Când se reglează programul de somn al bebelușului?
04 aprilie 2023 in Ingrijirea bebelusuluiDe cele mai multe ori somnul copiilor este haotic, mai ales în primele luni de viață. Somnul unui bebeluș poate fi influențat de o multitudine de factori, de la apariția colicilor, la dinți și chiar la febră neașteptată. Chiar și așa însă, se recomandă părinților să îi creeze bebelușului o rutină a somnului, un program, deoarece acesta îl va ajuta pe micuț să se bucure de odihnă tocmai pentru că va recunoaște semnele premergătoare pregătirii pentru culcare.
Când trebuie începută rutina somnului?
Rutina somnului bebelușilor ar trebui începută încă de la naștere, deoarece aceasta le conferă micuților un sentiment de familiaritate. Bebelușii petrec circa 9 luni în uter, iar în momentul nașterii aceștia sunt dezorientați, pentru că simt brusc răceala spațiului exterior și, cel mai acut, lipsa mamei în anumite momente. Pentru a-l ajuta pe micuț să înțeleagă lumea exterioară și mai ales pentru a-i ghida momentele de somn este important să stabilești o rutină corectă.
Iată ce înseamnă pregătirea de somn a bebelușului:
- băița de seară- este foarte importantă pentru că pregătește copilul pentru somn și pentru că îi conferă acestuia o stare de relaxare potrivită înainte de culcare. Poți folosi un reductor de cadă pentru a poziționa cât mai bine bebelușul în baie, sau poți opta pentru colace speciale de gât pentru bebeluși. Poți folosi de asemenea o cădiță cu suport, deosebit de eficientă în primul an de viață al bebelușului.
- pregătirea camerei de somn- așa cum pentru adulți este importantă aerisirea camerei înainte de somn și asigurarea unei temperaturi potrivite, la fel de importante sunt aceste caracteristici și pentru un bebeluș. Aerisește așadar camera cu circa 30 de minute înainte de baie pentru a-i oferi copilului confortul de care are nevoie. Nu uita că și așternuturile sunt importante, așa că optează pentru lenjerii de pat calitative și saltele odihnitoare, speciale pentru pătuțul bebelușului.
- pregătește accesoriile de care copilul are nevoie pentru un somn odihnitor: suzete, păturici și pleduri sau jucării pentru somn.
-balansoare - pentru somnul de zi sau pentru pregătirea pentru somnul de noapte poți folosi un balansoar, însă nu lăsa niciodată copilul nesupravegheat în acesta.
Când se reglează programul de somn al bebelușului?
Chiar dacă rutina de somn poate fi începută încă de la naștere, este important să știi că abia în jurul vârstei de trei luni copilul începe să se adapteze la aceasta și să anticipeze momentele. Chiar și așa, este recomandat ca părinții să fie atenți la semnalele copilului, mai ales că somnul acestuia, în primii ani de viață, suferă modificări. Dacă în prima lună de viață copilul poate dormi până la 17 ore, la vârsta de un an copilul are deja doar două perioade de somn în timpul zilei și mai multe ore de veghe. Astfel, există posibilitatea ca un bebeluș să dea semne de oboseală în timpul zilei și să fie odihnit la ora de culcare de seară, caz în care va trebui ca părinții să ajusteze rutina de somn.
Rutina practic obișnuiește copilul cu programul de pregătire pentru somn, însă nu ca un stimul în experimentul lui Pavlov, ci ca anticipare a ceea ce urmează. Copilul va ști că atunci când îi pregătești băița de seară este timpul pentru somn, chiar și fără a cunoaște orele. În sine acest program ajută la definirea mai bună a ritmului circadian, dar și la păstrarea siguranței de care are nevoie copilul. Un program clar stabilit îi oferă acestuia siguranță, știindu-se astfel protejat.
Este important să se ofere bebelușului un mediu adecvat pentru somn, cum ar fi un pat confortabil, o temperatură potrivită și un nivel scăzut de zgomot și lumină. În plus, este important să se țină cont de semnalele pe care le dă bebelușul când este obosit sau treaz, pentru a-i oferi perioade adecvate de somn și trezire.
Câteva sfaturi pentru programul de somn al bebelușului:
- urmărește întotdeauna semnele de oboseală ale copilului și adaptează rutina în funcție de acestea;
- nu stabili o oră fixă de culcare, mal ales în cazul copiilor foarte mici, pentru că nu o vei putea respecta. Alege în loc un interval de timp în care să faci activitățile de seară cu cei mici, pentru că acest lucru va reduce frustrarea de ambele părți;
- cumpără o saltea potrivită pentru vârsta și nevoile copilului;
- fă întuneric în cameră cu ajutorul unor draperii opace, mai ales în timpul zilei- acest lucru va ajuta la formarea ritmului circadian și la înțelegerea conexiunii întuneric-somn;
- folosește o lumină de veghe pe timpul nopții pentru a reduce trezirile copilului;
- hrănește copilul înainte de ora de somn, pentru a evita trezirile nocturne;
- introdu în rutină o poveste de seară sau un cântecel de somn.
Cum arată, pe vârste programul de somn al copilului?
La naștere bebelușii nu au un ritm anume al somnului, deoarece trezirile sunt dese, ca urmare a nevoilor pe care cei mici le au: schimbatul scutecului, hrană, protecție etc. Pe măsură ce cresc, programul de somn al unui copil ar trebui să respecte următoarele intervale:
- bebeluși între 3 luni și 6 luni - practic din acest moment începe formarea programului de somn, o dată ce copiii devin mai conștienți de mediul exterior și de expunere. Această vârstă este ideală pentru exersarea unui program de somn, așadar părinții pot, începând de la această vârstă, să educe somnul micuțului;
-bebeluși între 6 luni și un an - odată cu începerea diversificării bebelușii dorm mai mult noaptea, iar acest lucru ușurează destul de mult munca părinților. Copiii înțeleg mai bine diferențele dintre zi și noapte, iar perioadele mai lungi de activitate fizică determină nevoia de recuperare și somn.
În concluzie, reglarea somnului la un bebeluș poate începe o dată cu intervalul 3-4 luni, așadar acesta este momentul ideal pentru a stabili o rutină. O dată cu reducerea somnurilor de zi crește durata somnului de noapte, iar acest lucru devine vizibil mai ales după diversificare.
Dacă vrei să îți înveți copilul să aibă o rutină eficientă de somn atunci ar trebui să implementezi toate aceste sfaturi. Vei vedea că odată ce copilul se obișnuiește să adoarmă la o anumită oră el nu se va abate nici mai târziu de la program, iar acest lucru te va ajuta mai ales atunci când cel mic va trebui să meargă în colectivitate.