Despre contracțiile Braxton Hicks - ce trebuie să știm
06 decembrie 2023 in Sarcina si AlaptareAl treilea trimestru de sarcină este întotdeauna o provocare pentru mame, deoarece în această perioadă bebelușul se pregătește intens să vină pe lume. Contracțiile false în ultimul trimestru de sarcină nu sunt ceva neobișnuit, însă pot aduce panică, mai ales dacă mama este însărcinată cu primul bebeluș. Află tot ce trebuie să știi despre contracțiile Braxton Hicks și despre ce ai de făcut când acestea apar.
Cum se manifestă contracțiile Braxton Hicks?
În ultimul trimestru de sarcină organismul se pregătește intens pentru travaliu, iar acest lucru presupune, printre altele, pregătirea uterului pentru naștere (Sursă). Contracțiile Braxton Hicks seamănă destul de mult cu contracțiile reale, deoarece sunt dureroase și au o durată de circa 30 secunde până la un minut și jumătate.
Contracțiile Braxton Hicks au fost descoperite de către medicul al cărui nume îl poartă și anume de către medicul ginecolog John Braxton Hicks. Apariția acestor contracții poate fi oricând pe parcursul zilei, însă ele devin mai acute spre seară, o dată cu acumularea oboselii. Există și anumiți factori care contribuie la declanșarea contracțiilor, cum ar fi:
- activitate intensă a mamei pe durata zilei, stat mult în picioare;
- activitate intensă a fătului;
- hidratare insuficientă, expunere la temperaturi ridicate;
- contracții declanșate de tuse sau stări de vomă.
Pentru că aceste tipuri de contracții apar în trimestrul III, ele pot aduce temeri viitoarelor mame, care pot crede că este momentul să nască. Spre deosebire de contracțiile specifice travaliului, contracțiile Braxton Hicks au câteva particularități care le diferențează. Contracțiile Braxton Hicks sunt mai difuze, nu foarte dureroase și nu au o recurență a apariției, precum în cazul travaliului normal. În plus, una dintre cele mai importante diferențe este faptul că ele dispar atunci când te odihnești. Pentru a te odihni mai eficient poți cumpăra o pernă pentru alăptare, pe care să o așezi orizontal, de-a lungul corpului tău, trecându-ți un picior peste aceasta. De asemenea, dacă ești însărcinată cu al doilea copil, evită să porți primul copil în marsupiu și alege în schimb un cărucior adaptat vârstei sau o tricicletă. În acest fel corpul tău nu va mai fi suprasolicitat, iar contracțiile se vor resimți mai puțin, mai ales la finalul zilei. De asemenea, dacă mai ai un copil, îl poți ține ocupat cât te odihnești dacă îi alegi jucării speciale pentru vârsta sa: premergătoare, pentru a-i facilita deplasarea, jucării interactive, sau orice îi face plăcere să se joace.
Chiar dacă în mod normal contracțiile Brixton Hicks nu ridică semne de îngrijorare ele trebuie tratate cu atenție, mai ales în ultimele săptămâni de sarcină. Contracțiile Braxton Hicks pot determina apariția contracțiilor de travaliu, așa că ar trebui să urmărești intensitatea lor și timpul la care reapar. Dacă ciclicitatea devine bine stabilită, cu intervale regulate între contracții și contracții mai lungi și dureroase, acesta poate fi semnalul că travaliul a început, iar nașterea este pe cale să se producă.
Contracțiile Braxton Hicks sunt absolut normale pe perioada sarcinii și nu ar trebui să te îngrijoreze. În mod normal, fiecare sarcină se confruntă cu aceste tipuri de contracții. Cu siguranță și medicul îți va menționa despre acestea și te va liniști cu privire la apariția lor. Aceste contracții pregătesc practic corpul pentru momentul nașterii, așadar nu există motive de îngrijorare. Chiar dacă sunt asemănătoare contracțiilor de naștere, ele se pot diferenția și poți recunoaște cu ușurință momentul real al nașterii. Pentru a face acest lucru poți realiza un jurnal de sarcină și notează zilele în care simți contracțiile, dar și orele și intervalele sau durata lor. Ulterior poți cere sfatul medicului, iar acesta va monitoriza starea ta de sănătate și va performa testul de stres fetal și testele imagistice necesare.