Autodiversificarea - Totul despre BLW (Baby Led Weaning)
28 aprilie 2023 in Alimentatie si DiversificareBebelușii cresc incredibil de repede și, mai devreme decât ai crede, este timpul să te gândești la opțiunile de diversificare. Deși generațiile trecute au fost crescute cu diversificarea clasică, folosind mâncarea pasată în bol și hrănire cu lingurița, din ce în ce mai multe persoane optează în prezent pentru autodiversificare sau BLW. Dacă te tentează să încerci cu bebelușul tău autodiversificarea îți oferim un ghid complet cu informațiile utile pe care ar trebui să le știi.
Ce este autodiversificarea?
BLW (Baby Led Weaning) este procesul de diversificare prin care copilului îi este prezentată mâncarea într-o formă cât mai apropiată de natural și în care micuțul controlează complet procesul de hrănire. Practic hrana este pregătită similar ca în cazul diversificării clasice, prin preparare termică potrivită (fierbere), însă este servită de cele mai multe ori sub formă de bucăți sau finger food.
Avantajul major pe care îl oferă autodiversificarea este acela că îl ajută pe copil să descopere singur diferite texturi și de asemenea îl ajută să își coordoneze mai bine mișcările. Practic, mânat de curiozitate și de dorința de a descoperi gusturi noi, bebelușul va începe să întindă mânuțele după mâncare, să apuce cu acestea și în cele din urmă să ducă mâncarea la gură.
De ce ai nevoie pentru diversificarea naturală?
Înainte de a alege un anumit tip de diversificare este important să discuți cu medicul pediatru, pentru a afla dacă bebelușul tău este pregătit pentru această etapă. Recomandarea medicilor este ca diversificarea să înceapă atunci când bebelușul este pregătit, iar pentru aceasta este nevoie să urmărești semnalele. Un bebeluș este pregătit pentru diversificare atunci când stă bine în șezut, fără a avea nevoie de perne, atunci când își susține singur capul și atunci când dă semne că este interesat de mâncare.
Dacă aceste condiții sunt îndeplinite vei avea nevoie de următoarele produse și accesorii pentru diversificare:
Scaun de masă
Scaunul de masă este una dintre cele mai bune investiții atunci când vine vorba despre diversificare, deoarece cu ajutorul acestuia vei reuși să îi oferi copilului un spațiu sigur și special în care să mănânce. Este important să îi prezinți copilului scaunul de masă într-un ton optimist, pentru a-i permite acestuia să se obișnuiască și să asocieze scaunul cu momentul mesei.
Există o multitudine de scaune de masă pentru care poți opta, așa că va trebui să fii atent la specificațiile fiecăruia și la avantajele pe care ți le oferă. Poți opta pentru un scaun de masă cu șezut rotativ, precum scaunul de masă Napoli 3 în 1 Blue Surf Bears deoarece șezutul se poate roti la 360 grade cu 8 poziții de fixare făcând mai ușor procesul de hrănire. Acest tip de scaun de masă poate fi montat și pe scaunul adulților, însă în acest sens este necesară înlăturarea picioarelor.
De asemenea poți opta pentru un scaun de masă reglabil, cum ar fi modelul de scaun Gusto reglabil Beige Daisy al cărui spătar este reglabil ȋn 3 poziţii diferite de ȋnclinare. Oricare dintre scaune prezintă centuri de prindere pentru siguranța bebelușului și tăvițe speciale sub masă care împiedică alunecarea.
De asemenea scaunele de masă au o tavă detașabilă pe care poți pune mâncarea și pe care o poți igieniza și curăța cu ușurință după masă. copilul poate mânca direct de pe tăviță sau din farfurii puse pe aceasta.
Bavete
Pentru a proteja hainele micuțului de murdăria rezultată în urma hrănirii poți folosi bavete speciale, realizate din materiale de calitate. Acestea sunt impermeabile și nu vor permite udarea hainelor micuțului în timpul mesei. Dincolo de bavetele clasice poți descoperi și bavetele tip bandană, colorate deosebit și foarte atractive pentru bebeluși.
Biberoane și căni
Este foarte important ca pe parcursul mesei să îi pui la dispoziție copilului și apă, pe care i-o poți servi din biberoane sau căni, în funcție de vârsta copilului și de aptitudinile pe care le are în a le folosi.
Articole de hrănire
Deși în primele luni hrana este servită direct pe tăviță, treptat vei învăța copilul să mănânce din castroane și farfurii. Poți opta pentru seturi cu tacâmuri incluse, din materiale prietenoase sau pentru articole și accesorii separate.
Autodiversificarea este un proces prin care copilul capătă autonomie și presupune introducerea lentă și graduală a unor alimente noi, începând cu cele mai simple și mai ușor de digerat, cum ar fi piureurile sau bucățile din legume și fructe, și continuând cu alimente mai complexe, cum ar fi carnea și preparatele din carne.
Autodiversificarea este foarte importantă pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușului, deoarece îi permite acestuia să experimenteze gusturi și texturi noi, să își dezvolte abilitățile motorii fine și să primească nutrienții și vitaminele necesare pentru a crește sănătos. În plus, prin autodiversificare copilul învață să fie autonom, să se descurce singur și să aleagă alimentele care îi plac. Acest lucru contribuie la reducerea alergiilor și la o hrănire personalizată, care ajută copilul să își construiască o schemă mentală pozitivă în ceea ce privește hrana.
Riscuri și precauții
Mare parte a părinților se întreabă dacă procesul de autodiversificare este unul sigur, dat fiind faptului că hrana este oferită copilului sub formă de bucăți. Pentru a evita riscurile, părinții ar trebui să consulte medicul pediatru înainte de a începe autodiversificarea și să monitorizeze cu atenție reacțiile copilului la fiecare nou aliment introdus. În plus, alimentele ar trebui să fie preparate într-un mod sigur și adaptat vârstei copilului, iar bucățile să fie mici și ușor de mestecat.
Printre cele mai mari riscuri ale BLW se numără: riscul de sufocare (alimente care blochează căile respiratorii), riscul de subnutriție (mare parte a hranei nu va fi mâncată ci împrăștiată pe tăviță în primele săptămâni) sau riscul de dezvoltare a unor alergii, în lipsa unui istoric medical cunoscut. |
Totuși, dacă diversificarea autonomă este făcută cu precauție și monitorizare aceste aspecte sunt eliminate. Este important să nu lași copilul nesupravegheat în timpul mesei, iar un curs de prim ajutor este mai mult decât util.
Medicii pediatri și specialiștii recomandă începerea diversificării cu alimente solide la vârsta de 6 luni, dar fiecare copil este diferit și se dezvoltă conform ritmului propriu. De aceea este nevoie ca părinții să urmărească semnele și să îi prezinte copilului hrana atunci când acesta pare să fie pregătit. Se recomandă ca procesul să nu fie grăbit pentru că un copil are o viață întreagă înainte să mănânce, iar mai important decât orice este faptul că un copil trebuie să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea. Acest lucru depinde în totalitate de părinți, deoarece aceștia îi pot prezenta hrana copilului nu ca pe o obligație, ci ca pe o necesitate și o oportunitate de a învăța prin joacă.