Lenjerii de pat pentru bebeluși - Cum le alegem?
21 iunie 2023 in Camera bebelusuluiSomnul de calitate este vital pentru fiecare om, mai ales pentru bebeluși. La naștere, sugarii nu au un ritm circadian stabilit, astfel că dorm mai mult, atât ziua cât și noaptea, față de copiii mai mari sau față de adulți. În jurul vârstei de 10 săptămâni, începe să se regleze acest ritm, copiii manifestând o nevoie crescută de a dormi pe timpul nopții.
Pentru a ajuta bebelușul să aibă parte de un somn bun, relaxant, fără treziri dese, este important ca, pe lângă pătuțul și salteaua de calitate, să îi asiguri o lenjerie dintr-un material natural, moale și sigur pentru el. O lenjerie de calitate superioară este confortabilă, non-alergenică și îi asigură lui bebe toate condițiile pentru un somn reconfortant, care aduce beneficii importante în dezvoltarea creierului [1].
Specialiștii spun că bebelușii bine odihniți se concentrează mai bine, asimilează mai ușor informații noi și fac față mai bine provocărilor. [2] |
Cele mai bune materiale pentru lenjeria pătuțului
Materialele naturale sunt cele mai indicate pentru lenjeria de pat a unui bebeluș.
- Bumbacul este unul dintre cele mai utilizate materiale pentru patul bebelușului, fiind moale, absorbant, prietenos cu pielea sensibilă a bebelușilor și respirabil. De asemenea, țesătura de bumbac este durabilă și ușor de întreținut. În schimb, dacă nu sunt respectate instrucțiunile de spălare și îngrijire, se poate decolora sau deteriora.
- Bumbacul organic este foarte căutat de către părinții care sunt cuceriți de beneficiile produselor eco. Acest tip de bumbac este crescut fără pesticide și alte substanțe chimice dăunătoare și de aceea este o alegere excelentă pentru lenjeria din pătuțul lui bebe. Totodată, țesătura este moale și confortabilă, permițând pielii bebelușului să respire.
- Pe lângă bumbac și bumbac bio, un alt material folosit în realizarea lenjeriilor pentru copii este bambusul, care este un material moale, hipoalergenic și cu proprietăți antimicrobiene naturale, fiind indicat în cazul copiilor care suferă de alergii. O lenjerie din bambus este însă mai scumpă și se întreține mai dificil, necesitând o temperatură mai scăzută de spălare și evitarea folosirii uscătorului, pentru că ar putea deteriora materialul. În plus, bambusul are tendința să se contracte în timpul spălării.
- Și lenjeriile din cânepă sunt o opțiune bună pentru unii părinți, pentru că materialul este durabil și face față cu brio în special bebelușilor mai activi. Dezavantajele țesăturii din cânepă ar fi că este puțin mai rigidă și mai aspră decât cea din bumbac și că se găsește mai greu. Aceleași caracteristici sunt valabile și în cazul lenjeriilor din in.
Pentru a alege materialul potrivit pentru lenjeria micuțului tău trebuie să iei în considerare doar materialele naturale, pentru că acestea nu rețin și nu favorizează transpirația, sunt non-alergenice și nu irită pielea. Poți ține cont și de sezon în alegerea lenjeriei: bumbacul este potrivit tot anul, în timp ce cânepa sau inul pot fi mai utile vara, pentru că absorb umiditatea și permit circulația aerului, menținând pielea copiilor uscată și eliminând supraîncălzirea.
Dimensiunile și forma lenjeriei de pat
Pătuțul bebelușului dictează dimensiunile și forma lenjeriei. Cele mai multe dintre lenjeriile pentru primele luni de viață ale copilului au dimensiunile 60x120 cm, dar sunt și lenjerii de pat de 70x140 cm.
Lenjeria include, de regulă, un cearșaf de pat, o față de pernă și o husă de pilotă. Sunt și seturi cu mai multe piese. Spre exemplu, lenjeria pentru un pat balansoar Lorelli include următoarele articole: pilotă cu husă detașabilă, cearșaf de pat, pernuță cu husă detașabilă, baldachin din tull și o laterală protectoare. Lenjeria este confecționată din bumbac cu o țesătură densă ranforce, care este foarte confortabilă pentru bebeluși.
În privința formei lenjeriei, aceasta este în general dreptunghiulară, dar pot exista și lenjerii pătrate sau rotunde.
Designul și culorile lenjeriei de pat pentru bebeluși
În funcție de preferințele părinților, sunt numeroase opțiuni în materie de design și culori în cazul unei lenjerii pentru bebeluși.
- Nuanțe calme și neutre: alb, bej, crem – acestea sunt liniștitoare pentru bebeluș
- Culori deschise și odihnitoare – verdele-măslină, albastrul deschis sau galbenul sunt opțiuni foarte bune pentru o lenjerie destinată bebelușilor, inducându-le o stare de relaxare sau de optimism
- Imprimeuri vesele și plăcute copiilor – copiii sunt atrași de imprimeurile cu animale, de cele cu floricele sau personaje din desene animate. Pentru a avea însă un somn odihnitor și pentru a nu fi distrași în timpul odihnei, sunt recomandate nuanțele mai blânde, și nu culorile vii și puternice.
În timp ce unii părinți preferă o distincție clară a lenjeriei în funcție de sexul copilului (albastru pentru băieți și roz sau lila pentru fete), din ce în ce mai multe persoane aleg lenjerii neutre, care se integrează mai ușor în orice stil de amenajare interioară. Oricare ar fi alegerea ta, este important ca lenjeria să ofere un somn liniștit și confortabil celui mic.
Îngrijirea și întreținerea lenjeriei
Întreținerea adecvată a lenjeriei contribuie la păstrarea calităților sale și la rezistența pe termen lung. |
Ține cont de recomandările producătorului în privința spălării lenjeriei, a uscării și a utilizării aparatului de călcat, astfel încât să te asiguri că nu o deteriorezi. De regulă, lenjeriile pentru bebeluși se spală la 30-40 de grade Celsius, cu un detergent blând, fără parfum, pentru a nu provoca alergii sau iritații.
Spălarea articolelor pentru bebeluși trebuie să se facă separat de cele pentru adulți, pentru a evita contaminarea cu bacterii sau cu alte substanțe dăunătoare. Se recomandă ca așternuturile micuților să fie spălate o dată pe săptămână, ca și în cazul adulților și chiar mai des, în timpul sezonului cald [3].
În privința uscării lenjeriei, cel mai bine ar fi ca aceasta să aibă loc în aer liber, sub acțiunea directă a razelor de soare, astfel încât să se sterilizeze în mod natural și să fie eliminate mirosurile neplăcute.
Curățarea lenjeriei este foarte importantă pentru sănătatea copilului, pentru un mediu sigur și confortabil. Chiar și după câteva zile de utilizare, pe lenjerie se pot aduna: murdărie, celule moarte ale pielii, transpirație, salivă, acarieni. Acestea pot irita pielea bebelușului și pot chiar să ducă la infecții și alergii. Lenjeria curată și proaspătă îmbunătățește confortul în timpul somnului sau în starea de veghe și îi asigură micuțului un mediu sănătos.
Legătura dintre somnul bebelușilor și calitatea lenjeriei de pat
Calitatea lenjeriei de pat influențează calitatea somnului. Dacă lenjeria este de calitate slabă, din materiale sintetice, care se supraîncălzesc și rețin umiditatea, bebelușul va adormi cu greu și se va trezi des.
În așternuturi curate și beneficiind de o rutină bine stabilită înainte de somn, cel mic va fi ajutat să ajungă mai repede în „lumea viselor”, să se bucure de un somn confortabil și cu adevărat relaxant.
Când faci cumpărături pentru bebeluș, alege o lenjerie de bună calitate, din materiale naturale. Lenjeriile din bumbac sunt cele mai căutate de către părinți, pentru că sunt odihnitoare, respirabile, non-alergenice și ușor de întreținut.
Ține cont de recomandările din acest articol, în privința alegerii și întreținerii lenjeriilor de pat pentru bebeluși, pentru a face o achiziție potrivită și inspirată și pentru a-i oferi micuțului tău cele mai bune condiții pentru a se odihni în siguranță și în deplin confort.
Surse externe: