Cât de devreme putem să aflăm sexul bebelușului?
26 august 2023 in Sarcina si AlaptareÎn popor se stabilește dacă se va naște în curând un băiat sau o fată, după forma burții femeii însărcinate. Cu toate acestea, această metodă nu poate fi considerată fiabilă. Este mult mai precis să se determine sexul fătului prin metode științifice: viitorii părinți pot afla sexul copilului prin ecografie sau printr-un test de sânge al femeii însărcinate.
Tehnologiile medicale moderne permit viitorilor părinți să cunoască sexul copilului cu mult înainte de naștere. Acest lucru este posibil atât cu ajutorul ecografiei, cât și printr-o analiză genetică a sângelui femeii însărcinate. Cu toate acestea, conținutul informațional al fiecăruia dintre aceste studii, depinde de vârsta gestațională.
Când pot afla sexul copilului prin ecografie?
Deși ecografia este considerată principala modalitate de a determina sexul unui copil nenăscut, totuși nu poate fi numită 100% exactă. Acest studiu nu are scopul direct de a determina sexul, deoarece rezolvă probleme complet diferite. O ecografie în timpul sarcinii se efectuează pentru:
- A stabili dacă este o sarcină unică sau multiplă;
- A stabili dacă sunt gemeni identici sau fraterni;
- A afla locația placentei;
- A evalua anatomia fătului;
- A măsura masa dacă există îndoiala că fătul se dezvoltă corect.
Indicațiile medicale directe pentru determinarea sexului fătului în timpul ecografiei sunt extrem de rare. Prin urmare, sexul bebelușului poate fi determinat pe parcurs, atunci când se evaluează structura sa anatomică, inclusiv organele genitale. Dacă penisul este vizualizat în timpul studiului, medicul ajunge la concluzia că fătul este băiat. În caz contrar, se presupune că copilul nenăscut este o fată.
Cu toate acestea, ecografia este o metodă de cercetare evaluativă subiectivă, astfel încât determinarea sexului prin ultrasunete este probabilistică. În plus, mult depinde de rezoluția ecografului și de poziția fătului în uter în timpul studiului: organele genitale pot să nu fie vizibile (de exemplu, dacă cordonul ombilical se află între picioarele fătului în timpul studiului).
În plus, ultrasunetele la începutul sarcinii nu vor ajuta la determinarea sexului copilului nenăscut. O descriere de încredere a caracteristicilor sexuale secundare ale fătului, poate fi obținută după o perioadă de 20 de săptămâni.
Când pot afla sexul copilului printr-un test de sânge?
Testele genetice moderne de sânge ale unei femei însărcinate fac posibilă aflarea sexului copilului nenăscut mult mai devreme și mai precis decât la ecografie.
De exemplu, analiza prin reacție în lanț a polimerazei cu detectarea hibridizării-fluorescență poate fi efectuată deja în stadiile incipiente ale sarcinii - începând cu a 10-a săptămână obstetricală. Acest lucru este posibil datorită analizei ADN-ului extracelular.
De obicei, informația genetică pe care o conține o celulă AND, este localizată în nucleul ei. Dar există și mici fragmente de ADN în afara celulelor care circulă liber în sânge. Se numesc ADN extracelular. În timpul sarcinii, ADN-ul extracelular fetal apare în sângele viitoarei mame. În procesul de cercetare, se izolează și se analizează dacă gena SRY se găsește în ADN-ul fetal.
SRY - „sex-determining region of the Y chromosome” este o genă care se află în mod normal pe cromozomul Y. Determină dezvoltarea organismului în funcție de tipul masculin. Glandele sexuale încep să se formeze în a 4-a săptămână de dezvoltare intrauterină. În acest moment, fătul se formează fie ca băiat - sub influența genei SRY, fie ca fată dacă această genă nu este prezentă.
Astfel, dacă gena SRY este detectată în ADN-ul fetal izolat, atunci copilul nenăscut este cel mai probabil un băiat. Dacă gena SRY nu este găsită, este o fată. Determinarea sexului copilului nenăscut pe baza analizei de sânge a femeii însărcinate, este un studiu de încredere. Acuratețea sa diagnostică este de peste 99%.
Testele genetice de sânge te ajută să afli sexul bebelușului mult mai devreme. La analize prenatale neinvazive - din a 9-a sau a 10-a săptămână de sarcină. Cu toate acestea, ele nu pot garanta întotdeauna un rezultat fiabil 100%. Un rezultat fals este posibil dacă femeia a avut o transfuzie de sânge sau produse din sânge, un transplant de măduvă osoasă, un tratament cu celule stem sau o altă sarcină cu mai puțin de 3 luni înainte de test.