Ghidul complet despre leagăne și balansoare pentru bebeluși
28 aprilie 2023 in Joaca si Timp liberÎn primele luni de viață ale bebelușului, leagănele și balansoarele pot deveni un ajutor de nădejde pentru părinți. Dacă ai nevoie de un loc sigur și confortabil în care bebelușul să se odihnească în timp ce te ocupi de treburi casnice, un astfel de echipament poate fi mai mult decât util. Pentru majoritatea bebelușilor, mișcarea constantă și legănatul sunt liniștitoare, iar leagănul și balansoarul le oferă exact acest lucru, sub supravegherea constantă a părintelui.
Leagănul și balansoarul pot fi diferențiate după design și mod de funcționare. Așa cum sugerează și numele, leagănul manual sau electric este dispozitivul care leagănă bebelușul printr-o mișcare delicată și continuă, cu scopul de a îl calma. Balansoarul nu este foarte diferit, însă mișcarea este mai scurtă decât cea a leagănului și dispozitivul are mai degrabă forma unui fotoliu, fiind menit să îl distreze pe copil.
Ambele constituie un spațiu sigur pentru bebelușul tău atunci când vrei să îi distragi atenția sau să îl ajuți să se liniștească. Totuși, este important să nu folosești leagănul pe post de pătuț.
Asociația Americană de Pediatrie recomandă părinților să mute bebelușul în pat după ce a adormit în leagăn, deoarece patul este un mediu mai sigur pentru somnul de noapte [#1], [#2]. |
Beneficiile leaganelor și balansoarelor pentru bebeluși
Leagănele și balansoarele pentru bebeluși au fost concepute nu numai pentru a servi ca loc de odihnă și joacă, ci și pentru a încuraja și susține dezvoltarea armonioasă a bebelușului tău. Iată care sunt principalele beneficii ale unui astfel de dispozitiv:
a. Dezvoltare motorie
Greutatea bebelușului este distribuită uniform în leagăn și în balansoar, iar mișcările copilului contribuie la acțiunea dispozitivului. Astfel, sugarul va fi stimulat să își miște mânuțele și picioarele. Aceste mișcări au un impact pozitiv în dezvoltarea grupelor mari de mușchi, care sunt implicate în activități fizice mai ample (mersul de-a bușilea, statul pe burtă și în șezut) și care țin de motricitatea grosieră. Leagănul și balansoarul sunt practice în dezvoltarea motricității fine datorită bării interactive pe care sunt atașate diverse jucării, pe care micuțul va încerca să le apuce cu mâna;
b. Stimulare cognitivă
În general, ambele tipuri de dispozitive sunt prevăzute cu jucării care îi distrag pe cei mici. Bara interactivă poate fi prezentă atât la un balansoar, cât și la un leagăn. Aceste jucării nu sunt menite doar să capteze atenția bebelușului tău, dar și să contribuie activ la dezvoltarea pe plan senzorial și cognitiv. Jucăriile de pluș suspendate îl vor stimula mental pe copil, care își va dori să ajungă la ele, să le atingă și să le apuce cu mânuțele [#3]. De aici rezultă impactul pozitiv în dezvoltarea cognitivă și în același timp, a coordonării mână-ochi;
c. Relaxare și confort
Leagănele și balansoarele vin cu un avantaj important pentru micuți, dar și pentru părinți: confort și relaxare. Legănatul îl poate calma pe bebelușul agitat, deoarece îi oferă o senzație asemănătoare cu cea pe care o simțea în pântecele mamei. Atunci când copilul tău este liniștit, și tu poți să te bucuri de câteva momente de relaxare și să te ocupi de alte lucruri. Uneori, poate fi dificil să calmezi bebelușul atunci când plânge, iar plimbatul și legănatul în brațe devin obositoare. În astfel de momente, leagănul și balansoarul devin un real ajutor;
d. Portabilitate
Balansoarul sau leagănul sunt locuri în care bebelușul tău se poate odihni și juca în timpul zilei. O caracteristică esențială a acestor dispozitive este că pot fi mutate ușor dintr-o cameră în alta. De exemplu, dacă vrei să gătești și să rămâi aproape de bebeluș, poți aduce leagănul cu tine în bucătărie, unde cel mic se va odihni sub ochii tăi.
Tu te poți ocupa de diverse activități în timp ce atenția lui se canalizează pe jucăriile suspendate și pe muzică. Unele dispozitive produc și sunete, ceea ce înseamnă un plus de distracție pentru bebelușul tău.
Cu toate acestea, bebelușul nu trebuie să petreacă mai mult de 30-60 de minute pe zi în leagăn sau în balansoar [#4]. |
Tipuri de leagăne și balansoare pentru bebeluși
Dacă plănuiești să cumperi un leagăn sau balansoar pentru bebelușul tău, este important să știi că există mai multe tipuri de dispozitive dintre care poți alege:
a. Leagăne electrice
Leagănul electric constituie un mediu confortabil, sigur și relaxant pentru bebelușul tău. Acest dispozitiv reușește să imite mișcările din burtica mamei, ceea ce îl va ajuta pe micuț să se calmeze. Când ai ceva de făcut sau când pur și simplu ai obosit din cauza legănatului constant al bebelușului în brațe, îl poți lăsa să se odihnească sau să se joace câteva zeci de minute în leagăn.
Acest tip de leagăn este acționat prin telecomandă și vine, de regulă, prevăzut cu mai multe trepte de legănare și cu alte funcții incluse (muzică, jucării, temporizator, conectare la smartphone, recunoaștere vocală etc.) Greutatea maximă pentru aceste dispozitive este de 9 kg, ceea ce înseamnă că pot fi utilizate până când bebelușul împlinește 6 luni. Totuși, procesul de dezvoltare diferă de la un bebeluș la altul, așa că trebuie să îi urmărești mai degrabă greutatea și nu vârsta.
Leagănul Portofino este ideal pentru odihna și relaxarea bebelușului tău, fiind prevăzut cu o tehnologie specială care detectează greutatea copilului, în funcție de care reglează automat viteza balansului. Acesta are 5 viteze de legănare, 2 poziții de înclinare și are un temporizator care îți permite să setezi timpul de legănare și muzica după bunul plac.
b. Balansoare manuale
Balansoarele manuale sunt alegerea principală a multor părinți pentru că sunt mai accesibile ca preț, dar și pentru că oferă numeroase avantaje: promovează dezvoltarea fizică a bebelușului, îl calmează și sunt distractive. Balansoarul poate fi dotat cu bară pentru jucării și cu muzică. De asemenea, șezutul și spătarul sunt reglabile, astfel încât micuțul să stea întotdeauna confortabil. Fotoliul balansoar poate fi utilizat de bebeluși până ating pragul de 9 kg.
Balansoarul manual nu necesită baterii pentru a funcționa. Este suficient să miști ușor balansoarul pentru ca bebelușul să se bucure de confort, iar mișcările sale vor influența în egală măsură mișcarea balansoarului.
Fotoliul balansoar Dream Time poate fi folosit până când bebelușul atinge greutatea de 10 kg și are caracter multifuncțional. Îl poți folosi atât ca leagăn, dar și ca scaun de hrănire și coș de mână. Cu 3 trepte de reglare și spătar reglabil, balansoarul permite bebelușului să se relaxeze și să adopte o poziție confortabilă, având un mecanism de balansare ce poate fi blocat la nevoie. Există modele de fotolii balansoar care pot fi utilizate și după ce bebelușul atinge greutatea de 10 kg (de exemplu, fotoliul balansoar Alex suportă o greutate de până la 18 kg).
c. Sisteme 2 în 1 (leagăn și fotoliu balansoar)
Diferența dintre leagăn și fotoliul balansoar este una fină: designul celor două este ușor diferit, la fel și modul de funcționare. Dacă fotoliul balansoar necesită acțiunea manuală a părintelui pentru a se mișca, leagănul poate fi controlat dintr-o telecomandă. Pentru a reuni avantajele celor două dispozitive, au fost creat sisteme 2 în 1: leagăn electric și fotoliu balansoar într-un singur echipament. Acestea pot fi așezate în camera copilului, în living sau în orice loc al casei unde vrei să creezi un spațiu de relaxare pentru micuțul tău.
Sistemul 2 în 1 Tango reunește funcții ale celor două dispozitive, devenind un echipament potrivit pentru bebelușul tău atunci când este agitat sau când ai nevoie de un moment de respiro. Acesta asigură un confort sporit copilului, datorită husei plușate și delicate, având 3 trepte de vibrații și 5 viteze de legănare. Cu poziții diferite de înclinare, sistemul 2 în 1 Tango poate fi utilizat atât pe post de leagăn reglabil, cât și pe post de fotoliu balansoar.
Caracteristici de căutat într-un leagăn sau balansoar pentru bebeluși
Având atât de mult opțiuni disponibile, ți se poate părea dificil să alegi un leagăn sau un balansoar pentru copilul tău. Atunci când cumperi un astfel de dispozitiv, trebuie să cunoști înainte de toate scopul lor. În principal, balansoarul este menit să îi distreze pe bebeluși și constituie o formă de divertisment datorită jucăriilor atașate și muzicii. Leagănul, în schimb, este folosit mai degraba pentru a liniști bebelușul și pentru a îl ajuta să se relaxeze înainte de somn.
Leagănul și balansoarul au un scop comun: liniștea și fericirea bebelușului. Fie că urmează să investești într-un leagăn electric, balansoar manual sau sistem 2 în 1, există câteva caracteristici la care să fii atent/ă atunci când alegi un astfel de dispozitiv:
a. Reglarea vitezei de legănare
Când alegi un leagăn, primul lucru pe care să îl verifici este dacă poți să setezi viteza de legănare și dacă poți să o blochezi. O astfel de funcție îți oferă un mai mare control asupra dispozitivului și îți permite să creezi bebelușului un mediu plăcut prin ajustarea vitezei de legănare. La balansoare, poți verifica dacă mecanismul de balansare poate fi blocat și dacă există trepte de reglare a vibrației;
b. Melodii și controlul volumului
Muzica este relaxantă și are puterea de a îi calma pe cei mici. De aceea, leagănele și balansoarele moderne oferă posibilitatea de a pune muzică bebelușilor (unele dispozitive au deja melodii incluse, în vreme ce altele redau muzică programată din telefon prin conectivitate Bluetooth). Pe lângă prezența acestei funcții, este recomandat să verifici și dacă poți regla volumul. Atunci când bebelușul este somnoros și pe punctul de a adormi, cu siguranță îți vei dori să dai muzica mai încet;
c. Siguranță și centuri de prindere
Siguranța bebelușului este neprețuită pentru un părinte, motiv pentru care specificațiile privitoare la siguranță nu trebuie să fie neglijate. Chiar dacă sugarul este încă prea mic pentru a se rostogoli, tot va trebui să te asiguri că este bine fixat în balansoar/leagăn cu centurile de siguranță.
Leagănul Twinkle are o centură de siguranță cu prindere în 5 puncte, astfel că bebelușul va avea o poziție stabilă și sigură atunci când este așezat în leagăn. Centurile de siguranță sunt prezente și la balansoare, fotoliul balansoar Alex având centură cu prindere în 3 puncte;
d. Confort
Confortul este o altă caracteristică principală pe care trebuie să o bifeze orice leagăn sau balansoar. Pentru că îți dorești ca bebelușul tău să stea comod, orientează-te către dispozitivele care sunt prevăzute cu husă moale, plușată și detașabilă. Pe lângă faptul că o astfel de husă e delicată cu pielea sensibilă a bebelușului, este și ușor de curățat.
Confortul depinde atât de husă, cât și de opțiunile de reglare. La acest capitol poate fi vorba despre reglarea spătarului, a înălțimii și a șezutului. Oricare ar fi produsul pe care îl alegi, micuțul trebuie să stea într-o poziție confortabilă și nu rigidă. Setarea corectă a acestor parametri asigură o poziție corectă a spatelui și a picioarelor. Atunci când stă bine în leagăn/balansoar, bebelușul se bucură pe deplin de experiența relaxantă și confortabilă a legănatului;
e. Opțiuni de pliere și depozitare
Dacă vrei un leagăn sau un balansoar care să nu ocupe mult spațiu atunci când îl depozitezi, alege un dispozitiv care se pliază compact și care ocupă cât mai puțin spațiu de depozitare. Avantajul este că îți va fi ușor să muți dispozitivul dintr-o încăpere în alta și că vei putea să iei leagănul sau balansoarul cu tine atunci când plecați într-o călătorie mai lungă;
d. Caracteristici suplimentare
Unele balansoare și leagăne au integrate funcții avansate, care oferă un plus de confort copiilor, dar și părinților. Aici pot fi menționate caracteristici ca prezența unei tăvițe de servit masa, opțiunea de reglare a volumului muzicii și chiar controlul la distanță al leagănului, prin conectivitate Bluetooh. Datorită acestei funcții, poți pune direct de pe telefon muzică sau povești bebelușului. Leagănul Twinkle, despre care am vorbit și mai devreme, are o funcție smart prin care leagănul setează automat o viteză mai mică de legănare dacă bebelușul începe să plângă (funcție de recunoaștere vocală).
Cum alegi cel mai potrivit leagăn sau balansoar pentru bebelușul tău?
Acum că ai aflat care sunt caractisticile pe care să le consulți înainte de a alege un leagăn sau un balansoar pentru bebelușul tău, mai sunt câteva etape de parcurs:
a. Identificarea nevoilor individuale
Leagănul și balansoarul sunt două dispozitive asemănătoare, dar în același timp diferite. Leagănul este considerat de obicei un spațiu de odihnă, în vreme ce balansoarul poate fi privit ca spațiu de joacă și de activitate. În orice caz, ambele se pretează pentru majoritatea bebelușilor, având scopul de a îi liniști și de a le oferi un loc în care să fie în siguranță pentru câteva zeci de minute. Gândește-te la nevoile individuale ale bebelușului, dar și la preferințele tale (de exemplu, poți să alegi un dispozitiv care se acționează manual și unul care se controlează prin telecomandă);
b. Evaluarea bugetului disponibil
O altă etapă este cea în care stabilești bugetul. Cât ești dispus/ă să investești în leagănul sau balansoarul bebelușului? Ține cont că acesta va putea fi folosit numai până la o anumită greutate, după care va trebui să îl depozitezi și să îl păstrezi pentru următorul bebeluș sau să îl oferi cadou unei alte mame. Vei găsi opțiuni variate, de la produse ieftine la produse premium, așa că poți să îți stabilești în prealabil o sumă pe care ai putea să o aloci acestui echipament;
c. Compararea produselor și citirea recenziilor
Dacă te numeri printre părinții care nu știu ce să aleagă între leagăn sau balansoar, cel mai bine este să compari caracteristicile celor două echipamente. Este poate singurul mod în care poți să îți dai seama care se potrivește cel mai bine bebelușului tău, dar și preferințelor tale. În această etapă, îți pot fi de folos și recenziile altor părinți. Citindu-le, poți să îți faci o idee despre produs înainte de a îl cumpăra.
În final, investiția într-un leagăn sau balansoar este inspirată dacă bebelușul tău este foarte activ și agitat. Aceste dispozitive sunt menite să ofere părinților o mână de ajutor și să asigure confort bebelușului atunci când e neliniștit. Leagănele și balansoarele au fost concepute pentru a contura un spațiu de relaxare și confort pentru cel mic, fiind destinate relaxării și jocului în primele luni de viață. Ele nu înlocuiesc pătuțul de dormit, ci ajută la calmarea copilului și oferă părinților ocazia să se ocupe și de alte lucruri, fără a scăpa copilul din ochi.
Surse externe:
[#1] - https://www.healthline.com/health/baby/sleeping-in-baby-swing#safety
[#2] - https://reviewed.usatoday.com/parenting/features/are-baby-swings-safe
[#3] - https://parentinghealthybabies.com/baby-bouncer/
[#4] - https://allthingschildcare.com/how-long-can-a-baby-be-in-a-swing/
Întrebări frecvente despre leagăne și balansoare:
De la câte luni poți pune copilul în balansoar?
Balansoarele sunt recomandate pentru bebeluși începând cu vârsta de aproximativ 4 luni, când copilul poate menține controlul capului. Totuși, este important să verifici recomandările producătorului pentru vârsta și greutatea potrivite, deoarece acestea pot varia de la un produs la altul. Spre exemplu pe bebelorelli.ro vei găsi leagăne și balansoare recomandate încă de la naștere.
Cât costă un balansoar?
Prețul balansoarelor pentru bebeluși variază în funcție de model, caracteristicile și calitatea produsului. Prețurile pot începe de la aproximativ 150 RON pentru un model simplu și pot ajunge până la 1000 RON sau mai mult pentru modelele electrice cu mai multe funcții și accesorii.
Care sunt avantajele unui leagăn sau balansoar pentru copii?
Leagănele și balansoarele pot ajuta la calmarea bebelușului prin mișcări de legănare și vibrații ușoare. Acestea pot oferi, de asemenea, un loc sigur și confortabil pentru copil în timp ce părinții își îndeplinesc alte sarcini. Unii bebeluși pot dormi mai bine în leagăne și balansoare datorită mișcărilor constante.
Cum aleg un balansoar potrivit pentru copilul meu?
Pentru a alege un balansoar potrivit pentru copilul tău, ia în considerare vârsta și greutatea bebelușului, siguranța, confortul și caracteristicile adiționale ale balansoarului. Verifică dacă balansoarul are o centură de siguranță, dacă are un cadru stabil și dacă este confecționat din materiale de calitate.
Ce diferențe sunt între balansoarele electrice și cele manuale?
Balansoarele electrice funcționează cu ajutorul unui motor și pot oferi o varietate de viteze și modele de legănare, precum și funcții suplimentare, cum ar fi sunete și melodii. Balansoarele manuale, pe de altă parte, funcționează prin mișcarea bebelușului sau a părintelui și oferă o experiență de legănare mai simplă și tradițională. Balansoarele electrice sunt de obicei mai scumpe decât cele manuale, dar pot fi mai convenabile pentru unii părinți.