderea temporară a auzului și stări febrile cu febră ridicată, dar și adenopatii la nivelul gâtului (umflarea ganglionilor).
Cum putem proteja copiii de otită?
Otita nu poate fi neapărat prevăzută, dar există câteva moduri prin care copiii pot fi protejați. În primă fază poți avea grijă întotdeauna la evoluția oricărei răceli, mergând cu copilul la medic pentru a fi sigură că acesta este sănătos și că îi susții sistemul imunitar.
Trebuie să știi că un copil bolnav adus în colectivitate poate îmbolnăvi la rândul său și alții copii, iar acest lucru se aplică indiferent al cui este copilul. Chiar și un copil sănătos, dar cu sistem imunitar slăbit, poate lua un virus care să aibă ca și complicație otita, așa că evitarea colectivități atunci când un copil este bolnav, este vitală.
Pe de altă parte, nu poți ține un copil acasă la nesfârșit, pentru că acesta își poate dezvolta sistemul imunitar decât prin expunere la viruși. În același timp, este nevoie de un plan care să includă suplimente pentru imunitate, pentru a-l ajuta pe copil să depășească mai ușor infecțiile și răcelile.
Un alt motiv pentru care poate apărea otita este aplicarea pavajului în mod greșit sau lipsa curățării eficiente a năsucului celor mici. Copiii, mai ales cei până în trei ani nu știu să își sufle singuri nasul, iar atunci când sunt răciți secrețiile nazale pot ajunge la nivelul urechii. Aceste secreții pun presiune pe timpan, iar otita se poate suprainfecta. Este așadar importantă rutina de curățare a nasului, mai ales în cazul bebelușilor și a copiilor de până în 3 ani, dar fără limitarea la această vârstă.
Chiar și copiii peste 3 ani pot dezvolta otită, atât ca urmare a unor infecții virale, cât și ca urmare a unor infecții bacteriene. Este important de știut faptul că o infecție virală se va trata cu antitermice și analgezice, care să scadă inflamația și durerea la nivelul urechii, în vreme ce antibioticele se impun doar în cazul în care otitele sunt determinate de existența unei bacterii. Nu este recomandat însă să oferi un tratament fără un consult medical prealabil, așa că primul pas este să mergi cu copilul la un consult medical.
În mod ideal ar trebui să nu se ajungă la otită, așa că dacă vei curăța frecvent năsucul copiilor, vede vedea că atât căile aeriene vor fi libere, cât și urechile vor fi protejate. În plus, poți cumpăra un purificator de aer pentru a obține o calitate bună a aerului, astfel încât respirația să fie eficientă. În funcție de tipul otitei vei putea alege produsele potrivite ca tratament, discutând în prealabil cu medicul curant.
În plus, dacă copilul are nasul înfundat sau dacă există secreții, poți preveni apariția otitei prin folosirea unei perne înclinate, care să permită scurgerea acestora. Nu uita să ai la îndemână întotdeauna un termometru pentru a verifica temperatura copilului, putând astfel să îi oferi acestuia tratamentul de care are nevoie.
Alege să ai grijă de copilul tău identificând din timp semnele unei orice. O răceală simplă poate conduce la otită, la fel cum lipsa igienei nazale poate avea același efect. Discută cu medicul copilului și ia în calcul cele mai bune soluții, astfel încât copilul tău să fie protejat de otită.