Nu stă în cărucior. Sfaturi practice pentru părinți
23 februarie 2023 in La plimbareCăruciorul este una dintre cele mai bune soluții pentru a scoate copilul mic la plimbare, atât în primele luni de viață, cât și mai târziu, atunci când acesta trece în stadiul de toddler. Deși pentru mulți părinți marsupiile sunt mai avantajoase, cărucioarele sunt din cele mai vechi timpuri un mod bun de a plimba copilul în condiții de siguranță, mai ales că acesta oferă vizibilitate și poate fi folosit ca spațiu de joacă, dar și ca spațiu de dormit.
Din păcate însă, deși căruciorul oferă atât de mult avantaje, unii copii nu se pot adapta și nu vor să stea în cărucior. Pentru orice părinte această situație este frustrantă, așa că dacă te confrunți cu aceasta, am pregătit pentru tine câteva sfaturi și sugestii practice, care să te ajute să depășești situația.
De ce nu stă copilul în cărucior?
Cel mai adesea în primul an de viață se constată că bebelușii nu vor să stea în căruț, iar acest lucru se poate datora faptului că ei își doresc foarte mult să stea în brațele părinților. Cu răbdare și exercițiu, s-ar putea să îl faci pe micuț să se obișnuiască în căruț, mai ales dacă îi pregătești zona cu jucării care să creeze un mediu plăcut.
Pune-l în cărucior și ieșiți la plimbări (mai ales în perioada colicilor), iar mai apoi arată-i cât de multă libertate are în acest spațiu special creat pentru el. Psihologii afirmă că mai ales în primele 2-3 luni copiii simt nevoia de a-și simți părinții aproape, aceștia fiind nevoiți să se adapteze mediului extrauterin, după ce vreme de 9 luni și-au petrecut timpul în pântecele mamei.
De asemenea specialiștii afirmă că una dintre cauzele refuzului de a sta în cărucior are la bază frica și anxietatea. Unii copii pot fi pur și simplu mai temători, iar acest lucru îi poate face să se obișnuiască mai greu. Chiar dacă părintele este în proximitate, pentru copii o astfel de schimbare poate fi majoră, așa că tratează situația cu tact.
Un alt motiv pentru care copiii nu stau în cărucior, prezent de această dată atunci când copiii sunt mai mari, este independența și dorința de a explora. Cât sunt mici copiii se pot juca cu jucăriile speciale de cărucior, însă pe măsură ce cresc ei își vor dori să coboare, să meargă și să exploreze. De asemenea, nevoia de a fi activ, de a se mișca și de a alerga este specifică tuturor copiilor, așadar aceștia vor considera că este mai atractiv să fii mobil decât static, în căruț.
Cum poți să determini copilul să stea în cărucior? Sfaturi practice
Primul lucru pe care trebuie să-l cunoști și de care depinde în cea mai mare măsură succesul și reușita este să te înarmezi cu răbdare. Nu toți copiii vor să stea în cărucior, așa că va trebui să ai tact și să explici, chiar de mai multe ori, că un cărucior este o opțiune bună pentru plimbări și distracție.
În plus, trebuie să transformi căruciorul într-un adevărat prieten, prezentându-l copilului ca pe o soluție benefică și nu ca pe una extremă. Pentru a face asta este nevoie să optimizezi aspectul căruțului și să-l decorezi cu jucării pentru cărucior în funcție de preferințele copilului, astfel încât acesta să-l perceapă ca pe un spațiu simplu și estetic.
Citește și articolul: Jucării de cărucior: ce să alegi pentru dezvoltarea cognitivă a bebelușului tău?
Află care sunt cele mai interesante jucării pentru cărucior ⭐ cum le alegi și care sunt caracteristicile de care să ții cont ➜ Citește articolul despre jucării pentru cărucior
Asocierea căruciorului cu activități și recompense pozitive poate fi o soluție eficientă, însă ai grijă să păstrezi proporțiile corecte. Poți explica prin exemplu propriu, folosindu-te de mașina proprie și poți chiar să creezi rutine și un program stabil care să implice plimbări și distracție. De asemenea, este important să comunici cu copilul tău și să îi spui acestuia ce așteptări ai și cum vezi tu lucrurile, permițându-i și lui să vină cu soluții proprii.
Căruciorul pentru copii este un ajutor perfect atunci când vrei să faci plimbări lungi în natură cu bebelușul tău.. Un cărucior este un spațiu sigur pentru micuțul tău, o zonă din care el poate explora în voie și care îi permite să învețe prin joacă.
Nu uita că refuzul copilului de a sta în cărucior are în general la bază lucruri pe care nici copilul nu le înțelege sau nu le poate explica foarte bine, așa că fii răbdătoare și explică cu blândețe, ori de câte ori este necesar, că un cărucior vă permite amândurora să fiți aproape unul de celălalt.
Nu uita să transformi căruțul într-un spațiu jucăuș și alege în acest sens să folosești jucării colorate, senzoriale, cu sunete și lumini, care să îi permită copilului să se bucure întotdeauna de o experiență pozitivă.
Citește și articolul: Căruciorul pentru copii - Ghid complet pentru părinți
Află care sunt cele mai sigure cărucioare pentru copii ⭐ cum le alegi și care sunt caracteristicile de care să ții cont ➜ Citește articolul despre cărucioare
Întrebări frecvente:
Care sunt cauzele comportamentului refuzului de a sta în carucior?
Refuzul de a sta în cărucior poate avea la bază mai mult cauze, iar dintre acestea putem aminti anxietatea și frica de separare, dorința de a explora, de a merge singur (de a fi independent) și de a fi activ și eventuale temeri sau nevoie de a fi cât mai aproape de părinți.
Ce strategii pot fi utilizate pentru a-l determina pe copil să stea in carucior?
Dincolo de strategii este nevoie să ai în vedere înarmare cu răbdare, deoarece copilul va vedea în tine sprijinul de care are nevoie. Mai apoi ia în calcul prezentarea căruciorului ca pe un lucru pozitiv, folosește exemplul propriu, optimizează spațiul cu jucării și crează o rutină și un program care să ajute la folosirea cu drag a căruciorului.
Cum pot adapta caruciorul la nevoile și preferințele copilului?
Pentru a-i crea copilului un mediu cât mai plăcut, este suficient să ai în vedere preferințele acestuia. Alege să decorezi căruciorul folosind jucăriile preferate sau personajele favorite, pentru ca acesta să asocieze căruțul cu o zonă sigură pentru el.
Cum pot asocia caruciorul cu activități și recompense pozitive?
Pentru a asocia căruciorul cu activități și recompense pozitive, este nevoie să îi oferi copilului aprecierea ta în momentele în care acesta acceptă să stea în cărucior. Fie că îi dăruiești o jucărie sau orice alt mic dar, acesta va stimula comportamentul și data următoare, ceea ce va conduce la o reușită în ceea ce privește acomodarea cu căruciorul.
Ce este important să comunic și cum să fiu consistent în ceea ce privește așteptările și limitele legate de utilizarea caruciorului?
Este important să îi explici copilului care sunt așteptările tale cu privire la utilizarea căruțului. Îi poți explica optica ta făcându-l să înțeleagă avantajele. Prezintă-i aceste informații într-o notă pozitivă, dar fără a impune și fără a te supăra în cazul în care încercările dau greș.