Cum scăpăm de scutec și îl învățăm la oliță? Trucuri care chiar funcționează
27 aprilie 2023 in Ingrijirea bebelusuluiRenunțarea la scutec și folosirea oliței de către copil este un moment anticipat de orice părinte de bebeluș și care generează emoții. Nu știi cum va face față cel mic acestei treceri, cum va reacționa la încercările tale de a-l împrieteni cu olița și de a-i crea o rutină în utilizarea ei. Comparațiile cu ceilalți copii care nu mai poartă scutecul și forțarea în orice fel a acestui proces firesc prin care bebe învață să fie independent nu sunt de niciun ajutor și pot chiar întârzia adaptarea.
Cuprins articol: Semnele că un copil este pregătit pentru oliță |
Gestionarea antrenamentul la oliță și a succeselor copilului îi vor spori celui mic încrederea în sine, iar ție, ca părinte, îți vor fi de folos în multe privințe. În primul rând, nu va mai trebuie să cumperi scutece de unică folosință. Apoi, vei fi mândră de copilul tău, care va fi pregătit din timp pentru o nouă etapă în viața lui, aceea de preșcolar. Acest articol conține informații și sfaturi care te vor ajuta să treci mai ușor pentru această perioadă plină de provocări.
Înarmează-te cu răbdare și multă empatie, încercând să înțelegi trăirile copilului tău, cât de pregătit este ca dezvoltare pentru a învăța să folosească olița și care este cea mai eficientă metodă de a-l motiva să renunțe la confortul pe care i-l dă scutecul.
Semnele că un copil este pregătit pentru oliță
Fiecare copil are ritmul propriu de dezvoltare, deci nu te lăsa impresionată de faptul că bebelușul celei mai bune prietene folosește olița de la vârsta de 1 an și jumătate și nici de poveștile mamei sau ale bunicii despre bebelușii din perioada comunistă. Inexistența scutecelor de unică folosință și rațiuni practice le obligau atunci pe mame să recurgă la antrenamentul la oliță încă din etapa în care cei mici abia învățau să stea în șezut.
În general, vei ști că cel mic este pregătit să folosească olița dacă simte nevoia să fie schimbat imediat ce a udat scutecul sau l-a murdărit și îți comunică acest lucru în felul său. În al doilea rând, devine conștient de momentul în care face pipi și poate să îți spună că face sau a făcut. Îi poți observa reacțiile și poți anticipa când se întâmplă, atunci când devine agitat și caută un loc mai retras pentru momentul în care își face nevoile.
Practic, este vorba despre controlul propriului corp, care presupune atingerea unei anumite etape de dezvoltare. În jurul vârstei de 1 an, se poate constata că majoritatea copiilor se trezesc cu scutecul uscat [1]. Până la 2 ani, cei mai mulți copii reușesc să se mențină uscați și pe parcursul zilei, frecventa urinărilor scăzând considerabil față de etapa de bebeluș.
Începând cu vârsta de 3 ani, copilul este capabil să se controleze în majoritatea timpului, micile accidente survenind doar dacă este obosit, agitat sau prins în activități foarte antrenante.
Un semn de netăgăduit al controlului asupra funcțiilor organismului este atunci când copilul poate să îți spună când simte nevoia să facă pipi.
Pregătirea pentru procesul de învățare
Pe cât de complicat pare procesul și oricât de multe emoții îți stârnește, învățarea copilului la oliță poate fi un prilej bun în care să îți dai seama cât de inteligent și de receptiv este cel mic și câtă bucurie îți produc progresele lui. Abordează fiecare moment cu răbdare, evită tendința de a sări peste etape și pregătește cum se cuvine procesul de învățare.
Începe cu alegerea unei olițe potrivite, care va deveni parte din decorul băii sau al camerei în care copilul își petrece o mare parte a timpului și un obiect pe care îl va folosi multă vreme de acum înainte, până va fi suficient de mare pentru a folosi toaleta adulților din casă. Alege o culoare care să îl atragă, eventual cu modele și desene incitante. Timpul petrecut pe oliță la început va fi mai mare, până la 20-30 de minute, micșorându-se odată cu primele succese. O oliță anatomică îi va asigura o susținere adecvată a spatelui în timpul acestor prime șederi lungi.
Dacă ești convinsă că ar putea să funcționeze și să constituie un punct în plus de atracție în procesul de învățare, o oliță muzicală, dotată cu senzori care simt greutatea copilului și declanșează o muzică plăcută, poate fi o alegere excelentă.
Unii copii refuză să stea pe oliță și vor să fie ca mami și tati și să folosească toaleta celor mari. Poți încerca două soluții în acest caz: olița minitoaletă pentru copii sau un reductor wc, care se așază peste capacul toaletei din baie, restrângând circumferința vasului, pentru fundulețul celui mic.
Copiii învață cel mai mult prin joacă, deci este bine să îi prezinți noul obiect ca pe ceva interesant și să îi stimulezi dorința de a-l folosi, la început ca scăunel, apoi să îl faci să înțeleagă la ce folosește și cum ar putea să se distreze și să vă bucurați împreună de primele reușite.
Metode și trucuri eficiente
Fiecare părinte de copil are propriile povești despre renunțarea la scutec și învățarea la oliță. Sunt sfaturi pe care le poți folosi și altele care știi cu siguranță că nu vor funcționa niciodată pentru năzdrăvanul tău. Sunt câteva reguli de bază pe care le poți folosi și adapta în funcție de situație și de copil.
Fii consecventă!
Odată ce ai început antrenamentul la oliță, copilul trebuie să înțeleagă că olița trebuie folosită în toate cazurile, fără să existe situații în care cel mic te anunță că are nevoie și îi spui să facă în scutec, pentru că nu ești disponibilă în acel moment. Olița trebuie luată și în vizite sau călătorii, schimbarea ritmului și renunțarea la rutină putând anula progresele făcute.
Urmează o rutină!
Urmărește ritmul fiziologic al copilului și încearcă să îl așezi pe oliță zilnic în aceleași momente, cum ar fi dimineața după trezire, înainte de a ieși la plimbare, la intrarea în casă, după masa de prânz, după somnul de după-amiază, seara, înainte de culcare. Încercați să nu ieșiți din rutina stabilită, de folosire a oliței în anumite momente ale zilei, în același loc, ales de tine, de copil sau ales împreună. Rutina implică și disponibilitatea de a sta lângă el, de a-i vorbi, de a-i citi sau de a-i înmâna anumite obiecte care să facă mai puțin plictisitor statul pe oliță. Unii părinți mărturisesc că pentru copilul lor a funcționat sunetul apei de la robinet [2]. Ca părinte, îl poți testa cel mai bine reacțiile și vei ști care este cel mai eficient ritual.
Folosirea recompenselor
Recompensele pot fi atât materiale, mici daruri simbolice, cum ar fi mingiuțe colorate potrivite vârstei, stickere cu fețe zâmbitoare lipite pe un panou sau pe ușa de la baie sau alte jucării.
Cea mai bună recompensă pentru progresele în folosirea oliței este, pentru copil, bucuria părintelui. Nu te sfii să îl lauzi de câte ori a reușit să facă la oliță, de câte ori a reușit să evite udarea pantalonilor și a spus că are nevoie.
Nu folosi pedeapsa ca motivație și nu îl certa atunci când greșește și nu reușește să ajungă la oliță la timp sau nu spune că are nevoie. Explică-i ce trebuie să facă data viitoare și cum poate fi mai bine!
Gestionarea obstacolelor și a frustrărilor
Învățarea folosirii oliței poate fi un proces complicat, presărat cu obstacole și generator de multe frustrări. Înarmează-te cu multă răbdare și o atitudine pozitivă că împreună le veți depăși. Dacă nu vrea să stea pe oliță, nu îl forța. Fie este nepregătit, fie se simte nesigur, fie ceva îi creează disconfort, fie nu poate face încă legătura între statul pe oliță și senzația de presiune pe care o resimte la nivelul vezicii urinare sau al intestinelor [3].
Nu te impacienta, abordează situația cu calm și atitudine pozitivă. Nu ești singurul părinte în această situație. Așteaptă momentul potrivit, abordează-l altfel, pregătește-l din timp. Fă din orice progres, cât de mic, un motiv de bucurie și va fi impulsionat să îți facă pe plac! Chiar dacă simți că sunteți într-un blocaj, cu dragoste și răbdare există o rezolvare pentru toate.
Renunțarea la scutec și învățarea folosirii oliței poate fi o adevărată provocare atât pentru copii, cât, mai ales, pentru părinți. Dacă te apropii de acest moment sau ești în plină perioadă de adaptare a micuțului către noile obiceiuri, nu te speria și încearcă să iei lucrurile progresiv pentru a te asigura de primele succese în utilizarea oliței. Pregătește momentul cu grijă, asigurându-te că cel mic este dezvoltat fizic și emoțional pentru această nouă activitate, alege o oliță potrivită, implică-l pe copil într-un mod distractiv și oferă-i recompensele binemeritate, în special de ordin afectiv.
Ține minte că fiecare copil este diferit și are ritmul lui de învățare. Într-un timp mai scurt sau mai lung, te vei uita în urmă cu satisfacție și vei fi mândru/-ă că puiul tău a trecut într-o nouă etapă de viață, în care scutecele nu își mai au locul în garderoba lui.
Surse:
[2] https://www.parents.com/toddlers-preschoolers/potty-training/tips/30-best-ever-potty-training-tips/