Avantajele alăptării (hrănirii la sân) pentru mamă și sugar
25 septembrie 2023 in Sarcina si AlaptareÎncă din cele mai vechi timpuri alăptarea a fost modul principal de hrănire al sugarilor, fiind completată ulterior cu formulă sau ceai, după începerea diversificării. Dacă în trecut alăptarea era un obicei firesc de hrănire, instinctual chiar, în prezent beneficiile alăptării sunt dovedite dincolo de un act de nutriție în sine. Află care sunt cele mai cunoscute avantaje ale alăptării, dar și ce poți face pentru ca aceasta să decurgă perfect pentru tine și pentru bebelușul tău.
Ce trebuie să știi despre alăptare sau hrănirea la sân a bebelușului?
Alăptarea este cea mai naturală formă de hrănire a sugarului, dar și cea mai puțin costisitoare. În timpul sarcinii, organismul tău se pregătește pentru a-i oferi copilului tău încă de la naștere laptele hrănitor. Totuși, în zilele premergătoare nașterii și câteva zile după aceasta, sânii tăi vor produce colostrul. Colostrul, numit și aurul galben, este asemănător laptelui matern, însă are un conținut mai mare de anticorpi și este mai hrănitor.
La câteva zile după naștere va apărea laptele matern, fiind foarte important să te informezi cu privire la atașarea corectă a copilului la sân. O atașare defectuoasă poate conduce la apariția ragadelor, a rănilor de la nivelul sânului cauzate de frecarea dintre gurița bebelușului și pielea sânului. Chiar dacă nu este obligatoriu ca acest lucru să se întâmple, te poți pregăti pentru acest moment, pentru a-l depăși mai ușor. Cumpără lanolină pentru tratarea sânilor, biberoane și tetine pentru a înlocui sau completa o masă cu formulă, pentru a permite sânilor să se refacă, dar și produse care să te ajute să obții o poziție confortabilă pentru alăptare: o pernă pentru alăptare sau o pătură care să îți ofere căldură. De un real folos îți poate fi un încălzitor pentru biberoane și un sterilizator.
Ce avantaje aduce alăptarea copilului?
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă hrănirea exclusiv la sân a sugarilor, deoarece importanța laptelui matern este crucială în dezvoltarea copiilor și aportul de anticorpi (Sursă). Sistemul imunitar al copiilor este protejat datorită laptelui matern, astfel că alăptarea contribuie la formarea unei bariere de protecție cu efect de durată.
Un alt avantaj al alăptării este, conform renumitului medic fondator al IBC Jack Newman, faptul că între mamă și copil se creează o legătură pe viață, cu efecte semnificative asupra dezvoltării bebelușului (Sursă).
Alăptarea contribuie foarte mult și la dezvoltarea emoțională a bebelușului, deoarece alăptarea nu înseamnă doar hrană. Din contră, bebelușii vor sta mai mult la sân în timpul puseelor de creștere, în timpul colicilor, în perioada erupțiilor dentare sau în momentele în care pur și simplu au nevoie de prezența mamei.
În timpul puseelor de creștere este foarte importantă hrănirea la sân deoarece acesta este momentul în care cele mai multe dintre mame înclină să renunțe la a alăpta. Alăptarea funcționează însă pe principiul cererii și al ofertei, așa că este recomandat ori de câte ori bebelușul vrea să mănânce și să nu încerci, mai ales în primele luni, să îi construiești micuțului un program de hrănire.
Alăptarea are pentru copii un efect liniștitor, iar din acest motiv se recomandă în prezent alăptarea prelungită, chiar și dincolo de cele 6 luni recomandate. După începerea diversificării este important să se continue alăptarea pentru a-i oferi copilului confort și apropiere, care îl vor ajuta să se dezvolte armonios.
Un alt avantaj al alăptării este și faptul că nu costă nimic. Spre deosebire de hrănirea copilului cu formulă, caz în care este nevoie să cumperi în permanență lapte praf, alăptarea se face natural, fără costuri. În plus, dacă alăptezi, studiile arată că poți reveni mai ușor la greutatea de dinainte de naștere, iar hrănirea se face oriunde și oricând, fără a fi nevoie de întreg procesul de pregătire precum în cazul hrănirii cu biberon. În cazul biberoanelor trebuie să ai mereu în geantă tetine și sticle, să le sterilizezi, să prepari formula și să ai apă curată, în vreme ce pentru alăptare nu vei pierde deloc timp.
Alăptarea este în mod cert avantajoasă atât pentru bebeluș cât și pentru mamă, iar acest lucru este atestat atât de consultanți în alăptare cât și de medici. Ia așadar o decizie informată și oferă-i copilului tău mai mult decât un mod de hrănire. Oferă-i suport, grijă, iubire și un start potrivit din punct de vedere al imunității.