Dermatita atopică sau eczema la copii. Care este frecvența?
06 decembrie 2023 in SanatateDermatita atopică este o afecțiune a pielii care afectează circa 20-30% dintre copii la nivel mondial. Dermatita se manifestă sub forma unor eczeme sau pete tegumentare, iar apariția este favorizată de mai mulți factori. Copiii care au dermatită atopică sunt în general mai sensibili, iar în sine afecțiunea este adesea cumulată și cu alte tipuri de boli, cum ar fi bolile respiratorii sau alergiile.
Se estimează că 1 din 10 indivizi suferă de o anumită formă de dermatită, care poate fi fie o condiție moștenită, fie o situație determinată de factori precum alergiile sau stresul. Dermatita atopică pare să afecteze mai mult populația de gen feminin, iar o mare parte a persoanelor care suferă de dermatită afirmă că aceasta le afectează destul de mult calitatea vieții (Sursă).
Cum se manifestă dermatita atopică?
Dermatita atopică apare la nivelul pielii sub forma unor pete, însoțite sau nu de prurit (mâncărime). În unele cazuri pielea poate căpăta un aspect solzos și uscat, diferențiindu-se de restul tegumentului neafectat de eczemă.
Dermatita atopică se manifestă diferit pe etape de vârstă, în cea mai mare parte și din cauza imunității scăzute a copiilor foarte mici. Dermatita poate apărea chiar de la naștere, pe fondul unui teren alergic sau a unei predispoziții genetice (Sursă).
Cel mai adesea, în cazul bebelușilor și copiilor de până la 2-3 ani dermatita apare la nivelul feței și capului. Adesea ea poate forma cojițe inestetice, însoțite de mâncărime. Este nevoie ca pentru această etapă de vârstă să fie folosite obiecte personale de igienă, iar produsele de curățare ar trebui să fie blânde și să nu conțină parfumuri sau substanțe care ar putea agrava dezvoltarea afecțiunii. Copilul va avea nevoie de prosoape din materiale naturale, de pleduri și scutece din muselină, de lenjerii de pat din bumbac și de saltele de pat anti-alergice.
Dermatita se poate retrage, ca urmare a unui tratament anti-alergic sau ca urmare a unui regim strict ce ține de gestionarea alergiilor. Totuși, în multe dintre cazuri dermatita poate reapărea și mai târziu, copiii peste 5 ani manifestând simptome ușor diferite ale dermatitei.
Astfel, copiii și tinerii pot avea ca simptome mâncărimea și apariția petelor, pielea capătă un aspect tare și îngroșat, cu precădere în zona coatelor, a genunchilor și gleznelor, iar uneori chiar și pe față. Este nevoie de un consult medical pentru a evalua severitatea dermatitei și pentru a fi recomandat un tratament eficient care să conducă la ameliorarea simptomelor.
Cum se pot ameliora simptomele dermatitei?
Atunci când petele apar, iar piele se îngroasă, aceasta poate fi curățată dacă se folosesc produsele potrivite. Spre exemplu, o baie caldă poate ajuta la îndepărtarea pielii, iar uleiul de cocos poate înmuia pielea, redându-i aspectul și elasticitatea. După baie pot fi folosite doar uleiuri naturale sau creme hidratante, cu absorbție ușoară, fără parfumuri sau substanțe care să favorizeze iritarea pielii.
Dermatita este o condiție medicală care afectează un număr mare de persoane, chiar și în România. Dacă observi că micuțul tău prezintă pete roșii, aspre la atingere, care nu trec, atunci acesta ar putea fi un semn că el suferă de dermatită atopică. Discută cu medicul pediatru despre această afecțiuni și oferă-i copilului tău suportul de care are nevoie pentru a ameliora simptomele dermatitei.