Când trebuie să ne ingrijorăm că nu vorbeste copilul. 3 semne că trebuie să mergi la logoped
14 septembrie 2023 in SanatateVorbirea este procesul prin care socializăm cu cei din jurul nostru, iar deprinderile specifice încep încă din copilărie, atunci când copiii încep timid să gângurească. Acela este momentul în care trebuie să încerci în mod constant să îl ajuți pe micuț să repete și să înțeleagă cuvintele, exersând treptat, fără a pune însă prea multă presiune. Uneori însă procesul vorbirii poate fi întârziat, iar în acest material îți prezentăm trei semne importante care ar trebui să îți indice că este nevoie să mergi cu copilul la logoped, dacă nu vorbește.
1. Depășirea pragurilor temporale de dezvoltare a vorbirii
Vorbirea se dezvoltă pe stadii de vârstă, astfel că între șase luni și un an copilul ar trebui să înceapă să gângurească. Cel mai adesea, primele cuvinte pe care încearcă să le spună sunt ma-ma sau ta-ta, deoarece acestea două sunt cele mai des folosite de părinți în încercarea de a-l învăța pe cel mic să vorbească.
După vârsta de un an, copilul începe să deprindă și mai bine vorbirea, rostind cuvintele întregi, nu sacadat, iar în jurul vârstei de 2-3 ani, deja poate vorbi folosind propoziții. Intrarea în colectivitate determină o dezvoltare acută a limbajului, aducând și mai multă cunoaștere: vorbirea folosind fraze mai lungi, folosirea propriului nume, exprimări cantitative sau numerice etc.
Dacă observi că în jurul vârstei de 3-4 ani copilul nu vorbește deloc, sau nu poate rosti cuvintele în mod corect, acesta poate fi un prim indicator că este nevoie să mergi cu el la logoped (woosterhospital.org). Desigur, în primă fază este nevoie să te ocupi tu, ca părinte, intensiv de acest aspect al învățării și exersării, iar dacă observi imposibilitatea copilului de a vorbi, atunci poți face o programare la medic.
Exersarea se poate face simplist, acasă, încă de la vârste fragede: în jurul vârstei de 6-10 luni te poți folosi de caruselul de pătuț pentru a-i arăta diferite lucruri sau poți folosi cărți adaptate vârstei, în jurul vârstei de 1-2 ani îi poți cumpăra un premergător, pentru ca el să cunoască lumea, repetându-i cuvinte în funcție de lucrurile pe care le întâlnește, iar în jurul vârstei de 2-3 ani poți să îi citești povești sau să jucați jocuri care să îl ajute să își exerseze vorbirea.
2. Copilul vorbește dar nu poate pronunța corect anumite litere
Dincolo de întârzierile de vorbire, mai există și cazurile particulare ale copiilor care nu pot pronunța în mod corect anumite litere: R, Ș, Ț etc. Desigur, poți exersa cu copilul acasă aceste litere, însă dacă nu observi o îmbunătățire a discursului, atunci poți merge la un logoped. Logopedul este un specialist care poate ajuta copilul să deprindă și să exerseze vorbirea, folosind o formă de terapie a limbajului (healthline.com). Un specialist de acest tip știe cum să ajute copilul și ca urmare a evaluării va insista pe depășirea carențelor verbale și pe consolidarea cunoștințelor.
3. Necesitatea fluidizării discursului și eliminarea ticurilor verbale
În cazul în care observi anumite ticuri sau dificultăți de vorbire în cazul copiilor, ar trebui să știi că acestea pot fi corectate cu ușurință cu ajutorul unui logoped. Copiii vor repeta în general elemente ale vorbirii de la oamenii din jur, familie sau prieteni, însă uneori aceștia pot întâmpina dificultăți sau pot reține cuvintele greșit. În alte cazuri, pur și simplu nu le pot pronunța, în ciuda eforturilor depuse. Pe lângă metodele clasice de exersare acasă, poți apela la ajutorul unui logoped, astfel încât vorbirea să se desfășoare cu ușurință.
Mulți părinți se îngrijorează că nu vorbește copilul chiar din primul an de viață al acestuia. Este important să înțelegi că fiecare copil are ritmul său propriu de dezvoltare și nu orice situație în care copilul nu vorbește poate fi considerată o întârziere de limbaj. Învață copilul să spună cuvinte simple precum mama, tata, apa, biberon sau cană, fără a pune presiune pe el. Folosește de asemenea nume ale jucăriilor sale, pentru a-l ajuta să vorbească. Dacă în ciuda eforturilor constați că există o problemă la nivel de vorbire, poți face programare pentru a merge cu copilul la un logoped, ajutându-l astfel să vorbească mai ușor.