Profilul TORCH - Pentru femeile care vor să rămână sau sunt însărcinate
06 decembrie 2023 in Sarcina si AlaptareDacă îți dorești să rămâi însărcinată sau dacă ești deja, unul dintre cele mai importante aspecte este cel al verificării stării tale de sănătate. Pentru că vei duce sarcina pentru 9 luni, este important ca medicul să ști eventualele riscuri, iar în acest sens istoricul tău medical contribuie foarte mult. Una dintre cele mai importante analize este profilul TORCH, un panel de boli infecțioase cu potențial de transmitere de la mamă la făt.
TORCH este de fapt un acronim ce unește cinci afecțiuni distincte și anume: toxoplasma, alte afecțiuni cu potențial de transmitere (sifilis, enterovirus, virusul Epstein-Barr care generează boala cunoscută sub numele de ”boala sărutului” sau mononucleoză, hepatita B sau varicela), rubeola, citomegalovirus, respectiv HSV sau virusul Herpes Simplex (Sursă).
De ce este importantă realizarea profilului TORCH?
În timpul sarcinii este important ca mama să fie perfect sănătoasă, pentru că există riscul ca anumite boli și afecțiuni să fie transmise fătului. În general bolile se transmit la naștere, prin placentă, atunci când copilul este angajat în expulzie. Unele dintre afecțiuni se pot transmite însă și prin alăptare, astfel că istoricul medical al mamei ar trebui să fie cunoscut de către medicul specialist.
Profilul TORCH presupune prelevarea unor mostre de sânge, pe baza cărora se verifică o serie de anticorpi. Prezența anticorpilor înseamnă că mama este purtătoare a uneia dintre afecțiunile din panel, iar acest lucru implică mai apoi și testarea bebelușului, pentru a se vedea dacă afecțiunile s-ar transmis și acestuia.
Anticorpii care se verifică în cadrul profilului TORCH sunt:
- Anticorpi IgG/ Anticorpi IgM pentru toxoplasma gondii;
- Anticorpi IgG/ Anticorpi IgM de rubeolă;
- Anticorpi IgG/ Anticorpi IgM citomegalovirus;
- Anticorpi IgG/ Anticorpi IgM Herpes Simplex.
Profilul TORCH se recomandă a fi făcut încă din primul trimestru de sarcină, pentru a reduce posibilitatea apariției complicațiilor. Complicațiile include avortul spontan, deci pierderea sarcinii, sau transmiterea la făt a anumitor boli. Profilul TORCH poate fi folosit și pentru a evalua stadiul în care se face infecția, pentru ca tratamentul să poată trata nu doar simptomele ci și cauza.
Simptomele infecțiilor din profilul TORCH
Uneori putem suferi de anumite afecțiuni ale căror simptome pot fi foarte asemănătoare cu cele ale altor boli. De aceea, pentru a avea certitudinea că simptomele definesc o anumită afecțiune, este nevoie de realizarea testului TORCH. Cele mai comune simptome ale infecțiilor din testul TORCH sunt:
- restricții de creștere intrauterină a bebelușului- de cele mai multe ori greutatea acestuia este considerată a fi mai mică decât media considerată normală;
- apariția unor pete pe suprafața corpului bebelușului;
- organe mărite, cum ar fi ficatul sau splina;
- disproporționalitate la nivel de membre și cap, spre exemplu cap mai mic față de restul corpului;
- icter care se remite cu dificultate.
Poți să te pregătești pentru verificarea constantă a copilului după naștere și poți de asemenea să îi oferi confort și sprijin. Folosește o scoică pentru transport la externare, de asemenea cumpără un cântar, un pătuț potrivit și o saltea confortabilă și mergi la medic pentru verificări regulate.
În general infecțiile din testul TORCH sunt de natură infecțioasă. Acest lucru înseamnă că ele pot fi tratate fără a fi nevoie de antibiotice, doar cu medicamente specifice antivirale. Este important să realizezi testul TORCH pentru ști că ești în siguranță și tu, dar mai ales copilul pe care urmează să îl naști.