Ce sunt virozele respiratorii la copii și cum le evităm?
30 august 2023 in SanatateAtunci când ai copii, una dintre principalele probleme cu care te poți confrunta este sezonul virozelor respiratorii. Cunoscute pentru faptul că se transmit foarte repede, fiind extrem de contagioase, virozele respiratorii mai aduc cu ele și anumite complicații, cum ar fi otitele sau episoadele de afecțiuni respiratorii. Află din acest material ce anume produce virozele respiratorii, dar și cum îți poți proteja copilul de acestea.
Ce sunt virozele respiratorii?
Virozele respiratorii reprezintă infecții la nivelul tractului respirator, infecții care pot avea cauze virale sau bacteriene. Această clasificare înseamnă de fapt că un anumit agent patogen stă la baza dezvoltării virozei, fie un virus, fie o bacterie. În unele cazuri, pe fondul suprainfectării, o viroză care are ca și cauză de început un virus, se poate transforma într-o viroză cu complicații bacteriene.
Simptomele virozelor respiratorii includ:
- obstrucție nazală și apariția secrețiilor;
- respirație șuierătoare, apnee, wheezing;
- febră, moderată sau înaltă;
- strănut frecvent;
- lipsa poftei de mâncare;
- deshidratare și stare generală proastă.
Cum ne putem proteja copiii de viroze?
Unul dintre cele mai bune moduri de a proteja copiii de viroze este ca aceștia să nu intre în contact cu persoane bolnave. Altfel spus, este nevoie să eviți spațiile aglomerate, cum ar fi spitalele, mijloacele de transport în comun sau spațiile aglomerate precum mall-urile și magazinele. Copiii trebuie protejați de colectivități, astfel că dacă acesta frecventează creșa, grădinița sau școala, este o idee bună ca în toate aceste unități să existe sistem de triaj prin care să poată fi identificate cazurile de viroze și răceli.
Din păcate însă este destul de greu ca în cazul colectivității să ții departe copilul sănătos de viroze. Conștiința părinților ar trebui să fie cea care dictează faptul că un copil bolnav nu trebuie să vină în colectivitate. Mai mult decât atât, unele viroze pot avea perioade de incubație de circa 48-72 de ore, lucru care poate face greu de identificat o viroză, mai devreme de apariția simptomelor.
Un mod bun de a preveni îmbolnăvirea este prezentarea la medic încă de la primele simptome, dar și efectuarea controalelor periodice de rutină. De asemenea, vaccinarea împotriva pneumoniei sau a altor boli respiratorii poate fi o soluție de prevenție, care poate ajuta copilul. Ca părinte, este important să folosești un termometru în fiecare zi pentru a măsura temperatura copilului, știind astfel sigur care este evoluția acestuia.
Citește și articolul Schema obligatorie de vaccinare și schema opțională pentru copii
Nu în ultimul rând, este important ca regimul alimentar să fie potrivit și diversificat, pentru a-i oferi copilului imunitatea de care are nevoie. Suplimentele speciale și vitaminele pot ajuta în prevenția împotriva virozelor. Igiena zilnică este importantă, la fel și schimbarea hainelor cu care copilul a fost în colectivitate. Virozele se transmit cu ușurință prin aer, prin picături Flugge provenite ca urmare a strănutului sau tusei unei persoane bolnave (Droplets and aerosols: An artificial dichotomy in respiratory virus transmission - PMC ). De aceea copiii trebuie învățați să tușească sau strănute în pliul cotului, evitând să pună mâna la gură, deoarece mai apoi vor pune mânuțele peste tot, riscând îmbolnăvirea tuturor.
În cazul în care copilul se îmbolnăvește, este important să ai pregătit un aparat de aerosoli, un aspirator nazal, un umidificator și desigur tratamentul prescris de către medic. Este important să anunți și cadrele didactice, pentru ca acestea să asigure măsuri și mai stricte de triaj în cazul colectivității.
Virozele respiratorii, indiferent dacă sunt virale sau bacteriene, trebuie menținute sub observație, deoarece de multe ori ele se pot suprainfecta și se pot transforma în afecțiuni mai grave. Este nevoie ca, atunci când observi primele semne de viroză, să mergi la medic în vederea unei evaluări. Medicul va analiza situația și va putea prescrie tratamentul potrivit, pentru ca virozele să fie eliminate, iar copilul să fie sănătos.