Distragerile la masa - cum să avem mese fără urlete
13 februarie 2023 in Alimentatie si DiversificareÎncercarea de a distrage atenția copiilor este o strategie greșită și periculoasă care i-ar putea determina pe aceștia să devină adolescenți și adulți cu exces ponderal, cu șanse mari de a dezvolta probleme de sănătate (cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, tulburările articulare, depresia).
Există familii care consideră că cei mici nu mănâncă deoarece mâncarea nu le place. Altele o iau ca pe un fel de act rebel al celui mic. Există, de asemenea, părinți care simt că atitudinea copilului atunci când refuză mâncarea are scopul de a obține mai multă atenție din partea lor, ceea ce ar încuraja că această asociere să fie menținută în timp.
De ce nu este bine să apelăm la distrageri în timpul mesei?
Dacă ne folosim de mici trucuri pentru ca cei mici să mănânce, pe termen lung, relația copiilor cu mâncarea poate fi dăunătoare, provocând probleme. Dacă copilul mănâncă puțin, nu ar trebui să-i acordăm o importanță excesivă sau să insistăm din nou și din nou, deoarece este posibil să obținem exact contrariul. Numai în cazul în care copilul refuză cu orice preț orice tip de mâncare ar trebuie să ne îngrijorăm și să apelăm la un pediatru.
Cum să avem mese servite în liniște, fără distrageri și să-i facem pe copii să mănânce tot ceea ce au nevoie?
- Nu distrageți atenția copiilor în timp ce mănâncă, dimpotrivă, este întotdeauna mai bine să-i ajutați să dezvolte o relație sănătoasă cu alimentele
- Este esențial ca cel mic să acorde atenție alimentelor și să descopere toate aromele și texturile, astfel încât să știe cum să-și aleagă favoritele.
- Amintiți-vă că micuții trec prin multe schimbări, în funcție de vârstă și acest lucru poate afecta cantitatea de hrană de care are nevoie corpul lor, reducandu-se, de asemenea, apetitul lor.
Fără tehnologie la masa
Lingurile de avion nu sunt singura invenție care distrage atenția bebelușilor la prânz. În prezent, utilizarea tuturor tipurilor de ecrane (mobil, tabletă, televizor, calculator etc.) a fost extinsă ca un mijloc eficient – aproape hipnotizant – pentru copil, de a termina mâncarea care i-a fost pusă în față.
Ceea ce ar trebui, totuși, să fie cunoscut de toți, este opinia experților, care îndeamnă părinții să evite complet expunerea la televizor și alte ecrane înainte de vârsta de doi ani. Adică, utilizarea ecranelor nu este doar dăunătoare în planul nutrițional, deoarece mulți copii ajung să mănânce peste nevoile lor, prin faptul că nu sunt cu adevărat conștienți de cantitatea de alimente pe care o mănâncă, ci ecranele afectează și limbajul, atenția, memoria și somnul, printre alte modificări.
Timpul de hrănire este un spațiu excelent pentru comunicare, afecțiune, contact și relații între copil și părinți, iar atitudinea adulților față de sugari și copii ar trebui să se bazeze pe încredere și încurajare, fiind atenți la ceea ce exprimă, atât oral, cât și non-verbal, iar acest lucru nu poate fi realizat prin expunerea la ecrane sau alte tipuri de distrageri în timpul mesei.
Servirea mesei în familie
Cel mai bun mod de a-i face pe copii să mănânce bine și fără distrageri este ca mâncarea să fie făcută și servită în familie, creând o atmosferă plăcuta și fără televizor sau alte dispozitive. Mai presus de toate, trebuie să aveți răbdare și să vă asigurați că mâncarea nu devine un moment neplăcut pentru ei, încercând să urmați o rutină și să mențineți un program regulat de masă.
Nu trebuie să distragem copilul de la mâncare. Acestea sunt comportamente și obiceiuri pe care trebuie să le evităm atunci când stăm la masă. Dacă îi vom da copilului telefonul sau vom porni televizorul, pe moment suntem bucuroși de faptul că cel mic mănâncă, însă, în realitate, acesta nu se poate concentra pe ceea ce mănâncă, ci pe ceea ce se întâmplă pe acele ecrane, ajungând astfel să mănânce mai mult decât are nevoie.
Ce să fac dacă ecranele sunt singura modalitate prin care copilul meu mănâncă?
În primul rând, trebuie să vă convingeți că nu este singura "strategie" pentru ca cel mic să mănânce. Copilul poate mânca cu alte instrumente pe care le vom împărtăși în rândurile următoare, ceea ce poate asigura mese servite fără conflicte.
Pentru a-l face pe copilul tău să primească mâncare fără plânsete sau distrageri, trebuie să duci un proces cu bunăvoință, răbdarea, perseverența și iubirea, care vor rezulta implicarea copilului la masă, fară impuneri și limite absurde. Obiectivul este de a reduce treptat timpul de distragere a atenției, de a-l adăuga la alte sfaturi pe care le numim mai jos.
- Întotdeauna anticipați acest lucru la ora mesei. Dacă copilul este într-o altă activitate, îi veți spune că va fi în curând ora prânzului. Cu aceasta puteți evita un disconfort suplimentar prin finalizarea unei activități în care ar putea fi fericit.
- Prezentați mâncarea ca instrumente cu care puteți experimenta și juca. Va fi un mod prin care cei mici pot avea încredere să guste din mâncare.
- Trebuie să asigurați o atmosferă plăcuta la momentul mesei: alegeți muzica care îi place copilului, implicați-l în așezarea mesei, puneți-l să aleagă unde va sta la masă, creând astfel un spațiu confortabil pentru acesta, fară să simtă că trebuie să mănânce orice ar fi. Dacă veți organiza masa precum un picnic, de exemplu, copilul se va raporta pozitiv atunci când vine vremea mâncatului.
- Asigurați-vă că cel mic știe ce alimente vor fi oferite în prealabil. Surprizele pentru ei pot genera neîncredere și cu aceasta o posibilitate mai mare de respingere. Cum? Arătați-i printr-un experiment puterea de transformare pe care o poate avea mâncarea de la cumpărare sau chiar de la cultivare, până când este servită pe farfurie.
- Asigurați-vă că procesul de servire a mesei este înconjurat de un limbaj pozitiv. Stresul, presiunea, cearta și/sau orice limbaj verbal sau corporal negativ vor afecta întotdeauna într-un mod contradictoriu relația copilului cu alimentele.
Ca adulți, ar trebui să le arătăm copiilor că a mânca este un act voluntar, pe care învață să îl facă singuri și fără a-și concentra atenția asupra unei alte activități.