Erupții dentare - Ghid complet pentru părinți
18 aprilie 2023 in Ingrijirea bebelusuluiUna dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă părinții, atunci când în familie se naște un bebeluș, este apariția dinților. Erupțiile dentare pot apărea uneori fără disconfort vizibil, în vreme ce pentru unii copii această perioadă este problematică. Pentru a veni în ajutorul tău, astfel încât să înțelegi cât mai bine prin ce trece micuțul tău, am pregătit pentru tine un ghid complet despre erupțiile dentare.
Ce sunt erupțiile dentare și când apar acestea?
În mod obișnuit, copiii nu se nasc cu dințișorii gata ieșiți în arcada dentară, ci doar cu mici muguri formați în aceasta. Pe măsură ce bebelușul crește, mugurii se dezvoltă și împing la suprafață dințișorul format. Procesul este însă unul de durată, el nu apare peste noapte, deși în cele mai multe dintre cazuri părinții descoperă absolut întâmplător că bebelușilor le-au ieșit primii dințișori.
Acești primi dințișori poartă numele de dentiție de lapte, iar primii dințișori care apar sunt, în majoritatea cazurilor, incisivii centrali (dinții din față, cunoscuți și sub numele de dinți de iepuraș).
Acești dinți apar cel mai adesea în jurul vârstei de 4-5 luni, însă există și cazuri precoce, în care dințișorii pot apărea mai devreme de atât. Există, firește, și situații în care dinții pot apărea mai târziu, astfel că nu trebuie să te îngrijorezi.
Dinții pot să apară oricând între 4 luni și 2 ani, iar pentru a fi sigur că îngrijești corect dinții bebelușului și că aceștia erup în mod corect, tot ce trebuie să faci este să discuți cu un medic dentist pentru copii.
Care sunt simptomele erupției dentare la copii?
Erupțiile dentare aduc adesea cu ele și un oarecare grad de disconfort, așa că părinții ar trebui să observe semnele care prevestesc apariția dințișorilor. Cum copiii sunt mici și le este greu să verbalizeze acest disconfort, singurii indicatori sunt tocmai simptomele, uneori mai mult sau mai puțin vizibile.
Semnele care denotă apariția dinților sunt:
Hipersalivație
Mai ales în cazul bebelușilor foarte mici, de circa 4-6 luni. Salivația în exces însă este caracteristică bebelușilor, care în această perioadă încep să cunoască lumea înconjurătoare prin gust. Astfel, dacă bebelușul salivează, ai putea să verifici arcadele dentare pentru a observa dacă gingiile sunt albe. Totuși, hipersalivația nu înseamnă întotdeauna că bebelușului urmează să îi apară dințișori;
Febră moderată
Din cauza erupției dentare, bebelușul poate avea febră ușoară, moderată sau chiar ridicată. Totuși, ar trebui să știi că febra peste 39 de grade se înregistrează în foarte puține cazuri, așa că dacă bebelușul prezintă febră înaltă ar trebui să mergi la medic pentru a exclude și alte cauze ale acesteia.
Nevoia de a mușca
Pentru că există disconfort la nivelul gingiilor, bebelușul va avea tendința de a mușca sau suge. Ce poți face în acest caz este să cumperi jucării de dentiție (poți opta pentru cele cu gel care se răcesc în frigider), poți alege o suzetă sau poți folosi un gel special pentru dentiție, care să calmeze senzația de mâncărime a bebelușului. În plus, există și unele tratamente homeopate sub formă de fiole, pe bază de mușețel, care pot ajuta la reducerea disconfortului;
Stare de agitație
Mai ales în timpul nopții - dacă știai că micuțul tău este mai liniștit de obicei, iar dintr-o dată starea sa se schimbă, s-ar putea ca agitația să fie pusă pe seama apariției dințișorilor;
Refuzul hranei
Pentru că la nivelul gingiilor există un oarecare disconfort, bebelușul ar putea să mănânce mai puțin decât de obicei. Poți opta în acest caz pentru prepararea hranei sub formă de piureuri, supe sau sosuri, care să îl ajute să mestece mai ușor.
Care este ordinea apariției dinților?
Dinții apar în general cam la fiecare 4-6 luni distanță unii față de ceilalți, cu unele excepții, în funcție de dezvoltarea copilului. Ordinea de apariție a dinților[#1][#2] la un bebeluș este următoarea:
- incisivi centrali - apar la circa 6-12 luni la nivelul maxilarului și la circa 6-10 luni la nivelul mandibulei;
- incisivi laterali - apar la circa 9-15 luni la nivelul maxilarului și la circa 9-16 luni în mandibulă;
- canini - apar în jurul vârstei de 12- 19 luni și în maxilar și în mandibulă;
- primul molar - apare în jurul vârstei de 17-24 luni în maxilar și mandibulă;
- al doilea molar - apare între 20-30 luni în maxilar, respectiv mandibulă.
Dintre toți dinții, părinții se tem cel mai mult de canini și molari, deoarece apariția acestor dințișori aduce cel mai înalt grad de disconfort. Acest lucru se datorează senzației de presiune și împingere a dintelui care trece prin gingie, dar și suprafeței mai mari pe care o afectează acești dințișori.
Erupția dentară începe de obicei în jurul vârstei de 6 luni și poate continua până la vârsta de 3 ani. În general în jurul acestei vârste majoritatea dinților de lapte sunt deja prezenți. Procesul de formare al dinților este unul complex și nu întotdeauna vizibil. Pe măsură ce dinții se deplasează prin gingii, acestea pot deveni inflamate și dureroase, ceea ce poate cauza disconfort pentru copil.
În plus, copilul poate avea tendința de a pune degetele sau obiecte în gură pentru a încerca să reducă durerea și disconfortul, ceea ce poate crește riscul de infecții.
Este așadar important ca igiena dentară să înceapă dinainte de apariția tuturor dinților.
Medicii stomatologi recomandă folosirea unei paste fără fluor și a unui degetar din silicon pentru periere încă de la vârsta diversificării. |
Nu trebuie uitat faptul că dințișorii de lapte se pot caria și pot suferi demineralizări, astfel că igiena este deosebit de importantă încă de la vârste fragede.
Somnul copilului în timpul erupțiilor dentare
Cei mai mulți dintre părinți se tem de perioada apariției dinților, deoarece aceasta este deosebit de dificilă pentru copii. Copiii devin mai agitați și mai anxioși, ca urmare a schimbărilor care se petrec la nivelul cavității bucale.
Erupția dentară poate conduce la dureri de cap și la stări febrile, iar adesea acestea se pot suprapune salturilor mentale sau virozelor.
Este important să monitorizezi aceste perioade pentru a fi sigur că stările febrile nu sunt asociate unei boli, iar dacă somnul bebelușului este puternic afectat se recomandă să mergi la medic cu acesta pentru soluții personalizate de tratament.
Probleme în erupții dentare
Uneori dințișorii pot crește anormal față de modul în care ar trebui, iar această excentricitate trebuie verificată, de asemenea, din punct de vedere medical. Dinții nu trebuie să fie încălecați și nici suprapuși, iar din acest motiv se recomandă să discuți cu un medic specialist pentru a urmări creșterea dinților copiilor.
În unele cazuri excepționale pot apărea probleme în ceea ce privește apariția dinților, după cum urmează:
- erupții dentare premature - se manifestă atunci când un bebeluș se naște deja cu dinți, în contextul în care majoritatea bebelușilor nu se nasc cu aceștia. Un caz particular este și cel al erupțiilor neonatale, atunci când dinții apar în prima lună după naștere. Situația este de asemenea menționată în cazurile premature deoarece bebelușilor le cresc în mod normal dinții abia mai târziu, după circa 4 -5 luni de viață.
- erupție precoce - termenul face referire la apariția dinților oricând între o lună și 3 luni de viață ale bebelușului;
- erupție întârziată - atunci când dinții apar mai târziu față de schema uzual cunoscută a apariției dinților copiilor. Acest caz trebuie investigat medical, deoarece poate avea la bază unele carențe, cum ar fi lipsa vitaminelor și a mineralelor, sau probleme genetice[#3][#4], precum rahitism sau sindrom Down.
Ce soluții există pentru reducerea disconfortului cauzat de erupțiile dentare?
Erupțiile dentare se pot suprapune adesea și cu alte evenimente, cum ar fi colicile sau virozele, lucru care poate îngreuna destul de mult îngrijirea copilului mic. Totuși, părinții au la îndemână câteva soluții pentru diminuarea acestui disconfort, astfel încât bebelușul să poată trece mai ușor peste perioada erupțiilor dentare. Dintre acestea putem menționa:
- alegerea unei jucării de dentiție potrivite, care să reducă senzația de mâncărime și presiune de la nivelul gingiei;
- alegerea unei suzete potrivite și a unor biberoane care să reducă disconfortul;
- prezentarea la medic cu bebelușul pentru a primi (doar dacă este cazul) recomandări de medicamente care să reducă febra și disconfortul;
- hrănirea copilului cu alimente potrivite;
- folosirea unui marsupiu - copilul se va simți mai confortabil în brațele părinților, iar acest lucru va atenua din disconfortul creat de erupția dentară. În plus, unele marsupii permit chiar și alăptarea, un aspect esențial care ajută bebelușii să treacă mai ușor de erupțiile dentare;
- aplicarea unor comprese reci;
- băi calde sau masaj pentru liniștirea copilului.
Atunci când apar dințișorii este nevoie să fii foarte atent la comportamentul copilului pentru a putea ameliora senzația neplăcută pe care acesta o resimte.
Nu uita că dinții trebuie îngrijiți corect încă de la apariția primului dințișor, pe care îl vei putea peria cu un degetar moale. Vei vedea că acest periaj este util pentru reducerea disconfortului de la nivelul gingiei și în același timp va juca un rol important în curățarea dentiției.
Există așadar soluții pentru ca erupțiile dentare să treacă mai ușor. Alege ceea ce este potrivit pentru copilul tău și fii alături de acesta pe măsură ce dințișorii își fac loc să apară în gingie.
Surse externe:
#1 https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=anatomy-and-development-of-the-mouth-and-teeth-90-P01872&rct
#2 https://www.mouthhealthy.org/all-topics-a-z/eruption-charts/
#3 https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/when-to-worry-about-baby-teeth-not-coming-in#when-a-delay-is-atypical
#4 https://www.jdao-journal.org/articles/odfen/pdf/2017/04/odfen180129.pdf
Întrebări frecvente despre erupțiile dentare
La ce vârstă încep să apară primele dinți la copii și când se finalizează erupția dentară?
Primii dinți, cunoscuți sub numele de dinți de lapte, încep să erupă în jurul vârstei de 6 luni. Procesul de erupție dentară poate varia între copii, dar în general, toți cei 20 de dinți de lapte apar până la vârsta de 3 ani. Dinții permanenți încep să erupă pe la vârsta de 6 ani și procesul se încheie în jurul vârstei de 12 ani, când apar dinții molari de minte.
Care sunt semnele și simptomele erupțiilor dentare la copii și sugari?
Semnele și simptomele erupțiilor dentare pot include:
- Gingii roșii și umflate în zona unde apare dinte nou
- Salivare excesivă
- Încercarea de a mușca sau mesteca obiecte dure
- Iritabilitate sau agitație
- Dificultăți de somn
- Pierderea apetitului
Cum pot ameliora părinții disconfortul cauzat de erupția dentară?
Părinții pot ameliora disconfortul copilului în următoarele moduri:
- Masarea ușoară a gingiilor cu degetul curat sau cu o cârpă rece și umedă
- Oferirea unui inel de dentiție rece, dar nu înghețat, pe care copilul să-l poată mușca
- Utilizarea unui medicament antiinflamator fără prescripție, precum paracetamolul sau ibuprofenul, în doza recomandată pentru vârsta copilului (consultați medicul înainte de administrare)
Ce măsuri de igienă orală ar trebui luate pentru a îngriji dinții în creștere și gingiile sensibile ale copiilor?
Este esențial ca igiena orală să fie abordată înainte de apariția tuturor dinților, pentru a proteja dinții în creștere și gingiile sensibile ale copiilor. Medicii stomatologi recomandă utilizarea unei paste de dinți fără fluor și a unui degetar din silicon pentru perierea dinților înca de la vârsta diversificării. Acest lucru asigură o curățare delicată, dar eficientă, a gingiilor și a dinților în creștere, minimizând riscul de carii dentare și de afecțiuni gingivale.
Cât durează durerea de dinți la bebeluși?
Durerea de dinți la bebeluși poate varia în funcție de copil și de etapa eruptiei dentare. În general, disconfortul și durerea pot dura câteva zile înainte ca un dinte să iasă la suprafața gingiei și poate continua câteva zile după. Totuși, durerea nu este constantă pe tot parcursul acestei perioade și poate avea momente de acalmie. Este important să monitorizați simptomele bebelușului și să încercați să îi alinați durerea cu metode naturale sau, dacă este necesar, să consultați medicul pediatru pentru recomandări adecvate.
Cât ține febra de la dinți?
Febra asociată cu eruptia dentară la bebeluși poate fi ușoară și, de obicei, nu durează mai mult de 2-3 zile. Este important de menționat că febra nu este întotdeauna un simptom al eruptiei dentare și poate fi cauzată de alte afecțiuni sau infecții. Dacă bebelușul dumneavoastră are febră mare sau febra persistă mai mult de 2-3 zile, este recomandat să consultați medicul pediatru pentru a evalua cauza și a primi tratamentul adecvat.
Ce dinți ies primii?
Primii dinți care apar de obicei la bebeluși sunt incisivii centrali inferiori, adică cei doi dinți de jos din față. Aceștia apar în general între vârsta de 6 și 10 luni. Cu toate acestea, ordinea și momentul exact al erupției dentare pot varia de la un copil la altul. După incisivii centrali inferiori, urmează, în mod normal, incisivii centrali superiori, apoi incisivii laterali, primii molari, caninii și în cele din urmă, molarii de-al doilea.