Cum îngrijim buricul bebelușului?
23 decembrie 2022 in Ingrijirea bebelusuluiÎn timpul sarcinii legătura dintre placenta mămicii și bebeluș se face prin cordonul ombilical care apare în săptămâna a 5-a de sarcină, fătul hrănindu-se prin vasele de sânge de la nivelul acestuia. Cordonul ombilical este alcătuit din 3 vase de sânge:
- 1 venă, care transportă sângele oxigenat și nutrienții;
- 2 artere, care transportă sângele neoxigenat, învelite într-un țesut gelatinos ce asigură protejarea vaselor.
În uter, cordonul ombilical este ca un tub spongios. La nașterea copilului, personalul medical va prinde cu o clemă specială acest cordon și îl va tăia. Cordonul ombilical nu are terminații nervoase, așa că nici mămica, nici bebelușul nu va simți durere când va fi tăiat.
Restul de cordon ombilical, bontul sau ciotul este viitorul buric sau ombilic al bebelusului, chiar dacă nu arată deloc așa în acest stadiu.
Totuşi, după secţionare, ce rămâne – adică bontul ombilical, necesită o supraveghere atentă și o igienă riguroasă deoarece ar putea expune nou-născutul la riscul de hemoragie şi infecţii.
Curățarea buricului se face de 2-3 ori pe zi și e foarte important să păstrăm baza buricului curată și uscată. Bontul se va usca treptat și va cădea în maxim 3 săptămâni. În locul acestuia va rămâne o mică rană care se va cicatriza treptat în câteva zile.
Este recomandat ca bebelușul să nu fie scufundat în apă înainte de căderea buricului și vindecarea completă a rănii.
Toaleta bontului ombilical se face cu comprese sterile și alcool de 70° care are rolul de a dezinfecta și deshidrata acel țesut în curs de mumificare. Infecțiile bontului ombilical apar doar dacă nu se face o toaletă riguroasă a acestuia.
Este important de reținut că va trebui să continuați să curățați zona ombilicală încă 3-4 zile după căderea bontului ombilical, până când zona rămâne curată. |
Cum avem grijă de buricul unui nou-născut înainte de căderea bontului ombilical (în primele zile de viață)
- punem alcool/soluții pe bază de iod cum ar fi betadina (sau alte soluții antiseptice indicate de medicul neonatolog) pe o compresă sterilă, după ce ne-am spălat temeinic pe mâini în prealabil și ștergem ușor în sens circular baza buricului lăsând câteva minute zona expusă la aer pentru a se usca complet. Probabil bebelușul va plânge în timpul acestei proceduri dar nu din cauză că acest procedeu i-ar provoca durere (așa cum am spus și mai sus ombilicul nu are terminații nervoase), ci pentru că alcoolul ud și rece pe piele îl va speria probabil pe nou-născut și îi va creea un oarecare disconfort.
- putem aplica opțional și pudră antiseptică (baneocin) dacă medicul recomandă acest lucru după evaluarea nou-născutului.
- când punem pampersul este indicat să îndoim partea de sus astfel încât buricul să rămână neacoperit pentru a evita umezeala.
- dacă se întâmplă să ajungă urină în zona ombilicală (în cazul băiețeilor) curățați imediat cu apă călduță pe un prosop și apoi cu comprese sterile înmuiate în alcool medicinal.
- ștergerea după băiță nu se face prin frecare, ci prin tamponare ușoară cu prosopele de bumbac sau muselină călcate în prealabil.
- în momentul în care bebelușul este îmbrăcat cu body sau chiar înfășat, operațiunea trebuie realizată cu delicatețe, astfel încât bontul ombilical să nu fie atins sau supus unei presiuni care să determine rănirea sa. Recomandarea este ca hainele copilului sa fie ceva mai largi si delicate, pentru a nu favoriza frecarea.
- zona ombilicului trebuie ferită de umezeală, implicit de apă, până la vindecarea completă. Dar acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să spălăm bebelușul zilnic, ci doar că în această perioadă îmbăierea trebuie făcută cu foarte mare atenție astfel încât să nu rănim sau să udăm zona sensibilă a ombilicului. Ar trebui ca mămica să fie ajutată de partener sau altă persoană apropiată.
Pentru o mai bună siguranță achiziționați o cădiță specială pentru baia bebelușului și un suport pentru cădiță. Puneți apă suficient cât micuțul să stea cu fundulețul în ea și cu spatele poziționat pe forma specială a suportului. Spălați-l blând și cu mișcări delicate, cu produse de spălare și îngrijire speciale pentru pielea sensibilă a bebelușului, fără a freca pielea și cu atenție pentru a evita udarea bontului ombilical. Sprijiniți apoi copilul pe antebraț, cu fața în jos, pentru a-l spăla pe spate. Când îl scoți din apă usucă-l prin tapotare ușoară, opțional se pot folosi și bețișoare de igienă speciale pentru nou-născuți pentru a usca zona din jurul buricului.
Lasă cordonul să se vindece natural. Poate fi tentant „să ajuţi” cordonul să se usuce şi să se desprindă, mai ales dacă nu se mai ţine agăţat decât într-un fir. Cel mai bine, însă, este să laşi natura să-și urmeze cursul firesc.
Dacă urmați acești pași bontul va cădea de la sine în 7-10 zile. Chiar și după ce bontul se usucă și cade, zona trebuie curățată și îngrijită în continuare până la cicatrizarea completă.
Îți recomandăm filmulețul doamnei Doctor Pediatrul Ilinca Tranulis
Cum recunoști semnele infecției în zona buricului nou-născutului?
Pentru că zona în care se află bontul ombilical este deosebit de sensibilă și reprezintă o poartă propice pentru intrarea în organism a bacteriilor există un risc mare de infecție sau ca aceasta să se irite. Iată care sunt semnele care anunță o infecție:
- baza bontului ombilical pare roșie sau umflată
- - bontul ombilical continuă să sângereze
- - din bontul ombilical se prelinge puroi gălbui sau puroi alb
- - bontul ombilical produce o secreție urât mirositoare
- zona cu bontul ombilical pare să fie dureroasă pentru bebeluș (de exemplu, micuțul plânge când atingi buricul).
În aceste situații se recomandă consultarea de urgentă a unui medic specialist.